Ал. Йорданов: Всяка антибългарска акция в Македония е със знанието и разрешението на властите

3307
Ал. Йорданов: Всяка антибългарска акция в Македония е със знанието и разрешението на властите

Всяка антибългарска акция в Македония е със знанието и разрешението на властите. Това каза Александър Йорданов, бивш посланик на България в Македония. „Красимир Узунов наистина е един от най-добрите, да не кажа най-добрият изследовател на тази проблематика, доказателство за това е книгата му „Каймакъ-Чаланъ”, обясни Йорданов в интервю пред bTV.

„В Македония, за съжаление продължава политиката на антибългаризъм, самият македонизъм, както се нарича като доктрината е антибългаризъм – няма почивен ден”, допълни Александър Йорданов, като уточни, че той продължава и до днес, с малки изключения. „Същността му е да се отрича по всякакъв начин общият български народностен корен и да се променя народността и националната идентичността на починали хора.Нашият въпрос е, че не трябва да сменя етническата и народностна самоопределеност, които вече са починали. Те не правят само това, а както виждаме и поругават паметници”, коментира още той.

Македония: Плочата на Каймакчалан е незаконно поставена

"Плочата на Каймакчалан е незаконно поставена и очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за...

По думите му самата акция по разрушаването на българската плоча на Каймакчалан е ясно едно: „Всяка антибългарска акция в Македония е със знанието и разрешението на властите. Но във всички случи този Миленко не е отишъл самосиндикално”.

„Въпросът за законността е много важен. Ние трябва да постъпваме като европейци, а не като македонци. Недопустимо е българската страна да реализира действия, които могат да представляват нарушение на македонското законодателство. На мен ми е интересно дали българската страна е предприела дипломатически стъпки”, поясни той.

От своя страна Красимир Узунов, автор на книгата "Каймакъ-Чаланъ" и част от българската делегация, почела паметта на загиналите български герои на 20 септември 2016 г., заяви, че първо трябва да се определи къде точно е заложена плочата на върха Каймакчалан. Защо македонците мълчаха май месец, когато сложихме плочата, а проговориха септември, пак влизаме в предизборната им кампания, попита Узунов.

„Познавам Миленко и то от бурните години на началото на македонската демокрация. Миленко е спортен журналист и има собствено шоу. Беше осъден за издаване на фалшиви американски визи на 22-ма македонски граждани”, обясни той. По думите му Миленко не признава македонския президент Георги Иванов, а харесва президента на Република Сръбска Милорад Додик. „Не е толкова важно дори чукът на Миленко, защо ние пак влизаме в предизборната кампания на Македония – на 11 декември има избори. Защо те мълчаха май месец, когато сложихме плочата, а проговориха септември?”, коментира Узунов. „Кризата на безродието ще ги тласка в югоносталгията”, добави още той.

Трайчо Трайков за Каймакчалан: Продължаваме да берем отровни плодове от политиката на комунистическата партия

"Появи се поредният македонистки гамен, този път поругал паметта на българските герои от Каймакчалан. Сигурно бързо ще възстановим пам...

„На върха Каймакчалан има 3120 български войници и офицери. В сръбската костница, която е към параклиса „Св. Петър” на върха, предполагам, че костите са наши. Това е една от най-големите костници на България от Първата световна война. Нямам идея на колко не можахме да стигнем до имената, защото това е правено по санитарни книги , записвани от лекарите на самия връх. Тезата за македонизма е за отричане на еднаквостта. Това, което се случва с българските паметници и специално с военните, между другото чест прави на кралска Югославия, която не е пипнала български паметници. На практика думите на Стамболов, че Македония ще се окаже костницата на България, се оправдават. Вътре имаме 483 военни гробища”, коментира Узунов.

"На 16-ти септември по един начин посрещат сръбският президент, а на 20-ти ние сме оплюти, че отиваме там", обясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com