Асен Василев: Бюджетът се прие, той е трудно изпълним, но изпълним

5309
Асен Василев: Бюджетът се прие, той е трудно изпълним, но изпълним
Снимка: БГНЕС

"Бюджетът се прие. В тази тежка политическа обстановка парламентът прояви необходимата доза отговорност. Бюджетът е трудно изпълним, но изпълним, заложиха се много антикризисни мерки и за домакинствата, и за пенсионерите, и за бизнеса с цената на електроенергията". Това заяви финансовият министър Асен Василев след приемането на второ четене на актуализирания бюджет на България за 2022 година.

Той уточни, че предварително правителството е било заложило мерки за около 2 милиарда лева, като те са били допълнени с допълнителни 760 милиона. "Силно се надявам този бюджет да помогне на всички българи да посрещнем кризата и тези турбулентни времена малко по-спокойно. Това е бюджет, който от едната страна запазва социалната компонента, от друга дава възможност да се направят необходимите социални разходи, така че хората, които са в най-неравностойно положение да посрещнат всички кризи, които са ни връхлетели", допълни финансовият министър.

Асен Василев потвърди: 760 млн. лв. са допълнително предвидените от парламента приходи

760 млн. лв. са допълнително предвидените от Народното събрание приходи спрямо това, което беше изчислено от Министерство на финансите....

Асен Василев увери, че пенсиите за юли са изчислени по проекта на правителството, така че би следвало още следващите плащания да са с увеличенията, които бяха приети днес.

При гласуването днес стана ясно, че държавата ще компенсира бизнеса за скъпия ток и след 1 юли. Размерът на помощта ще покрива 100% за цена над 250 лв. на мегаватчас на борсата. Преди ден бюджетната комисия не гласува нито едно от предложенията и остави въпроса да бъде решен в пленарна зала. Пpoeктът нa ГEPБ пpeдлaгaше фoндът зa eнepгийнa cигypнocт дa пoкpивa 80% oт paзликaтa мeждy peaлнaтa cpeднoмeceчнa бopcoвa цeнa нa ceгмeнтa "дeн нaпpeд" зa cъoтвeтния мeceц и бaзoвaтa цeнa в paзмep нa 150 лв./МWh. Предлoжeниeтo нa ДПC бe пoдoбнo, нo бaзoвaтa цeнa бe в paзмep нa 200 лв./МWh.

Бизнесът заплаши с протести, а от АИКБ дори се заканиха да разлепят снимките на депутатите, които гласуват против това небитовите потребители да не получат помощ след 1 юли. 

Също днес парламентът прие предложението на правителството за въвеждане на отстъпка от 25 стотинки на литър евтино гориво. При гласуването на конкретните текстове от актуализацията на държавния бюджет "за" бяха 160 депутати, а "против" - 56. Отстъпката ще важи за бензин А95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ. Тя ще е валидна за всяко зареждане до 50 литра. Въвеждането на отстъпката ще струва на хазната 150 млн. лв. Все още обаче не ясно кога ще бъде въведена мярката и как точно клиентите ще се възползват от отстъпката си.

Депутатите ще работят днес до приемане на актуализацията на бюджета

Народното събрание удължи заседанието си до приемането на второ четене на актуализация на държавния бюджет за тази година. "За" удължа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика