Ангел Найденов: Създаването на комисия за "Грипен"-ите е атака срещу президента

2491
Ангел Найденов: Създаването на комисия за "Грипен"-ите е атака срещу президента
Снимка: БГНЕС

Създаването на временна комисия е част от една атака срещу президента и продукт на предубеденост. Трябва да се намалят политическите страсти. Нямам впечатлението че окончателно е отпаднал F-16. Това каза бившият министър на отбраната Ангел Найденов във връзка със създаването на временна парламентарна комисия, която ще проучи всички факти относно процедурата по избор на изтребител.

Повече от 10 години датира желанието за подмяна на сегашните ни бойни самолети и купуването на нов тип. Една от причините е срокът на живот на сегашните, които имаха една извършена реконструкция. Втората причина вероятно е стойността. Всеки един от самолетите има своите предимства и недостатъци, каза още Найденов в интервю за БНТ.

Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция

Това заяви президентът Румен Радев по повод обвиненията, че е лобирал за шведските самолети "Грипен", които да бъдат въведени на въоръж...

Не бих казал, че е имало директно влияние върху политически сили. Разчитам на обективност и зависимост при оценката на критериите, допълни още той.

Припомняме, че създадената комисия ще работи в продължение на два месеца и ще провери действията на длъжностните лица при постъпването на предложенията от страните доставчици. Не на последно място, комисията ще проучи реда на вземане на решение по избора на шведските изтребители "Грипен" от Министерския съвет.

Емил Христов от ГЕРБ ще бъде председател на временната комисия, а още 18 народни представители ще членуват в нея. 8 са от ГЕРБ, 6 от БСП, по двама от Обединени патриоти и ДПС, както и един от "Воля". Членове на комисията от ГЕРБ ще бъдат: Пламен Манушев, Владимир Тошев, Антон Тодоров, Анна Александрова, Евгения Ангелкова и Маноил Манев. От „БСП за България“: Жельо Бойчев, Филип Попов, Спас Панчев, Николай Цонков, Петър Витанов и Таско Ерменков. От „Обединени патриоти“ членове на комисията ще бъдат: Милен Михов и Борис Вангелов. От ДПС - Симеон Симеонов и Джейхан Имбрямов. От „Воля“ - Слави Нецов.

По време на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че парламентът бил мястото, където да се правят дебати, когато се правят разходи за такива сериозни проекти.

Герджиков за "Грипен"-ите: Нашето решение не задължава правителството

Нашето решение не задължава правителството да се съгласи с класациятa на експертната комисия. Не възразявам да се провери. Ние нямаме...

„Не мога да разбера защо от БСП решиха, че някой иска да предприеме някакви действия спрямо президента. Не, ние просто искаме да излезе истината, защото ако имаше подобни дебати по важните проекти, които страната ни реализира, нямаше да плати правителството на Борисов за АЕЦ „Белене“, заяви Цветанов.

Той изтъкна, че от БСП смятат, че някой има нещо към президента Радев и допълни-„не, президентът Радев е президент на България и той ще остане дотогава, докато изпълнява тези си задължения“. „Съмненията на цялата общественост е точно в това, че правителството ще влезе в някаква корупционна схема“, заяви Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика