Атанас Атанасов: Има нова номинация за премиер, не Кирил Петков

5719
Атанас Атанасов: Има нова номинация за премиер, не Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Кандидатът за премиер няма да е Кирил Петков. Новината съобщи съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) и заместник-председател на 47-то Народно събрание Атанас Атанасов след среднощното заседание на коалиционния съвет. 

По думите му, от "Продължаваме промяната" (ПП) са направили избор. Той обаче не уточни името, защото не било коректно да казва преди формацията, която е направила номинацията. С това решение ПП се отнася сериозно към обществените отношения, смята Атанасов.

"Нека не играем с имена на тука има-тука няма. Новият премиер ще го съобщят мандатоносителят. Шансовете за ново правителство нарастват", уточни Атанасов пред bTV.

ДБ при президента: Важно е да се състави кабинет с първия мандат

Консултациите са важен елемент от опита да се възстанови възможността за разговор. От наша гледна точка е много важно да се направи опи...

Той поясни, че в това решение ПП се отнася сериозно към обществените отношения. Тяхно право е да си съобщят решението и не мога да обявя кой ще е новият министър-председател. Очакваме да получим покана от ПП да влезем в преговори в конструкция и състав на правителство, изтъкна Атанасов.

Атанас Атанасов очаква да се върнат на масата на преговорите и БСП за съставянето на нов кабинет, за да се продължи политиката на мнозинството с обещанието да се бори с корупционните схеми в България. Според него трябва да се направят усилия да се състави правителство в сегашния парламент базирано на евроатлантическо мнозинство.

Лидерът на ДСБ очаква новият кандидат за премиер на "Продължаваме промяната" да върне на масата на преговорите и депутатите на "Има такъв народ", за да го подкрепят, но не лидера им Слави Трифонов. 

Атанасов де факто не отговори на конкретен въпрос дали ДБ ще се яви заедно с ПП на евентуални предсрочни избори. "Това е въпрос на преговори", обясни той и добави, че на миналите избори демократите предложили съвместно явяване, но коректно им било отказано. "Трябва да се прецени дали 2 и 2 ще направи 3 или 4", уточни лидерът на ДСБ. Но неговото мнение е, че трябва да се направи всичко възможно да има правителство, иначе ще загубим милиардите от ЕС за възстановяване от коронакризата, понеже при нови избори докато се състави правителство и ще дойде Нова година: Георги Ангелов: Ако пак влезем в изборна спирала, губим 12 млрд. евро (ВИДЕО)

За изгонването на 70-те руски дипломати, Атанасов даде се разбере, че България не може да оттегля никакви ноти и това, което е свършено, е свършено.

Атанасов: Мечтата на Бойко Борисов е да бъде Ахмед Доган от Банкя

Смятаме, че трябва да се направят усилия да се състави правителство в този парламент. Хората не искат да ходят на избори и трябва да се...

По думите на депутата от ДБ няма нужда да има никакви доклади на ДАНС. Вътрешната и външната политика се провежда от Министерски съвет, посочи Атанасов и добави, че два списъка са представени от ДАНС на Външно министерство.

„Навремето, когато аз изготвих доклад да бъдат изгонени от България трима руски дипломати и го изпратих на Външно министерство, не съм го изпращал на всички институции“, допълни Атанас Атанасов.

Той посочи, че държавният глава представлява България е международните отношения. Имам чувството, но не знам какви са причините, че президентът не може да скрие своята неприязън към министър-председателя, добави Атанас Атанасов.

Според него правителството е неприятелско и неудобно за цялата руска агентурна мрежа в България. Сегашната политическа дестабилизация има сериозно участие на руската агентура в България, по мнението на Атанасов.

Още: ДБ при президента: Важно е да се състави кабинет с първия мандат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика