Атанас Пеканов: Нашата версия на Плана за развитие е по-добра и по-амбициозна

7951
Атанас Пеканов: Нашата версия на Плана за развитие е по-добра и по-амбициозна
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет ревизира Плана за възстановяване и развитие на България, но не го внесе в Брюксел, за да изчака редовното правителство. Страната ни обаче остава сред последните членки на ЕС, които все още не са представили плана си. Как ще се отрази това забавяне и как трябва да разходваме предвидените европейски средства - темата в "Панорама" по БНТ коментира вицепремиерът Атанас Пеканов.

Още в началото на нашия служебен кабинет стигнахме до консенсус, че бързането не е най-важното, по-важното е качеството на този стратегически документ за бъдещето на България, обясни Пеканов. „Според мен, нашата ревизирана версия е доста по-добра от предишната, залага още по-високи амбиции. В крайна сметка, средствата не са застрашени - те са там за нас и трябва да ги използваме по най-добрия начин“, заяви той.

Пеканов: Все още никоя държава не е получила пари по Плана за възстановяване

Почти половината проекти по Плана за възстановяване са ревизирани и подобрени, като няма риск от загуба на средства заради забавяне. Им...

„В предишната версия на Плана имаше добри проекти, които бяха надградени, но имаше и много проблеми. Мисля, че успяхме да въведем много нови добри неща с това стават 57 проекта и 43 реформи“, обясни още Пеканов. „Апелирам към политическите партии за приемственост в този документ. Ние обещаваме, че нещо ще се случи - служебният кабинет обещава и затова трябва приемственост“, допълни той.

На въпрос дали той воюва със София заради заложените средства за столицата, вицепремиерът обясни, че според него, начинът, по който се развива страната не е добър от гледна точка на фокусирането в София. „Това винаги е била моята икономическа логика - прекаленото фокусиране на хора и ресурси в столицата е вредно за цялата страна. Видях неспособност на екипа на г-жа Фандъкова да намали ресурса за метрото, да намери някакви собствени средства“, допълни Пеканов. Той е категоричен, че образованието и науката са приоритетите, които обуславят дългосрочното бъдеще на една държава. Икономиките на знанието са тези, които просперират, подчерта Пеканов.

„Видяхме много кадърни млади хора, които са били в чужбина и се върнаха в България и ние трябва да направим всичко възможно да задържим повечето от тях. България трябва да се движи много по-бързо и не трябва да се фокусираме само върху Плана - да, той е важен ресурс, но от нас зависи как ще го използваме“, подчерта Пеканов.

„Видях и хубавото, и лошото - изключително кадърни експерти, видях институции с неглижирана роля, може би сме забравили колко е важна експертизата“, смята вицепремиерът. „Има един голям проект, който ние се видяхме принудени да отпадне защото не беше защитен пред Брюксел и не доказва, че няма да навреди на околната среда - това е проектът за "Напоителни системи". Ако този проект беше оставен, Планът ни щеше да е готов след 5-6 месеца, обясни още Пеканов. „Това, което ни трябва в момента, е някакъв вид спокойствие, консенсус как да действаме за напред“, каза в заключение Пеканов.

Атанас Пеканов успокои, че парите по Плана за възстановане не са застрашени

Вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов заяви по време на днешния отчет на служебния кабинет, че парите по Националния план за въ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика