Американски дипломат: България е важна за САЩ със своето географско положение

4268
Американски дипломат: България е важна за САЩ със своето географско положение
Снимка: БГНЕС

"България е важна за САЩ със своето географско положение като страна в западната част на Черно море". Това заяви американският дипломат и бивш помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Даниел Фрийд, предаде БГНЕС.

"Важността на България за САЩ е двояка“, подчерта Фрийд. Освен с географското си положение нашата страна е важна за САЩ като демократична пазарна икономика, която осъществява реформи и надгражда своите ценности, обясни той.

Американски бомбардировачи Б-52 отработили удари по Русия

Американски бомбардировачи Б-52 са отработили удари по руската Калиниградска област с цел запълване на критична празнина в един от най-...

Фрийд коментира и протестите в България. "Съществува голяма загриженост и демонстрации срещу проявите на корупция. Не съм запознат в детайли със ситуацията в България. Налице са проблеми с демокрацията в целия Запад. Тя не е постоянна, перманентна, дар от Бога. Тя е резултат от човешката дейност и за нея трябва да се борим“, каза американският дипломат на представянето на своята книга „Съединените щати и Централна Европа през американското столетие“, което бе организирано от Евро-атлантическия център за сигурност.

"Настоящата книга е пропита с опита и знанието на един изключителен експерт, прекарал 40 години в Дипломатическата служба на САЩ с ключов принос към разширяването на НАТО към Централна Европа и изграждането на свободна, мирна и обединена Европа. Фрийд ни прави съпричастни не само към обективната фактология, но и към процесите на взимане на решения в администрацията на САЩ, дава ни да надникнем в кухнята на политическия живот на страната в момент, когато тя трябва да вземе съдбовно решение за ролята си в Централна Европа и позиционирането на Запада спрямо Русия“, заяви председателят на УС ЕАЦС и лидер на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов, който представи книгата на Фрийд. На събитието присъстваха много политици, представители на дипломатическия корпус, общественици, сред тях бяха Весела Чернева, посланик Елена Поптодорова, Даниел Митов, Горан Благоев, Джема Грозданова и други.

Даниел Фрийд коментира във видеовръзка от Вашингтон актуалната ситуация на Балканите, отношенията на региона с Русия и идеята за Триморието. Той се надява, че Западните Балкани и Украйна ще станат част от евроатлантическите структури. САЩ и ЕС трябва заедно да работят за това.

„Сърбите трябва да разберат, че Косово вече не е тяхно и никога няма да си го върнат“, категоричен е дипломатът, който е служил в администрациите и на републиканските, и на демократическите президенти. Той смята, че президентът Ердоган води Турция в погрешната посока и се надява, че отношенията с нея няма да се влошат допълнително. Фрийд призова Анкара да заема конструктивна позиция и по разрастващия се конфликт в Нагорни Карабах, където Турция подкрепя Азербайджан срещу Армения.

Боян Чуков: Русия и САЩ няма да допуснат разрастване на конфликта в Нагорни Карабах

Имаме предпоставка за нова война, зависи не само как ще реагират двете страни - Армения и Азербайджан, но и как ще се включат глобалнит...

Фрийд смята, че следващата президентска администрация трябва да изгради вътрешната мощ на САЩ, но Вашингтон няма да загърби външната политика. "На предстоящите избори през ноември ще се реши какво искат САЩ. Тръмп показа ясно своя скептицизъм за лидерството на Америка. Неговата администрация е много разделена. Имаме много важни вътрешни проблеми за решаване. Но със сигурност няма да се изтеглим от световната сцена, това беше трудно дори за Тръмп“, заяви дипломатът.

Една от политиките, които САЩ, ще продължат независимо каква администрация е на власт след изборите през ноември, е „Триморието“, което обединява 12 страни от Централна и Източна Европа. Според Фрийд това е инициатива, която е прозрачна, води до по-голяма енергийна и транспортна свързаност на старините и е в техен интерес. Тя е подкрепена от Вашингтон с 1 милиард долара. 

Дани Фрийд смята, че заплахите за Русия от страна на Запада са изчезнали след победата над хитлерофашизма през 1945 г. Западната граница на Русия никога не е била толкова мирна. Това става възможно и благодарение на съществуването на НАТО и ЕС.

„Русия би трябвало да ни е благодарна за разширяването на НАТО. Причината да са против разширяването на алианса е, че той не и позволява да разширят собствената си сфера на влияние“, смята Фрийд. Той предупреди руския президент Владимир Путин, че опитите му да отслаби Запада няма да успеят. Според него сегашното управление на Русия напомня за епохата на късния Брежнев. Фрийд смята, че руснаците разбират този упадък и свидетелство за това са протестите в Хабаровск.

43-о място за България от 163 държави по качество на живот

България е на 43-о място от 163 страни в света в новото годишно издание на авторитетна класация, която измерва социалния напредък и кач...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика