Ако изборите бяха днес: ГЕРБ - 24,5 %, БСП - 20, 5 %

5048
Ако изборите бяха днес: ГЕРБ - 24,5 %, БСП - 20, 5 %
Снимка: Getty Images/Guliver

Четири процента. Толкова е разликата между ГЕРБ и БСП в случай, че изборите бяха днес, посочва изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено между 12 и 18 април сред 1000 души и цитирано от "Дарик". 

Четири са сигурните партии, които ще получат подкрепа за следващия парламент. 240-те депутатски места ще си разделят кандидат-депутати на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Обединени патриоти" (ОП). 24,5% от българите биха гласували за ГЕРБ, а 20,5% - за БСП. ДПС е с електорален дял от 6,1%, а ОП - с 5,5%. С 1,1% "Воля" би загубила шансове за участие в следващ парламент.

ОССЕ: Ксенофобия и медийна пристрастност на изборите в Унгария

Способността на унгарските гласоподаватели да направят напълно информиран избор при националните избори беше накърнена от ксенофобска р...

Въпросителните вдясно са повече от предлаганите решения, има две ядра - около Реформаторския блок и около "Демократична България". Нито едното от тях засега не си гарантира присъствие в следващ парламент, коментират социолозите. Извън тях остават 5%, които биха гласували за нови десни партии. Те са ресурс, който тепърва ще търси политическо представителство, отбелязват те.

В момента няма политическа партия у нас, чието влияние еднозначно да нараства, посочват от "Екзакта". Ретроспективните данни на агенцията сочат, че след президентския вот през 2016 г. влиянието на БСП е нараствало. Този процес е прекъснат понастоящем.

За последната година с 3% нарастват желаещите да гласуват за нова партия и сега те са 33% от пълнолетните българи. Сред тях по-често се срещат хора на възраст между 18 и 40 години, жители на малките градове и на селата. 

Социолозите регистрират висока подкрепа (сред 74% от българите) за членството на страната ни в Европейския съюз (ЕС), противниците са 16%. Ретроспективният анализ по данни на "Екзакта" от последните години показва, че подкрепата за еврочленството ни е трайна и висока - между 74 и 79%. Неодобрението е между 13% и 16%. В момента най-високо неодобрение за членството ни в ЕС се регистрира сред избирателите на БСП - 28%, коментират от "Екзакта".

Опозицията печели президентските избори в Сиера Леоне

Kандидатът на опозицията печели президентските избори в Сиера Леоне, предава AFP. Джулиус Маада Био, бивш военен, който за кратко е на...

Одобрението за членството ни в НАТО се вмества между 55 и 60% през последните години, а неодобрението е между 22 и 28%. През април 2018 г. 58% от българите одобряват членството ни в НАТО, а неодобрение декларират една четвърт. 40% от избирателите на БСП не одобряват членството ни в НАТО.

Като цяло хората, които очакват ползи за страната ни от Българското председателство на Съвета на ЕС, са повече от онези, които не очакват ползи (40% към 34%). Оценките обаче са силно политизирани. Сред привържениците на управляващите надделява тезата, че България ще извлече ползи от председателството, докато повечето симпатизанти на опозицията не очакват ползи, отбелязват социолозите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com