"Атака" внесе искане за одит на "Информационно обслужване", Караянчева не пусна Сидеров в НС

1261
"Атака" внесе искане за одит на "Информационно обслужване", Караянчева не пусна Сидеров в НС
Снимка: Атака

 АТАКА внесе в Народното събрание искане за одит на „Информационно обслужване” АД. Ако то бъде прието, Народното събрание трябва да възложи на Сметната палата да извърши ревизията на дружеството. Председателят на парламента Цвета Караянчева обаче  не допусна Сидеров в сградата на парламента, защото бил "външно лице".

В документа се посочва, че одитът трябва да бъде извършен в срок от един месец от приемането на решението и да обхваща периода от 1 януари 2011 г. до 31 декември 2020 г. включително. След това Сметната палата да изготви и внесе в Народното събрание доклад за резултатите от одита.

Волен Сидеров: Искаме премахване на мъртвите души и пълен одит на Информационно обслужване (ВИДЕО)

Премахване на мъртвите души и пълен одит на Информационно обслужване. Това поиска лидерът на "Атака" Волен Сидеров по време на консулта...

От "Атака" мотивират искането си с това, че с промяна в Изборния кодекс "Информационно обслужване" АД е определено като единственото възможно дружество за електронна обработка на изборните резултати. Така то де факто и крайният преброител на изборните резултати.

"Същевременно налице са множество данни за непрозрачност в дейността на дружеството, а също и сериозни съмнения и опасения относно продължаващи вече много години политически назначения в състава на Съвета на директорите", твърдят от "Атака".

Последният състав е назначен в края на 2019 г. с мандат от 5 години. Въпреки това в края на 2020 г. е започната процедура по назначаване на нови членове на Съвета на директорите, която в момента още не е приключила. Така има създадена ситуация, при която ръководството на „Информационно обслужване“ АД може да бъде подменено в хода на изборния процес, което е крайно лоша практика и хвърля съмнение върху дейността на основния преброител на изборните резултати, твърдят от партията.

Според Волен Сидеров трябва да бъде освободен сегашният Съвет на директорите, който е от 5 човека, без право на преназначение, да се обяви конкурс за нов Съвет, като се увеличи броят на членовете от 5 на 8, за да може половината да бъдат независими участници.

Волен Сидеров иска повторно преброяване на бюлетините

"Атака" иска повторно броене на бюлетините за кметове и общински съветници в София и оспорва валидността на протоколите на секционните ...

От партията настояват "Информационно обслужване" да има двустепенна форма на управление - Надзорен съвет и Управителен съвет, както изисква Законът за публичните предприятия. "Министърът на транспорта г-н Желязков трябва да разпореди създаване на Надзорен съвет от 7 независими човека, за които да се проведе конкурс", каза Сидеров.

Другото, което иска "Атака", е Агенцията за публичните предприятия да поиска проверка на сегашния Съвет на директорите. "Даже в момента тече конкурс, който тя трява да провери", уточни Сидеров.

Ако това се извърши до изборите, ще има повече яснота как работи това акционерно дружество, посочи Сидеров. По думите му в него има 99.5% държавно участие и половин процент частно участие. Това са 2689 човека, притежатели на акции, не знаем кои са те, които са на обща стойност 11 600 лева.

"Приготвил съм си едни 50 лева и искам да си купя 50 акции, искам да стана акционер", каза още лидерът на "Атака".

НС позволи на правителството да отложи преброяването на населението

Срокът на преброяването на населението и жилищния фонд ще бъде променен при нужда с решение на МС. Това решиха депутатите като приеха ...

Според него при 600 000 фантома резултатите могат да се пренаредят в полза на управляващите. "Борисов, Симеонов и Каракачанов са на ход. Ако не придвижат предложението, това вече означава задкулисие и ще си носят отговорността за това", обобщи Сидеров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика