Асен Василев: Ситуацията не е тревожна, не знам защо служебният кабинет толкова се е притеснил

7672
Асен Василев: Ситуацията не е тревожна, не знам защо служебният кабинет толкова се е притеснил
Снимка: БГНЕС

"Ситуацията не е тревожна. Беше такава, когато получихме отказ от „Газпром“ да си изпълнява доставките. За няколко часа успяхме да се организираме тогава. За мен е учудващо защо служебният кабинет толкова се е притеснил."

Това обяви бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев. В интервю пред "24 часа" той припомни, че в момента има осигурени седем карга, които са в рамките на договорените от ЕС с един от най-големите износители на САЩ.

Има ли газ?

За първите два от тях има осигурени и слотове за получаване в Ревитуса. Всеки момент трябва да заработи и новото разширение на Ревитуса и, както каза гръцкия външен министър, има възможност за получаване на останалите карга. Така че „Булгаргаз“ просто трябва да заяви ползването на другите слотове, обясни Василев и допълни:

Христо Иванов: Служебният кабинет да не се намесва в политическия процес

"Служебният кабинет да се съсредоточи върху краткосрочните задачи, свързани с организацията на изборите и да не се намесва в политическ...

"Няма проблем с получаването на газа, цените са малко по-ниски от борсовите. В този смисъл за мен е учудващо защо служебният кабинет толкова се е притеснил. Вероятно защото ние в тази ситуация живеем от април, а някой влизайки за първи път в нея, тя му се струва по-притеснителна. Според мен е много важно да не изпуснем питомното докато гоним дивото", каза Василев.

По темата с очакванията кабинетът "Донев" да възобнови договора с „Газпром“, Василев разказа:

"Такава е ситуацията в цяла Европа. По договора с „Газпром“ ние всеки ден изпращахме заявката и всеки ден не получавахме газ. На два пъти ни бе връщано плащане. Така че, аз не виждам какво повече би могло да се направи, след като „Газпром“ отказва да изпълнява текущия си договор. И не само с нас. Видяхме, че дори компании, които приеха новия начин на плащане, и те не получават изобщо, или получават силно ограничени количества. Очевидно е, че с газа се прави политика", обобщи той.

"Два месеца след началото на война, получавахме газ от Русия, и си плащахме докато Газпром едностранно не спря доставките. Успяхме да договорим и дерогация, за да продължим да получаваме руски петрол. Така че изобщо газът не трябва да бъде въпрос предизборна борба. Трябва да се вземе решение в зависимост от това какво е най-добре за българската икономика, и за българските граждани. „Газпром“ се държи непредсказуемо към много по-големи държави и икономики, та какво остава за нас".

ПП за служебното правителство

По повод политиката, провеждана от служебното правителство на президента Румен Радев, Василев изрази надежда, че в неговото ведомство ситуацията ще се запази добра:

Къде остана промяната, г-н президент - при подмяната ли?

Как се управлява дълго? С компромиси и договорки, разбира се. Съдейки по всичко, президентът Радев е намерил решение как да реализира п...

"Аз не знам служебния кабинет с какви задачи е натоварен. Разбира се първата задача е това да проведе изборите. Във финансовото министерство изборът на Росица Велкова е добър. Тя е прекрасен специалист, с нея работихме по бюджета още по време на първия служебен кабинет, а и след това, когато бях финансов министър. Нямам притеснения, че ще има някакви проблеми от финансово естество. Фискалният резерв е над 8,5 млрд. лв. , в момента сме на излишък с 1,5 млрд. лв., а дългът е с 2 милиарда лв. по-нисък от момента в който взехме властта до нейното предаване. Така че оставихме страната във финансово стабилна ситуация. Що се отнася до промените в приходните агенции, винаги съм казвал, че всеки министър трябва да е свободен да избира екипа си. Надявам се новите ръководители на приходните агенции да могат да постигнат по-добри или поне същите резултати като събираемост и приходи. Също така е важно да няма чадъри над избрани фирми и да се запази политиката администрацията да не рекетира бизнеса", коментира Василев и обясни своята гледна точка относно отмяната на решения на кабинетът "Петков", част от тях свързани с ОИСР и Еврозоната:

"Ако служебният кабинет прецени, че нещо е трябвало да стане другояче, нека го направи. Ние също сме ревизирали решения , когато бяхме служебни министри. Това не е, нито пък трябва да бъде някакъв ерес. Не трябва да се разглежда като атака, ако има някаква нова информация, трябва да се прецени дали новото решение е по-прагматично".

Предизборни и следизборни коалиции

Относно спекулациите за евентуални бъдещи евроатлантически обединения на партии, като например ПП и ГЕРБ, съпредседателят на "Продължаваме промяната" обяви, че не е чувал десните партии като ДБ и ГЕРБ да искат да се обединяват.

ПП към служебното правителство за газа: Не всявайте страх сред населението

"Още миналата седмица правителството на Кирил Петков договори нови количества втечнен газ на цени на около 30 долара по-ниски от европе...

"Що се отнася до ПП, ние сме изцяло центристка партия. Дори бяхме атакувани заради силния социален компонент в политиката ни – за това, че се погрижихме да няма пенсионери под линията на бедност, да има данъчни облекчения за младите семейства, да се увеличат заплатите на учителите, на лекарите… Бяхме атакувани и заради безплатните ясли и детски градини, безплатни учебници поетапно да се въведат до 12 клас. Направиха се много социални инвестиции и разходи, които не се връзват с философията на десните партии. От друга страна, за разлика от левите партии, като ние сме твърдо за запазване на данъчния модел - запазихме плоския данък, не се въведоха нови данъци, дори отменихме някои. И всичко това без да увеличаваме дълга, той дори намаля с 2 млрд. лв. И това стана възможно, защото се пренасочиха големите разходи, които преди отиваха в една малка група фирми и чекмеджета, към всички български граждани. Така че, сме центристка организация и искаме да останем такава, защото смятам, че това е правилния начин", обобщи той и потвърди още веднъж, че евроатлантическите ценности не може да са база за бъдеща коалиция между формацията му с Кирил Петков и ГЕРБ.

"Дали сме за Евроатлантически съюз е много грешен начин да се мисли за бъдещето на страната. То трябва да бъде базирано не на идеологическа база, а на много прагматичен поглед за това какво е най-добро за страната. България избра да бъде член на ЕС и НАТО, избра клуба в който ние ще се развиваме като държава в края на 90-те години. Минаването от клуба около Русия към този на Западна Европа стана много трудно, минахме през икономическа криза. Смяната на геополитическото позициониране на страната е свързано с една огромна икономическа несигурност и нестабилност – защото ако се тръгне в такава посока ще трябва да се пренастроят всички пазари, доставчици, ще спре европейското финансиране, достъпа да нови технологии и възможността за пътуване. Светът се връща към разделенията от Студената война. Партии като тази на Стефан Янев и „Възраждане“, които искат ние сега да сменим геополитическата си ориентация ще вкарат страната в огромна икономическа несигурност. И това ще бъде абсолютно грешен ход. Това означава случилото се през 90-те години да се случи отново. Хората, които искат да гласуват за тях трябва да си дадат ясна сметка за това каква е цената на такава смяна. Ние от ПП сме твърдо против това", каза още той и подчерта, че БСП е партия, която не иска такава промяна в геополитическата ориентация и подкрепя членството на България в ЕС и НАТО. 

Кампанията

"Според нас след изборите трябва да търсим съгласие на тема антикорупция, при ясна заявка, че няма да сменяме геополитическата ориентация на страната. Това е основа за едно прагматично управление, в което няма спецщабове за някакви кризи. Видяхте колко спокойно бяха овладени нещата при нас. Какво ни е коствало вътрешно, ние си знаем, но това е част от отговорността, която поема човек. Нашата отговорност като управленци е да решаваме проблемите, а не да плашим гражданите с тях", коментира бившият вицепремиер.

Относно взаимодействията на ПП с останалите партии, Василев отново категорично обяви, че с ИТН повече не може да има каквото и да било взаимодействие, не само от тяхна страна:

"Не само ние, а и останалите партньори се убедиха, че на тях не може да се разчита като на партньор. За останалите предизборни коалиции, това наистина е въпрос на проучване. За миналите избори например проучването показа, че разликата, ако се бяхме явили заедно с ДБ, щеше да бъде 6-7% по-малък резултат. И ние, и ДБ, си правим проучвания. Идната седмица ще седнем заедно, ще ги анализираме, и ще вземем решение", каза Василев.

България и Газпром: този театър на руски крепостни вече сме го играли

Кой знае каква щеше да е съдбата на България, ако през 1998 г. правителството на Иван Костов беше позволило на единствения доставчик на...

"Единствената червена линия на ПП е, че сме против да се краде. И да не се променя геополитическата ориентация на страната. От там нататък как ще се намери баланс в икономическата политика, в социалната политика, това е въпрос от една страна на това гражданите на кого са дали повече доверие, и от друга, на преговорния процес по формиране на коалицията", коментира още той.

Асен Василев отрече спекулациите за съществуване на различни крила в ПП и разказа:

"Наскоро видях анализ, според който срещу Кирил Петков, и срещу мен, само за месец, има написани 3500 очернящи статии. Това явно е една сериозно финансирана кампания за писане на всякакви глупости. Силно вярвам, че българските граждани са достатъчно мъдри, за да отсеят важното от измислицата", каза той.

На въпрос с каква нагласа потеглят към предсрочните парламентарни избори на 2 октомври бившият финансов министър каза:

"Аз съм сигурен, че ще победим. Ако помните ви го казах и миналия път, и вие тогава не ми повярвахте. Но то се случи. И ще се случи пак", уверен е Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика