Албена Белянова: "Има такъв народ" ще върнат мандата, ако няма изненада в последния момент (ВИДЕО)

29327

За мен е ясно, че "Има такъв народ" ще върнат мандата, ако не стане изненада в последния момент. Това заяви в предаването "Студио Actualno" адвокат Албена Белянова.

"Има много сериозен натиск да бъде сформиран кабинет -  от една страна от хората, които искат да запазят досегашния модел, а от друга страна от тези, които влязоха в парламента, но имат съмнения дали ще го направят отново", смята тя.

Адвокат Белянова сподели и впечатленията си от първото заседание на Комисията по ревизия за дейността на правителството, на която взе участие като експерт.

"Самата аз бях много скептична, когато госпожа Манолова направи предложението за сформиране на такава комисия. Първо, защото периодът от три месеца е твърде кратък. Огромна е информацията, която ще бъде събрана не само от държавните институции, но и от гражданите, които изпращат сигнали. Само до вчера те са над 50.

Основното нещо е, че в нашата държава има институции, на които е възложено да извършват проверки - прокуратура, ДАНС, АДФИ, КПКОНПИ, Инспекторатите по министерствата. Това са една немалка група чиновници, на които това им е работата. Всяка проверка трае минимум месец, а тук се касае за един 10-годишен период и над 200 институции. Да не говорим колко са търговските дружества с над 50% държавно участие.

Самата комисия едва ли ще успее да провери дори 1/100 от управлението за тези години. Но ако комисията успее да осветли информация, която до този момент е била прикривана от обществото, това ще бъде от полза за всички ни.

На мен дори по Закона за достъп до обществена информация си позволяват да ми отказват да предоставят данни. Но на народните представители не биха отказали, още повече при промени в изпълнителната власт, посочи Белянова.

Част от институциите още не са ми предоставили информация, поискана от мен за управлението на имуществото и бюджета на държавните органи. Едните са от ЦИК, а другите са КФН. От областните управи не получих единствено от управителя на Кърджали. Убедих се, че самия Закон за обществена информация не се прилага законосъобразно от отделните субекти, заяви тя. 

"Има и институции, които се позовават на държавна тайна - ДАНС, ДАР, ДАТО. Аз не мога да разбера каква държавна тайна би могла да бъдат например автомобилите, които са платени с парите на всеки един от нас." Тя посочи, че е завела дела срещу отказа на ЦИК и КФН за предоставяне на информация.

"Държавата ни е овладяна. Малкото свободни в държавата бяха президентството, адвокатурата и някои медии. Получи се едно пробуждане с протестите през лятото."

Белянова смята, че падането на България в класацията за свободата на словото от Репортери без граници е обективно. Тя даде пример за преследвани и сплашвани журналисти като Николай Стайков от АКФ, както и полицейското насилие, упражнено върху Димитър Кенаров.

"Действията на Борисов за редене на правителство и министри от болницата са обидни. Това показва Борисов в светлината на един страхлив човек, който е паникьосан. За ГЕРБ изборите бяха загубени, въпреки корпоративния вот, овладяната държава и огромната помощ, оказана им от ЦИК и Информационно обслужване. Родната администрация пък е пълна с роднини, калинки и други цветя и животинки, посочи Белянова.

"При съставяне на кабинет сега, новите партии не биха имали спокойствието да управляват, без да им бъдат извивани ръцете. В последните години от управлението на ГЕРБ, ДПС имаше тази роля да не носи никаква отговорност, но да получава облаги.

Нужни са почтени и грамотни хора в управлението. Говоря за държавната администрация. Много е важно да се въведе механизъм за реално търсене на отговорност от държавните служители", завърши тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика