Бесарабските българи обвиниха Костадин Костадинов в престъпление срещу човечеството

32146
Бесарабските българи обвиниха Костадин Костадинов в престъпление срещу човечеството
Снимка: БГНЕС

Българи от Бесарабия, които са ръководители на органи на местното самоуправление в Украйна, изпратиха остро отворено писмо до Народното събрание, което е адресирано пряко към лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Декларацията е подписана от кметове на 16 селища или техните заместници.

Те осъждат изказванията на председателя на проруската партия "срещу украински граждани, получили временна закрила в България, както и в подкрепа на сепаратистки идеи". Става въпрос за думите на Костадинов от миналата седмица, с които заплаши украинските бежанци у нас с изселване и заговори за „автономия“ на населените с българи райони в Украйна.

Украинска българка: Неутралните към нас утре ще са неутрални и към България (ВИДЕО)

"Обществото е много разделено – едни събират генератори за Украйна, но други говорят лъжи от трибуната на парламента по адрес на ...

"Ние, представителите на местните власти на Украйна, градовете и селата на Одеска област, където компактно живее българската общност, осъждаме изказването на лидера на партия „Възраждане” Костадин Костадинов относно идеята за автономия на българите в Южна Бесарабия", гласи декларацията, публикувана на страницата във Facebook Бесарабски фронт 2.0.

"Това е груба намеса във вътрешните работи на държавата Украйна, подкрепа за сепаратизъм и руска военна агресия срещу Украйна", твърдят бесарабските българи.

Припомнят, че едва след възстановяването на независимостта на Украйна през 1991 г. етническите българи са получили всички законодателни и фактически възможности да запазят своята идентичност, да изучават и развиват своя език и култура.

"Децата от етнически български произход могат да учат българския език като роден дори в условията на военно положение, след руската инвазия в Украйна, в условията на постоянен руски ракетен и въоръжен терор. От друга страна, изучаването на български език е забранено от руските окупатори на територията на Запорожка област, където също живеят нашите сънародници и чакат освобождението и връщането на украинската власт", пише в отвореното писмо.

ОЩЕ: Забранено ли е преподаването на български език в украинските държавни училища?

Писмото на украинските българи: "Не ни плаща Украйна. Сърцето ни е българско"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов наскоро отправи няколко въпроса и обвинения, свързани с общността на българите в Украйна. Д...

"Припомняме ви още веднъж, че реформата за децентрализация на Украйна през 2020 г. се проведе след активни консултации с местните общности, включително българската, и взе предвид желанията на българската общност и други представители на националните общности на Украйна. И също така искаме да подчертаем, че украинската част на Бесарабия, Одеска област е мултикултурен регион и че подобни сепаратистки изказвания на представител на българските власти обиждат не само българите в Украйна, живеещи в Бесарабия, но и гагаузите, молдовците, липованците, албанците, ромите, германците, арменците и другите народи, които живеят мирно заедно на тази територия повече от 200 години", гласи декларацията.

Бесарабските българи призовават българския парламент "да осъди ръководството на партия „Възраждане” в опитите му да се намесва във вътрешните работи на Украйна и да използва украинските етнически българи като инструмент за прикриване на своите мръсни политически интереси. Припомняме, че заради проруската си дейност той беше признат за враг на Украйна, изгонен от територията на страната ни, а Службата за сигурност на Украйна му наложи 10-годишна забрана за влизане".

"Етническите българи на Украйна защитават държавата и домовете си от агресора, защото руската окупация носи несправедливост и потисничество на всички народи, с изключение на руския. Това наблюдаваме в окупирания Крим, в окупираните Мариупол, Бердянск и Мелитопол. Българите на Украйна, представители на нашите общности, се борят за свободата на своята страна и умират, защитавайки я", казват кметовете на 16 селища в Украйна.

Още по-смущаващи според тях са заплахите на лидера на "Възраждане" за изселване на украински бежанци от територията на България. Това, по думите им, е грубо нарушение на човешките права, показва разпалване на вражда и омраза. Сред десетките хиляди бежанци от Украйна, които в момента са в България, има хиляди и хиляди украински граждани от български етнически произход.

"От началото на войната хиляди наши украински българчета студенти и кандидати постъпаха в учебни заведения в България и планират да продължат да се учат и живеят там. Разпалването на омразата към всичко украинско ще се отрази и на тях. Всичко това е грубо нарушение на европейските закони и споразумения, и двусторонните договори за сътрудничество, всичко това може да влоши дългогодишната дружба и подобряване на отношенията между България и Украйна", пише в отвореното писмо.

Бесарабски българин: Живеем от въздушна тревога до въздушна тревога

"Тук живеем от въздушна тревога до въздушна тревога. Не знаем какво ще се случи след пет минути”, казва Олександр Середа - профес...

"Молим Народното събрание на България, както и всички компетентни органи в България, да предприемат всички необходими мерки лидерът на Възраждането да бъде подведен под отговорност. Престоят на К. Костадинов като председател на Комисията за българите в чужбина в 48-ото свикване на Народното събрание (бел. ред. - миналия парламент) се превърна в срамна страница от историята на България.

Българската общност в Украйна е най-старата и най-многобройна. Дейността на К. Костадинов начело на този важен комитет, неговата открита подкрепа на руската агресия, отнела живота на много граждани от български етнически произход и донесла разруха в домовете на нашите сънародници, е престъпление срещу човечеството и срещу българския народ както в България, така и извън нея", завършва декларацията.

ОЩЕ: Бесарабска българка: Ако утре умра от оръжието на съседа, вие ще бъдете виновни, мили мои братя българи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика