Антоанета Цонева: Фокусирани сме върху правителство с първия мандат на “Продължаваме промяната”

3375
Антоанета Цонева: Фокусирани сме върху правителство с първия мандат на “Продължаваме промяната”
Снимка: Actualno.com

Кабинетът и формулата на този кабинет трябва да бъдат предложени от мандатоносителя “Продължаваме промяната”. Трябва да се направят консултации между политическите сили, които да подкрепят такъв кабинет, да се предложи формула, за да се гласува в Народното събрание. Това заяви народният представител от “Демократична България” Антоанета Цонева в ефира на БНТ като допълни, че фокусът в момента е да има правителство в първия мандат.

Цонева коментира и бюджета като подчерта, че пенсиите бележат най-висок ръст през последните 12 години със заложената актуализация. Тя допълни, че разговорите са интензивни и е постигнат консенсус по финансовата рамка между коалиционните партньори. 

Антоанета Цонева: Кабинет с първия мандат на "Продължаваме промяната" или нови избори

Ще се опитаме да одържим рамката, такава каквато е предложена от Министерството на финансите, за да може по балансиран и разумен начин ...

“Имаме реална представа каква нужда имат бизнесът и домакинствата при тази ситуация и този инфлационен натиск, при този бум на увеличаването на цените. Така че последният участник в процеса, който би искал да бави нещата е правителството, защото това в никакъв случай не би могло да бъде в интерес на гражданите”, каза още тя. 

Антоанета Цонева коментира и френското предложение за сваляне на ветото срещу Македония като припомни, че македонската опозиция определя решението като “българизация”. Цонева, която е председател на комисията на българите зад граница подчерта, че е необходима изискваната промяна в Конституцията на Република Северна Македония преди да стартират преговорите за присъединяването й в Европейския съюз. 

“Преди Република Северна Македония да промени своята Конституция няма да започне разговор. Това, което направи парламентът през решението, което предложи Христо Иванов беше да се даде още по-добра гаранция за това. Няма да бъдат вписани само в преамбюла, а на всички места в Конституцията на Република Северна Македония, с което се дава възможност на равна основа да бъде поставена българската общност”, каза още тя като припомни, че решението е прието със 170 гласа “за”. 

“Ние имаме като пакет от документи и гаранции, и разполагане на тези гаранции в рамките на предложението на френското председателство най-доброто, с което някога сме разполагали. Този план, който трябва да съпътства отварянето, преглеждането и разговора във всички глави, което е и плана за защита на правата на общностите в Македония и в частност българите, е най-високата гаранция, че интересите на българските граждани в Северна Македония ще бъдат защитени. За мен това, като председател на тази комисия, е изключително важно. Това е пробив и гарантира в много висока степен правата и интересите на българите там”, допълни народният представител. 

Антоанета Цонева: Коалиция "Ориент Експрес" иска да се скрие от хората

Коалиция "Ориент Експрес" искра да се скрие от хората. Така депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева нарече мнозинството ...

“Демократична България” е наследник на тази политическа традиция, която винаги е преследвала целта, Северна Македония като една млада и независима държава, да се развива по демократичен начин, като част от ЕС, а не на фундамента на антибългарска доктрина, заяви Антоанета Цонева. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика