Асен Василев: Някой се почувства неприятно, че не приемаме телефонни обаждания

12058
Асен Василев: Някой се почувства неприятно, че не приемаме телефонни обаждания
Снимка: БГНЕС

"Мисля, че ясно заявихме, че бихме останали като министри да работим за България, но при много ясни условия - независимост, собствен екип, съгласие по визията и начина, по който тази визия ще бъде постигната. Това може би е попречило на някои, може би някой се е почувствал неприятно от изказването, че не приемаме телефонни обаждания, нито аз, нито Кирил Петков". Това каза финансовият министър в служебния кабинет Асен Василев в предаването "Панорама" по БНТ.

"Основната задача, която свършихме, бе да изнесем една доста тежка битка по спирането на всички кранчета и течове в държавата. Има доста интереси и доста фирми, които са засегнати от това нещо. Този тип компромати от 2011 г., които се опитват в момента да ги рециклират, водил съм много битки в живота си и съм ги спечелил. Тази специално - в съда в Ню Йорк през 2011 г. Един месец по-късно всички дойдоха на килимчето, подписахме споразумение, всички казаха, че са щастливи. Кой колко е бил щастлив или нещастен, това си е техен проблем", каза още Василев като отрече да си е пренасял софтуер от старата фирма в новата.

Асен Василев: Държавата все още не е събрала 556 млн. лв. от невнесени такси за хазарт

Държавата все още не е събрала 556 млн. лв. по съдебен ред от невнесени такси за хазарт от общо 700 млн. лв., заяви служебният финансов...

Той отново защити нуждата от актуализация на бюджета. "Това, което завещаваме на бъдещото правителство е актуализация, която по принцип отнема месец - месец и половина, за да се подготви, която дава инструментариума и основата, на която да стъпят по 3 параграфа - първо имаме 2 млрд. повече събрани в бюджета, второто - план, ако дойде тежка ковид криза, както ноември-декември м.г., как да се справим и да има достатъчно пари, за да се справим - за медиците и в подкрепа на бизнеса, ако се наложи да се затварят пак определени отрасли в икономиката. И третото нещо, което заложихме, е актуализация на пенсиите от 1 октомври, така че тези 50 лв. да не трябва да се търсят всеки месец и да се гласуват всеки месец, а да влязат като част от пенсиите на хората и те да имат достойни пенсии", допълни той.

"Бих стартирал всички контролни системи да започнат да работят ефективно, защото това, което заварихме, беше, че абсолютно всички контролни системи бяха изключени. Това означава пет години поред по 700 млн. ти да не си ги потърсил, а и има решения, които са позволили това да се случи. Това означава да позволиш на АПИ в първите 4 месеца на годината да направи възлагания, да сключи договори, да възложи работа на фирми за 2,9 млрд. при одобрен бюджет от 380 млн. Значи лъжеш фирмите, че 2,5 милиарда ще им бъдат платени, без да ги имаш парите. Пълно нарушение на закона, лъжа към строителите и абсолютно нарушение на всички фискални правила", допълни финансовият министър на въпрос на водещия Бойко Василев какво би направил, ако можеше да натисне едно копче и всичко в държавата да тръгне по нов начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика