Ако изборите бяха днес: Проучване на "Екзакта" показа какви са нагласите на избирателите

3967
Ако изборите бяха днес: Проучване на "Екзакта" показа какви са нагласите на избирателите
Снимка: БГНЕС

Ако изборите бяха днес – 5 февруари, 2023 г., ГЕРБ-СДС щяха да спечелят 26,6% от вота на избирателите, „Продължаваме промяната“ (ПП) – 16,4%, ДПС – 12,8%, „БСП за България“ – 12%, „Възраждане“ – 10%, „Демократична България“ – 7,3%, „Български възход“ – 4,2%, „Има такъв народ“ – 3,2%. Това показва национално проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено от 30 януари до 4 февруари 2023 г.

Припомняме, че ПП и ДБ водят преговори за общо явяване на изборите и това на практика изглежда сигурно. В настоящото проучване обаче, те са представени като отделни политически субекти,

Първан Симеонов: Популисткият вот може да се надява на по-сериозен резултат на тези избори

"В следващите два месеца ще е важно кой ще спечели надприказването на тема кой беше виновен, за да се стигне пак дотук. Който бъде...

Месец преди началото на предизборната кампания, нагласите за предстоящия парламентарен вот показват стабилна електорална кондиция на ГЕРБ и известно свиване на електоралната тежест на ПП. 40% от интервюираните в настоящото изследване – по-често от жени, от висшисти, от хора на възраст между 30 и 60 г. и от жители на столицата. Сред 60% има скептични настроения, които са най-изявени сред избирателите на ГЕРБ. Остава въпросът дали коалицията ще постигне резултат с „добавена стойност” или пък изборният ѝ резултат ще бъде под чертата на механичния сбор.

Въпреки възможността на предстоящите избори да се гласува и с хартиена бюлетина, 88% от българите допускат, че до урните през април т.г. ще отидат по-малко хора в сравнение с тези, които гласуваха на парламентарния вот през октомври 2022 г. Според 60% от интервюираните, страната ни има нужда от нови партии, различни от досегашните. Това заявяват по-често жени, нискообразовани и бедни респонденти, жители на малките градове и на селата и като цяло хора, които имат високи очаквания към новите политически субекти.

Една четвърт от интервюираните допускат, че НДСВ могат да влязат в следващия парламент. Според 76% това не е възможно. В доброто представяне на НДСВ не вярват по-често хора на възраст над 50 години и жители на столицата. По около една пета от избирателите на големите партии допускат възможността НДСВ да влезе в следващ парламент и в това виждат възможност за политическо партньорство.

Проучването е проведено от 30 януари до 4 февруари 2023 г. Екзакта Рисърч Груп интервюира „лице в лице” 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е осъществено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Екзакта.

Борисов: Партиите реално абдикираха от управлението, вървим към президентска република (ВИДЕО)

"Последното беше най-добре работещо правителство от всичките. Много от хората там ги познавам. Те бяха на по-ниски позиции по време на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика