БАБХ издаде заповед скандалната фирма "Евролаб 2011" да напусне помещенията на "Капитан Андреево"

8261
БАБХ издаде заповед скандалната фирма "Евролаб 2011" да напусне помещенията на "Капитан Андреево"
Снимка: Actualno.com

Фирмата „Евролаб 2011“, която попадна в епицентъра на скандала около ГКПП „Капитан Андреево“, трябва да напусне помещенията, които заема на граничния пункт. Това се вижда от заповед, издадена в петък от директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов​.

Дружеството трябва "да опразни всички помещения, които държи без правно основание във връзка с договор за наем" на граничния пункт, пише в документа. Има течащ срок от 14 дни, но се допуска предварително изпълнение, което означава, че частната фирма трябва да бъде изведена веднага. Освен това агенцията разпорежда на "Евролаб 2011" незабавно да преустанови лабораторната си дейност на границата заради конфликт на интереси.

Проф. Христо Даскалов, БАБХ: Тест за президента ще бъде дали ще остана на поста си (ВИДЕО)

В Студио Actualno разговаряме с човека, който отказа огромен подкуп и направи публични опитите да бъде купен и заплахите срещу него - ...

Междувременно, Върховният административен съд (ВАС) не уважи обжалването на "Евролаб" да се прекратят действията на БАБХ. Решението е окончателно.

Държавата си върна контрола на пункта през май чрез БАБХ, след като стана ясно, че частната компания е осъществявала монопол върху печелившата дейност покрай фитосанитарния контрол на границата с Турция. Това се е случвало в продължение на цяло десетилетие, а в скандала бяха замесени проф. Даскалов и бившият директор на БАБХ Пламен Моллов. В публичното пространство изтече аудиозапис, за който се твърди, че представя разговор между двамата и в който Моллов дава папка с документи на Даскалов, а в крайна сметка тя се оказала пълна с пари.

Самият Даскалов потвърди, че е получавал подкуп от човек, който познава „от дълги години“, но отказал. Моллов нарича всичко „фалшива новина“.

Тази тема стигна до парламента още преди седмици и там управителят на фирмата Васил Димитров отрече да познава наркобоса Христофорос Аманатидис - Таки и свързания с него Размиг Чакърян - Ами. Припомняме, че в разпространения аудиозапис мъжът, чиято самоличност не е официално потвърдена от МВР, прокуратурата или която и да е служба (твърди се, че е Моллов), казва: "Виж, това е, това не само го казвам, знам, че там нямат общо с тия Таки, Маки и т.н.. Да знаеш просто". По случая с "Евролаб" заместник-министърът на земеделието Иван Христанов коментира, че са му предлагали подкуп от половин милион лева, отказал е и сега е под постоянна охрана.

Катя Панева, ДБ: "Евролаб" беше брошката на Бойко Борисов много години (ВИДЕО)

Кой опъна политически чадър над фирмата "Евролаб" и наистина ли тя беше брошката на бившия премиер Бойко Борисов в продължение на годин...

14-дневният срок за освобождаване на сградата на „Капитан Андреево“ от страна на „Евролаб 2011“ ще приключи на 15 юли. Пред „Свободна Европа“ директорът на БАБХ Христо Даскалов казва, че частната компания променила изцяло предназначението на помещенията, което е проблем за Агенцията по безопасност на храните.

Заповедта на Даскалов на практика прекратява договорът за наем, а агенцията си иска помещенията веднага. Държането на имотите "без правно основание за продължителен период от време изключително би затруднило дейността, която следва да се извършва в тези обекти от страна на БАБХ и не би гарантирало безпрепятственото извършване на официалния контрол", пише в заповедта.

Според БАБХ незабавно следва да се преустанови осъществяването на граничен инспекционен контрол върху внесени суровини и храни от животински и растителен произход от наемателя "Евролаб 2011" поради наличие на конфликт на интереси. Мотивите са, че в договора за наем на помещенията не пише, че те могат да се използват за лабораторна дейност. Фирмата представлява собствениците на товари, но едновременно с това и ги контролира.

Все още няма официален отговор от управителя на "Евролаб 2011" Васил Димитров как ще действа фирмата по заповедта на БАБХ.

Проф. Моллов: Пари не съм носил, не съм се крил от антикорупционната комисия

„Търпеливо изчаках за да установя докъде ще стигне тази кампания и мисля, че бяха минати всякакви граници. Аз не съм се крил - на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика