Асоциация на прокурорите със сигнал до Кьовеши: Прокурорите не са мутри

2679
Асоциация на прокурорите със сигнал до Кьовеши: Прокурорите не са мутри
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България остро и категорично възразява срещу опитите Прокуратурата да бъде намесена в политически борби, скандали и противопоставяния. Това се казва в тяхно становище, изпратено до Европейската комисия, Европейската прокуратура, Председателя на българския парламент, до председателите на парламентарните групи в Народното събрание, до премиера и президента, до пленума на ВСС и до посолствата на страните - членки на ЕС в България, пише БГНЕС.

Ето пълния текст на становището:

Доц. Славов: Прокуратурата премина конституционните граници

"Бяха преминати конституционните граници на намеса в работата на президентската институция", така доц. Атанас Славов, експерт от Антико...

"Един от основните стълбове, около които се изгражда всяка правова и демократична държава, е принципът на разделението на властите. Съгласно Конституцията и българското законодателство Прокуратурата на Република България е неделима част от съдебната власт. Именно това място е гаранция срещу опитите за отслабване на българската прокуратура, срещу стремежите да й бъде оказвано нерегламентирано влияние и натиск, срещу желанията на различни политически и олигархични кръгове за поставянето на Прокуратурата под контрол.

Функцията за повдигане на обвинения на лицата, извършили престъпления, е от изключителната компетентност на Прокуратурата. Само и единствено наблюдаващите конкретните дела прокурори, на базата на събраните доказателства, на закона и на своето вътрешно убеждение, решават кой да бъде привлечен към наказателна отговорност. Никоя друга институция, държавен орган, политически субект или лице, няма право и не следва да се намесва в тази суверенна прокурорска дейност! По същия начин, никой не следва да се намесва и в работата на независимия български съд, който е единственият орган, който да взема решения относно виновността на привлечените към наказателна отговорност лица.

Изказваме своята подкрепа и уважение към всички работещи в системата на Прокуратурата на Република България прокурори, следователи и съдебни служители, които честно, съвестно и всеотдайно изпълняват своите професионални задължения.

ПРОКУРОРИТЕ НЕ СА МУТРИ! Прокурорите са тези, които заедно с останалите правоохранителни органи, стоят на пътя на мафията и мутрите и се борят за защита правата и интересите на всички български граждани. Прокурорите са преди всичко хора, които милеят за нашата родина България и полагат всекидневни усилия за защита на законността и справедливостта. Осъждаме всички опити да бъде принизен и очернен техният труд!

Слави Трифонов: Прокуратурата действа доста неприемливо вече

"Това е погазване на Конституцията...  независимо от това, че имат заповед и че съдебната система е на страната на това действие о...

Прокуратурата на Република България винаги стриктно и принципно ще изпълнява своите конституционни и законови отговорности и задължения и никога няма да бъде поставена на колене пред политически, олигархични, икономически или криминални кръгове!

В условията на безпрецедентна световна пандемия и очертаваща се тежка икономическа криза българското общество има нужда от единство, мъдрост и здрав разум, а не от разделение и хаос.

Призоваваме всички институции, политически субекти и медии към отговорно поведение! Езикът на омразата и стремежът за извличане на евтини политически дивиденти са пагубни!

Нека всички ние заедно да градим държавността, да спазваме разделението на властите и да уважаваме българските закони и институции! Само така ще изградим модерно и демократично общество и ще превърнем България в просперираща европейска държава. Носим отговорност за това пред цялото българско общество, пред самите себе си и пред нашите деца", се казва в становището."

Каракачанов: Не зная защо е акцията на прокуратурата в президентството

Не зная защо е акцията на прокуратурата в президентството. Аз не ползвам кола и шофьор от НСО. Това каза вицепремиерът и министър на от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика