Антон Кутев смята, че гласуването за Цацаров показало как БСП върви към разцепление

4690
Антон Кутев смята, че гласуването за Цацаров показало как БСП върви към разцепление
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Факт е, че има разцепление. Засега са само симптоми, истинското разцепление ще си проличи след няколко месеца. Това заяви червеният депутат Антон Кутев в коментар защо цели 27 депутати от БСП подкрепиха кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ.

Кутев подчерта, че Корнелия Нинова не пожелала да задържи единството в парламентарната група на БСП, може би защото и не може. "Сигналът към Корнелия Нинова е, че тя си изпусна групата и това ще ѝ коства много неща", категоричен беше народният представител пред bTV. Той вярва, че всичко тръгва от начина на работа на ръководството и че трябва да се търси друг вариант извън Корнелия Нинова като председател. "Трябва ни нова енергия – млад човек, който да бъде подкрепен от всички в партията", вярва Кутев.

Корнелия Нинова: Алтернативата ни за КПКОНПИ е друг закон

С мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" и с подкрепата на ДПС Сотир Цацаров ще бъде новият председател на КПКОНПИ. Това каза лиде...

Депутатът смята, че гласувалите „за” Цацаров да стане председател на КПКОНПИ (Антикорупционната комисия) не са гласували само от страх.

Ако трябва да сме точни, на заседанието на ПГ взехме решение, че сме против Цацаров, но който иска, да гласува по съвест, подчерта Кутев пред bTV. Той гласува против Цацаров и обясни, че не е видял Цацаров като главен прокурор да се бори ефективно с корупцията и не вижда как ще го направи начело на КПКОНПИ, с де факто по-малки правомощия и възможности. "Това, че си добър шофьор, не значи, че караш колата в правилната посока", каза Кутев по адрес на Цацаров, който счита за много добър професионалист и юрист, но не счита, че той върви в желаната посока. "Ако почне по-малко да балансира, повече да си върши работата, ще е по-добър", заяви депутатът за Цацаров.

Че е въздействано върху парламента за гласуването е безспорно, смята още Кутев, но не знаел дали върху негови колеги в БСП имало въздействие. Той предупреди, че в България вече има много влиятелни и богати хора, които вече успяват да въздействат на парламента и това минавало през фигурата на Сотир Цацаров "като безспорен капацитет като юрист". Червеният депутат първоначално не говори с имена – само, че въпросните хора вече имали силно медийно влияние, но все пак посочи Делян Пеевски като "най-много набил се в очите", обаче имало всъщност десетина като него.

Ето и кои червени депутати гласуваха "за" Цацаров: бившият икономически министър от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев, считан за "човека на Пеевски" при социалистите, председателя на икономическата комисия Петър Кънев, журналиста Тома Томов и параолимпиеца Михаил Христов, Богдан Боцев, Васил Антонов, Георги Стоилов, Георги Йорданов, Георги Вергиев, Георги Търновалийски, Димитър Георгиев, Добрин Данев, Иван Иванов, Иван Ибришимов, Любомир Бонев, Манол Генов, Мартин Обрешков, Николай Тишев, Николай Пенев, Николай Бошкилов, Радослав Стойчев, Светла Бъчварова, Смиляна Нитова-Кръстева, Теодора Халачева, Тодор Байчев, Цветан Топчиев, Чавдар Велинов.

Депутатите решиха: Сотир Цацаров оглавява антикорупционната комисия

Със 165 гласа "за", 30- "против" и 3-ма "въздържали се" депутатите решиха Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ. Цацаров бе предложен за пост...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика