Асен Василев допусна номинацията за нов премиер да не е Кирил Петков

8817
Асен Василев допусна номинацията за нов премиер да не е Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

 

Той отново потвърди, че се търсят 121 депутати на страната на гражданите, а не на страната на мафията.
Борбата е за това каква България искаме всички. 
След гласуването снощи настроението ни е добро, защото всички сме решени да доведем битката докрай - виждаме, че в парламента сме почти по равно.
Не политиката на шкафчетата и кюлчетата, а политиката на по-добри пенсии, заплати за медици и учители, външни инвестиции.
Изборите винаги са плод на емоции. През последните 6 месеца ясно видяхме, че България може да е различна - да не сме зависими от руски газ, да имаме независима политика, да се осветлят корупционни схеми, да си вземем българската граница. Всичко това вчера свърши. Хората трябва да решат дали искат и дали са готови тази борба да се изведе докрай, или ни е по-добре да се върнем към привидната стабилност, мачкането на бизнеса, рекета и кюлчетата. Това е емоционален избор и всеки гражданин трябва да го направи сам за себе си.
Това правителство бе резултат от вота на хората, необединимото се обедини в името на това да се спрат кражбите и да си вземем държавата от мафията. Оказа се, че единият от партньорите е имал други идеи.
Защити всички предложени антикризисни мерки и обясни, че до края на деня ще влязат всички предложения за промени преди второ четене, които предстои да бъдат остойностени
Темата РСМ е една огромна рана за българския народ. Смятам, че докато не я излекуваме, тя винаги ще ни тежи. Лечението, което предлагаме, е първо да формулираме какво ние искаме от тях. Второ, не можеш да накараш някой да те обича или хареса
допускам Кирил Петков да не е номинация за премиер, но се съмнявам". Това заяви в интервю за "Дневник" вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев. Добави, че за поста има много кандидатури, сред които е тази на доскорошния председател на парламента Никола Минчев.
След като вотът за недоверие на правителството вчера бе успешен, предстои конституционната процедура отново да бъде задвижена и президентът Румен Радев да започне с връчването на мандати, като първият ще бъде даден на "Продължаваме промяната". Петков вече заяви, че партията победител от последните парламентарни избори ще предложи правителство в сходен на настоящия състав.
Василев коментира, че за гласуването на бъдещото предложение се разчита на свободните депутати в парламента, а разговорите се водят от парламентарната група на "Продължаваме промяната".
Василев коментира, че в българската политика върви разлом, който е от полза за обществото, тъй като дава възможност на гражданите да заявят страна - дали да изберат квазиевропейското с ориенталски привкус или да водят нормален живот.
По повод отношенията с "Има такъв народ", която се оттегли от коалицията и депутатите от парламентарната група вчера гласуваха срещу правителството, Василев каза, че проблемите са били по повод няколко закона. Партията на Слави Трифонов е била срещу нов закон за Антикорупционната комисия, оглавяването ѝ от Бойко Рашков, нов Закон за съдебната власт.
"Започнаха да се наслагват проблеми, свързани с борбата с корупцията. Когато стигнахме до искане за непрозрачното разходване на публичен ресурс, това беше червена линия за нас", посочи Василев.
По думите му в парламентарната група на "Има такъв народ" има хора, които искат да се борят с модела "Борисов", а въпросът се свежда до това колко тези хора могат да действат самостоятелно или "служат на Слави и Тошко".
По повод отношенията на правителството с президента Румен Радев, в които напоследък се забелязва напрежение, Василев ги окачестви като институционални.

Вицепремиерът в оставка Асен Василев допусна Кирил Петков да не е номинация за нов министър-председател, но изрази и съмнение за това. "Нека не спекулираме, има много възможни кандидатури, включително и на Никола Минчев", заяви Василев пред "Дневник" и отново потвърди, че се търсят 121 депутати на страната на гражданите, а не на страната на мафията.

Асен Василев: Готвим се за избори през септември

Започнали сме да се готвим за избори през септември. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев пред bTV с...

"Борбата е за това каква България искаме всички - дали искаме политиката на шкафчетата и кюлчетата или политиката на по-добри пенсии, заплати за медици и учители, външни инвестиции", обяви финансовият министър. Той определи настроението на депутатите и министрите от "Продължаваме промяната" като "много добро, защото всички сме решени да доведем битката докрай - виждаме, че в парламента сме почти по равно".

Нов мандат или избори?

На въпрос относно предстоящата конституционна процедура по връчването на нови мандати и какво предстои оттук насетне и най-вече задават ли се избори, Василев обясни:

"Изборите винаги са плод на емоции. През последните 6 месеца ясно видяхме, че България може да е различна - да не сме зависими от руски газ, да имаме независима политика, да се осветлят корупционни схеми, да си вземем българската граница. Всичко това вчера свърши. Хората трябва да решат дали искат и дали са готови тази борба да се изведе докрай, или ни е по-добре да се върнем към привидната стабилност, мачкането на бизнеса, рекета и кюлчетата. Това е емоционален избор и всеки гражданин трябва да го направи сам за себе си".

Вицепремиерът и финансов министър призна, че този кабинет е бил сформиран, след като се е обединило необединимото "в името на това да се спрат кражбите и да си вземем държавата от мафията"  оказало се обаче, единият от партньорите е имал други идеи.

Василев защити всички предложени антикризисни мерки и обясни, че до края на деня би следвало предложенията за промени преди второ четене да влязат в пленарна зала, след което те ще да бъдат остойностени.

"Френското предложение" за РСМ

Василев към опозицията: Вашата философия е "да го духат бедните" (ВИДЕО)

Вашата философия е "да го духат бедните". Така вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира мотивите на опозицията за в...

"Темата Република Северна Македония е една огромна рана за българския народ. Смятам, че докато не я излекуваме, тя винаги ще ни тежи. Лечението, което предлагаме, е първо да формулираме какво ние искаме от тях. Второ, не можеш да накараш някой да те обича или хареса", обясни вицепремиерът и заговори за отношенията си с бившия коалиционен партньор ИТН. По думите му партията на Слави Трифонов е била срещу нов закон за Антикорупционната комисия, оглавяването ѝ от Бойко Рашков, както и нов Закон за съдебната власт:

"Започнаха да се наслагват проблеми, свързани с борбата с корупцията. Когато стигнахме до искане за непрозрачното разходване на публичен ресурс, това беше червена линия за нас", посочи Василев.

Според него в парламентарната група на "Има такъв народ" има хора, които искат да се борят с модела "Борисов", а въпросът се свежда до това колко тези хора могат да действат самостоятелно или "служат на Слави и Тошко".

НА ЖИВО: След вота на недоверие - накъде?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика