Александър Николов: 25% компенсации за газ за домакинствата

13707
Александър Николов: 25% компенсации за газ за домакинствата
Снимка: Министерство на енергетиката

Битовите потребители ще получат 25% компенсация от цената на сметката за енергия за декември 2021, както и 1/3 от цената за януари 2022 г. каза министърът на енергетиката Александър Николов по бТВ.

„Още тази седмица ще излезе решение максимално бързо ресурсът да се освободи още през януари – тоест за януари и декември да има компенсация в едно. За декември месец – компенсацията ще е 25% от размера на сметката. Например, ако сметката ви е 300 лева, ще ви се приспаднат 75 лева“, пресметна министърът.

„За януари размерът ще е приблизително 42 лв. на мегаватчас – около 1/3 от сумата, която дължи конкретният абонат. Те ще бъдат компенсирани от разходите към съответните доставчици, за да могат останалите месеци от зимата да бъдат прекарани по-леко от хората“, каза Николов.

За бизнеса компенсацията за декември ще е 130 лева на мегаватчас – малко под 30% от сметките.

Поради динамиката на цените , таванът е с по-ясен размер, фиксиран до 250 лева. Размерът зависи от това дали се повишават цените занапред“, каза Николов.

Не бих коментирал действията на ДАНС и ГДБОП в "Булгаргаз", каза лаконично министърът. Не е задължително спекулативната търговия да се осъществява от държавното дружество, допълни той. Преди дни министърът заяви, че ще се провери дали компанията изнася неправомерно в Румъния от хранилището в Чирен, вместо да предлага газ на борсата, а директорът на „Булгаргаз“ го обвини в лъжа.

„Булгаргаз“, като обществен доставчик, има достъп до всички възможни ресурси и дългосрочни договори, както и до хранилището в Чирен. Разполага с ресурс, за който следва да е в полза на обществото, после в полза на индустрията и накрая, при достатъчни обеми, те да се реализират на пазара. В България има две газови борси. Това дава възможност лесно да се сравнят цените на една и съща стока тип природен газ на едното и на другото място. Индустрията ползва цените, които стигат до регулирания пазар – тоест там няма разделение“, каза Николов.

„След това може да се направи сравнение кои контрагенти купуват на конкретен пазар. Спекулацията може да не се прави от „Булгаргаз“, а от юридическо лице. То реализира позитивен финансов резултат, това е целта му, но не трябва да е на гърба на потребителя“, заяви министърът.

И за декември ще има компенсации за природния газ, обеща енергийният министър

Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят усилено, за да може компенсациите за природен газ към битови потребители и ...

Той обяви, че правителството е провело разговор с Азербайджан и с компанията, която търгува с „Булгаргаз“, още в края на 2021 г.

„Те са критичен партньор за България. От тяхна страна има ангажимент да се направи възможното за по-големи количества към България по време на отоплителния сезон. Очакваме отговора на компанията, защото консорциумът е корпоративно лице, което следва интересите си. Не може и двете страни да са доволни в краткосрочен план – търговията с газ е такава, че един печели, но друг губи. Юридически е възможно да откажат, но не вярвам това да се случи заради дългосрочните ангажименти“, каза Николов.

„Булгаргаз“ очаква газовата връзка Гърция-България да бъде въведена в експлоатация без повече забавяне, най-късно на 1 юли, за да може страната ни да получава договорените с Азербайджан количества газ в пълен обем. Това се казва в позиция на компанията от неделя, 16 януари.

От там уточняват, че ако това не стане, отново ще възникне риск азерската компания да активира наказателната клауза по договора и да усвои предоставената от „Булгаргаз“ и БЕХ банкова гаранция в значителен размер.

От „Булгаргаз” заявяват, че „в случай на поредно забавяне в изграждането на газопровода IGB, ще бъде необходимо спешно провеждане на преговори с решителна подкрепа на политическо ниво за ново удължаване на временните договорености за доставка на природен газ от Азербайджан”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика