Александър Томов: Социалдемокрацията се завръща в активния политически живот

7403
Александър Томов: Социалдемокрацията се завръща в активния политически живот
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Социалдемокрацията на Република България се завръща в активния политически живот. Ние се връщаме с ясна програма, с ясна лявоцентристка програма за развитие на страната и излизане от кризата, с абсолютно ясно съзнание за своя утрешен ден". С тези думи лидерът на Българска социалдемокрация - Евролевица Александър Томов откри XV конгрес на партията, който се състоя в столичния хотел Маринела.

Томов посочи защо България се нуждае от този акт и защо се провежда конгреса, въпреки пандемията и ограничителните мерки: "Първата причина е, че страната изостана от всички други европейски и балкански страни. А ние единствено имаме програма – ясна, категорична за преодоляване на това изоставане. На второ място – защото през последните години българската европейска левица изпадна в тежка криза, благодарение на егоистичната и недалновидна политика на БСП, която днес представлява заедно с лицата една незначителна част от българското общество". Като допълнителна причина Томов посочи надигащата се европейска социалдемократическа вълна и визира Германия, Италия, Испания, Финландия и други страни, където по думите му се вижда, че десницата има изчерпани възможности за действие. 

"Ще търсим голямо ляво обединение, но при едно условие – не искаме това да бъде за сметка на т.нар. политика „БСП плюс“, която познаваме – взимат съюзници и ги унищожават, взимат и ги подчиняват, взимат и те изчезват – 16 партии са минали за последните 10 години през тях и няма нито една от тях оцеляла, включително АБВ", заяви той. "Искаме коалиция, която води до различна политика", подчерта Томов.

По думите му, влизането във властта през 2022 - 2023 г. е напълно постижима реалистична цел, тъй като няма стабилитет в никоя партия. "Със сегашните избори ние ще тръгнем напред", убеден е Томов.

Според него ГЕРБ с този ръководител няма перспектива. Коментирайки възможността за коалиция между ГЕРБ, ДПС и ИТН, той каза, че не смята, че е реалистична и отбеляза, че в момента се играят всякакви игри във всички посоки.

"Пътят продължава и промяната продължава, но не с игрите, които Кирил Петков и Асен Василев ни правят и с бягството от основни отговорности на служебните правителства", заяви още Томов.

Той е категорично против исканията на протеста да бъдат забравени. "Трябва да понесат отговорност тези като Мая Манолова и Хаджигенов, които решиха да яхнат протеста, а не да осъществят неговите идеи", подчерта Томов.

Коментирайки предстоящите президентски избори, той алармира че върви опит за нагласяване на президентските избори с помощта отново на пари, на връзки, на липса на дебати и всичко останало. "Манолова подкрепя Радев, но иска оставката на Кацаров; БСП отхвърля политиката на зеления сертификат, но подкрепя Радев; Герджиков обикаля страната с пари на ГЕРБ, но казва, че ГЕРБ не стои зад него. На Герджиков му поставят въпроса за кюлчетата на Бойко, той казва, че те не са доказани, че снимките не са доказателство, няма кой да разследва, т.е. в страната има криза на духа, на говоренето – една цяла група кандидат-президенти и партии се явяват само за да спечелят някой лев и да могат да кажат три думи в ефира", посочи лидерът на Българска социалдемокрация и кандидат-предизент на партията.

"Радев бяга от дебати, Герджиков също, но Герджиков прикрива греховете на ГЕРБ и корупцията на ГЕРБ. По същия начин Радев бяга от дискусия по Македония и по инфлацията, по ковид-криза, по абсолютно неподготвеното решение със зелените сертификати, по кризата в здравната система", изтъкна още Томов.

Александър Томов: Кандидатирах се за президент, защото държавата е в тежка криза

Ако изоставането продължи, което ние не искаме, населението ще се стопи. Ние се ангажираме с една програма как да преодолеем изоставане...

Той посочи защо не подкрепят Костадин Костадинов - "защото няма как да прескочим неговата антиевропейска линия".  Като погрешно и изключително нелепо определи Томов искането за излизане от Еврозоната и ЕС и допусна, че най-вероятно се дължи на външно влияние. "Ние, голяма част от нас, обичаме Русия, руската култура и сме признателни хора, но напускането на ЕС, отказът от него и Еврозоната е червена линия, която не можем да прескочим", добави Томов.

Александър Томов обясни и защо не се коалират с БСП: "Защото не можем да прескочим техния егоизъм и непрекъснато да унижават и унищожават всички. Какво постигна Румен Петков с цяла партия – дори не получиха половин място в своите листи. Ние не можем да предадем нашите интереси".

В политическия си доклад Александър Томов предупреди, че страната ще изпита геополитически трудности. По темата Македония, неговите очаквания са страната да получава шамар след шамар. Защото, както обясни - "имаше 2.два начина да решим споровете с Македония – чрез нож и чрез прегръдка. Ние избрахме ножа. Избрахме противопоставянето. Няма перспектива от това. Резултатът, който целяхме е обратен. Вече много по-малко македонци се пишат българи, нито една европейска държава не подкрепя, защото не ни разбира". 

Според Томов влизането на Македония, на Албания, на Западните балкани в ЕС е от изключително историческо значение за нас. "В контекста на това влизане можехме да си отстояваме всички претенции, да ги постигаме на етапи, да ги постигаме хитро, умно, с дипломация", убеден е той. "Не искаме на нашата западна граница да има конфликт. Ние искаме да няма граница. Това е политиката на България, това е възкресяване на духа на нашите предци. Това е пътят", подчерта лидерът на Българска социалдемокрация.

Във вътрешен план, Томов алармира, че страната е не само в икономическа криза, а и в тежка политическа криза. "За съжаление здравото ядро на Румен Радев се огъна и двете служебни правителства очевидно не могат да преодолеят кризата и това предвещава по-нататъшни трудности", каза той. Според неговата прогноза, инфлационната тенденция ще продължи 5 – 6 месеца и повече. "В момента исковете за пари към правителството са толкова големи, че не могат да бъдат покрити от бюджета. 1.3 млрд., които са разчетени като приход, няма да дойдат и това е 100% вече ясно, поради закъснението на Плана за възстановяване, който беше изпратен в ЕС", посочи Томов и добави, че към момента има искания за около 4.5 – 5 млрд., а такива пари в държавния бюджет няма. "Който и да дойде на власт ще се наложат болезнени стъпки, за да се изведе страната", коментира Томов.

Александър Томов и Лъчезар Аврамов - кандидат-президентската двойка на БСД-Евролевица

Българска социалдемокрация - Евролевица ще участва самостоятелно в предстоящите президентски избори и обяви на пресконференция в БТА ка...

По повод идеите за теглене на нови кредити, той припомни, че България е взела достатъчно много заеми и уточни, че в момента дългът ни е около 30 милиарда. "Това е заради крупни грешки – едната е на бившите служебни министри на икономиката, които изпуснаха инфлацията от контрол, втората грешка е актуализацията на бюджета, която не предвиди инфлацията и не предвиди всичко това, което можеше да се случи", заяви Александър Томов.

"В момента имаме ескалиращи искания от бизнеса, гражданите, лекарите – всички искат пари, каквито в бюджета няма. Какво прави правителството в момента – то просто обещава от името на следващото правителство", изтъкна още той. 

Според него тази криза е можело да се преодолее. "Ако имаше смела управляваща група. Ако бяха поели рискове, можеха да задържат например пускането на борсата за ток. Имаше форсмажор и можеше отлагане с 10 месеца, година дори. Не го направиха. Можеха категорично в актуализацията на бюджета да предвидят мерки за компенсации, а не да лъжат пенсионерите, защото в момента парите, които се дадоха за пенсионерите вече са изядени, инфлацията ги погълна", посочи Томов.

Александър Томов изказа специално благодарност на безпартийния учен, политик проф. Лъчезар Аврамов, с когото е в кандидт-президентска двойка и благодари на всички, които продължават движение "Заедно".

По време на конгреса лидерът на БСД-Евролевица Александър Томов връчи грамоти на съпартийци, устояли на премеждията, които изпитала партията в последните десетина години и разказа за тях. "Искахме от самото начало голяма средна класа, борба с бедността, програми за нови работни места, активна социална държава, а получихме пасивна корумпирана държава", обобщи той. "Започна безпрецедентна репресия. В тази репресия участваха директно Георги Първанов, Сергей Станишев и Бойко Борисов в единство. Те просто решиха да ни махнат от политическата сцена, атакувайки персонално мен", каза Томов. "Изминаха 10 години на почти анонимно съществуване. Върхът на държавата участваше в репресивна престъпна група с различни интереси, но с една цел. Доказателствата са налице, събрани са в детайли свидетелски показания, документи. Тази репресия продължи почти 10 години", добави Томов. Той уточни: "Казвам това не за да търсим реванш и отмъщение, а за да знаят, че не може да има такава политика повече, в която висшевластниците с егоистични, корупционни по същество цели да преследват, да унищожават" и подчерта: "И други са унищожили, а ние сме тук – пред обществото".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика