Ананиев: Работна група ще изработи законови промени заради малките кметове

1518
Ананиев: Работна група ще изработи законови промени заради малките кметове
Снимка: Министерски съвет

„Ще инициирам в началото на следващата седмица среща с председателите на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление за възстановяване на работата по Закона за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация“, заяви министърът на финансите Кирил Ананиев на проведената днес среща с представители на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България.

Срещата продължи близо два часа, на нея се дискутираха правомощията на т.нар. малки кметове - тези на кметства, които преди дни протестираха в Калофер. В последствие се споразумяха с премиера Бойко Борисов населени места с под 100 души да могат да избират свои кметове и за финансова независимост на кметовете на кметства от общините.

Кметове на кметства на протест в Калофер

Кметове на кметства от цялата страна протестират в Калофер заради неизпълнени ангажименти от страна на държавата, съобщава БНТ. Според...

Министър Ананиев пое ангажимент да обсъди с председателите на двете комисии – Менда Стоянова и Искрен Веселинов – създаването на работна група, която да съживи работата по законопроекта, да обсъди и да направи предложения, които да се разгледат и гласуват от народните представители. Представителите на кметовете и кметските наместници изразиха готовност да участват в такава работна група, към състава на която следва да бъдат поканени и представители на Националното сдружение на общините в Република България.

Председателят на сдружението на кметовете на малки населени места Румен Стоянов защити отново пред финансовия министър и неговия екип исканията за законодателно гарантиране на бюджетни средства за малките населени места и за предвиждане на административна отговорност за кмета на голямата община, ако не предоставя паричен ресурс на малките кметства. Ананиев ги прикани да направят свои предложения за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, които да бъдат представени за обсъждане в работната група.

На срещата Ананиев припомни, че съгласно Конституцията на Република България общините са основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление, а нейните органи – кметът и общинският съвет, се избират пряко от населението на съответната община. Общините, като юридически лица, имат право на собственост и имат самостоятелен бюджет, тези им правомощия ги определят като самостоятелни териториални единици, които в своята дейност се ръководят от закона, решенията на общинския съвет и решенията на населението. Той подчерта, че според философията на децентрализацията на местното самоуправление, ролята на централната власт е да подпомага нормалната дейност на общините чрез субсидиране от бюджета на специфични, делегирани от държавата дейности.

От МФ припомнят, че законопроектът, одобрен с Решение на МС № 99 от 22.02.2019 г., предвижда следните промени:

На първо четене: По-голяма финансова самостоятелност на кметствата

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Вносител на текстовете е М...

• Въвежда се задължение на общинския съвет при приемането на бюджета на общината да одобрява разходи по определени показатели на кметствата в рамките на общия бюджет на общината;

• Изрично се регламентира задължение за кмета на общината в хода на изпълнение на бюджета да осигурява своевременно през годината одобрените разходи по бюджетите на кметствата;

• Създава се възможност кметовете на кметства или оправомощени от тях лица да участват в комисиите за подбор на кандидатите и участниците, разглеждане и оценка на офертите и провеждане на преговори и диалог при провеждането на обществени поръчки, в комисиите за въвеждане в експлоатация на строежите, както и при съставяне на актове и протоколи по време на строителството, когато обектите са на територията на кметствата.

Към момента, на база постъпилите становища по законопроекта, може да се направи изводът, че няма единно мнение по така разработения законопроект между Националното сдружение на общините в Република България и Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България, цитира ги БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика