ББР опроверга ГЕРБ: Ако емисията беше емитирана, банката щеше да губи по 20 млн. лв. годишно

4533
ББР опроверга ГЕРБ: Ако емисията беше емитирана, банката щеше да губи по 20 млн. лв. годишно
Снимка: Личен архив

Ръководството на Българската банка за развитие (ББР) опроверга ГЕРБ по няколко точки, след като вчера партията на Бойко Борисов критикува Кирил Петков за нанесена щета от 1 млн. лв. на финансовата институция.

Освен това Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че Управителният съвет на банката е отказал да се емитира емисия за 1 милиард лева, след като вече е бил поет такъв ангажимент – и то без знанието на принципала, т.е. тогавашния министър на икономиката. От ББР обаче заявяват, че са спрели емитирането заради войната в Украйна и нестабилната ситуация на международните пазари, а решението може да бъде взето без изричното разрешение на принципала.

Кирил Петков пита Борисов дали познава Вълка и неговия юрист (ВИДЕО)

Това е поредната "борисовка". Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отговори на обвиненията на ГЕРБ срещу него ...

В позиция до медиите от банката казват, че след смяната на Управителния съвет през лятото на 2021 г. е бил предприет курс към нейното преструктуриране и оптимизация във всички направления – част от промяната е била стратегия за оптимизация на пасива на ББР.

„През 2021 г. банката стартира процедура по емитиране на корпоративна, необезпечена облигация с номинал до 500 млн. евро на международните капиталови пазари. Емисията бе планирана с падеж до 7 години при фиксирана доходност. Предвидена бе замяна на дълг с плаващ лихвен процент с фиксиран такъв. При очакваното бъдещо повишение на лихвените проценти това би донесло допълнителни финансови ползи за ББР, както и заздравяване на матуритетната структура. Освободеният финансов ресурс и по-евтиното ново финансиране позволяват на банката да подобри допълнително условията си за кредитиране на малкия и средния бизнес“, обясняват от ББР. Добавят, че облигационната емисия би имала репутационен ефект за банката, който да ѝ позволи емитиране на т.нар. „зелени облигации“ в бъдеще.

„Съгласно българското законодателство за стартиране на процеса, не се изисква решение на принципала. Това е изцяло оперативен процес, воден от управляващите органи на ББР. Проектът за издаването на облигация е съгласуван с трима поредни ресорни министри и двама финансови министри заради честите промени в изпълнителната власт“, допълват от ББР. „Облигацията щеше да се търгува на международните пазари и като такава следва да бъде издадена по английското право. Изборът на адвокатски кантори е извършен в съответствие с вътрешните правила на ББР и постигнатите условия са пазарни“.

За мениджъри по емисията са били привлечени инвестиционните банки Citi Bank, J.P. Morgan и ING Group. Най-добри оферти са били изпратени от канторите Clifford Chance и Allen&Overy, които имат и опит при работата с емисии на Министерството на финансите и на Българския енергиен холдинг.

Припомняме, че от ГЕРБ намесиха името на Лена Бориславова относно сключените договори между ББР и адвокатски и консултантски кантори. Тя нарече това опит да се отвлече вниманието от темата с връщането на хартиената бюлетина.

Министър Пулев: Върховенството на закона важи и за Банката за развитие

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия на ББР в размер на 1 млрд. лв. отговаря на истината. На...

„Въпреки големия обем свършена работа, избухването на войната в Украйна през февруари 2022 г. завари процеса почти на финала“, казват от ББР относно емитирането на емисията. „Неблагоприятната конюнктура на глобалните финансови пазари, при която пазарите на практика спряха да функционират за период от няколко месеца, временно стопира действията по емитиране на облигацията до идентифицирането на нов подходящ времеви слот. В същото време повишаването на лихвите от страна на централните банки допълнително влоши условията, при които ББР би емитирала своята облигация“.

„Според калкулациите, ако сега се емитира облигация, тя ще бъде на цена около 5,5%-6%. Задълженията, които следваше да се рефинансират, са на нива около 4%. Ако проектът бъде продължен, банката ще губи по 20 млн. лв. годишно или 140 млн. лв. за целия период“, заявяват от ББР.

Относно твърдението на ГЕРБ, че за последните 18 месеца ББР е изразходвала още 560 000 лв. за адвокати и консултанти, банката уточнява, че това са разходи за проблемен кредит, отпуснат в предишен период. „За него се водеха дела в чужбина, които приключиха положително за банката“, добавят те.

В УС на ББР влизат изпълнителният директор Цанко Арабаджиев, другият изпълнителен директор Марияна Петкова и Крум Георгиев. Надзорният съвет се състои от председателя Росен Карадимов, Деляна Иванова, Валентин Михов, Васил Щонов и Стамен Янев.

Цанко Арабаджиев нарече във Facebook-профила си пресконференцията на ГЕРБ от вчера „15-минутен тюрлю гювеч от уникални разкрития, подвеждащи тълкувания и откровени глупости“.

Даниел Митов: ГЕРБ не могат да направят нищо стабилно с ПП

Ако се съставя правителство по-скоро трябва да се отиде към профил на хора, които не са пряко обвързани с политическите партии. За това...

Днес бившият премиер Кирил Петков нарече атаката на ГЕРБ срещу него заради ББР „поредната борисовка“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика