Асен Василев: Русия започна конфронтацията, решението за дипломатите е правилно

5644
Асен Василев: Русия започна конфронтацията, решението за дипломатите е правилно
Снимка: БГНЕС

"Решението аз да съм кандидат за министър-председател е взето от националният съвет на Продължаваме промяната по предложение на Кирил Петков". Това обяви Асен Василев в предаването „Танорама“ по БНТ. Той уточни, че дали Петков ще бъде министър зависи от разговорите с коалиционните партньори и от нашата партия. „Имаме предварителна настройка  за това, но да сглобяваме кабинет преди да видим имаме ли подкрепа е прибързано“, категоричен бе Асен Василев.

Той уточни, че към момента нямат осигурена подкрепа от 121 депутати. „Не сме говорили със Слави Трифонов, нямаме и намерение да го правим. С него и с ИТН като структура имаме сериозни различия по начина на водене на политиката и целите на тази политика. Смятаме, че средствата трябва да отиват при всички граждани и да се спре с практиката парите да отиват при един и същи фирми. Затова трудно виждам, даже не го виждам „Продължаваме промяната“ да говори с тях за подкрепа“, уточни вицепремиерът в оставка.

Асен Василев: Първо да намерим политическа подкрепа и тогава ще говорим за състав на кабинета

ПП очакват 121 народни представители подкрепа, които които да застанат много ясно зад програмата ни. Това заяви номинираният за премиер...

„Търсим хора, които искат да застанат до гражданите, а не до кюлчета, шкафчета и предварително избрани фирми. Това доведе през последните 15 години неравенството да се вдигне драматично – в момента то е най-високото в цяла Европа. И това не е заради липса на социална политика. Основната причина, е че всички еврофондове отиваха при едни предварително избрани фирми и оставаха в един предварително избран олигархичен кръг“, категоричен бе Асен Василев. Той допълни, че дали ще има избори зависи от съвестта и начина на вземане на решения на няколко депутата. „Важно е всяко правителство да зависи от съвестта на гражданите в парламента, а не от някой извън парламента, който да нарежда как да се гласува“, категоричен бе той.

Относно предварително поставения хоризонт от 6 месеца, той заяви, че това е урок, който в ПП са научили от първия кабинет. „Трябва да се дадат много ясни срокове за важните задачи – казахме това са задачите, трябва да има ясни срокове по дни. Ако те не се свършат, няма смисъл това правителство да съществува“, категоричен бе Василев.

Той направи прогноза, че войната в Украйна ще продължи поне още 3-4-5 години. „Няма как кабинет да прескочи войната. Задава се продоволствена криза, виждате НАТО разполага 300 000 войници, влизаме в тежка ескалация и няма как това да приключи до 6 месеца“, предупреди министърът на финансите в оставка.

Василев заяви че решението за изгонването на руските дипломати е взето по препоръка на Външно министерство. "Кирил Петков го е взел го е по информация, предоставена от службите за национална сигурност, където е имало и препоръка в съответния доклад на Външно министерство за точно 70 души, поне това ни беше казано в заседанието на парламента. След това ДАНС са работили с Външно министерство и те си придвижват съответните ноти. Аз смятам, че това решение е правилно", коментира Василев.

Асен Василев прие мандата за съставяне на правителство (ВИДЕО)

Предложеният за премиер на "Продължаваме промяната" Асен Василев прие мандат за съставяне на правителство от държавния глава Румен Раде...

Асен Василев заяви, че конфронтацията е започнала от Русия. „Москва ни сложи в списък с вражески държави, спря ни газа, въпреки че бяхме платили. Не е България тази, която започна конфронтацията. Няма как някой да каже: "ти си вражеска държава, ние ще стреляме с ракети по Лондон и всички други вражески държави" и ние да се държим "те ни плюят все едно, че дъжд ни вали", категоричен бе той.

Вицепремиерът припомни, че между 1879 и 1944 година е имало два периода, в които сме късали дипломатически отношения с Русия. „Не казвам, че е правилно, но остават 43 руски дипломати, това е два пъти повече от тези, които Русия има в Нидерландия или Румъния. От друга страна, когато службите кажат, че има дейност срещу нашата държава, трябва да има и ответно действие“, допълни той.

„Държавата няма да фалира, ако видим резултатите- -имаме приходи с 1,1 млрд. повече от разходите. Имаме дълг, който е по-нисък от началото на годината. Фискално финансово държавата стои стабилно. Тези 750 млн. допълнителни разходи, гласувани в актуализацията на бюджета вчера, са трудно изпълними, но са изпълними, според мен. Зависи от икономическата конюнктура в последното тримесечие. Няма да е нещо драматично, което да застраши устоите на държавата“, категоричен бе той.

„Цените на електроенергията са овладени, парламентът гласува помощ за бизнеса, за бита са реално същите като юли миналата година. За следващата увеличението е 2-3%. Горива и бензини не произвеждаме, цените на петрола в момента са с около 60% спрямо миналата година. Същото се отнася за зърното – цената в България е вързана с цената на международните пазари. Това е важна тема, която три месеца обсъждаме с колегите в Екофин. Ако останат тези цени, наесен ще има драстично поскъпване и зърното вместо да отиде при най-нуждаещите се, ще отиде при най-богатите и в случая при Китай, защото фючърсите са изкупени от Пекин. Това освен продоволствена криза може да доведе до мигрантска вълна към Европа. Идеята е износът от Европа да стане контролиран – цените да се задържат на по-ниско ниво и зърното да отиде при страни, за които ЕС има стратегически интерес да го получат“, уточни той.

Кой е Асен Василев - предложението за нов премиер от "Продължаваме промяната"?

Асен Василев е вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите в правителството в оставка с премиер Кирил Петков. Той е кандидатът...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика