Без машинно гласуване - само на местните избори

2352
Без машинно гласуване - само на местните избори
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Няма да има машинно гласуване само на местните избори. Засега опцията за гласуване чрез машини на парламентарини, президентски и европейски избори остава. Това решиха депутатите от правната комисия за второто четене на промените в Изборния кодекс.

До компромиса се стигна по предложение на Красимир Ципов от ГЕРБ, който се аргументира с проведена дискусия в праламентарата група.

Управляващите "опраскаха" машинния вот, след 3 дни ще го довършат

Парламентът очаквано отмени машинното гласуване за местни и парламентарни избори на първо четене и съкрати до едва 3 дни срока до оконч...

"Приемам предложението като частична победа на привържениците на машинното гласуване", репликира го Хамид Хамид от ДПС и настоя ГЕРБ да изключат машинното гласуване само за предстоящите местни избори, а не въобще.

От БСП отбелязаха, че няма никакво значение какво ще бъде записано в обсъждания параграф, защото той всеки път се променя като дойде време да бъде изпълняван.

"Този параграф предвиждаше през 2016 г. да има пълно машинно гласуване навсякъде на всички видове избори. Малко преди да изтъпим към изпълнението машинното гласуване беше окастрено и станаха 3000 за европейските, 6000 за местните и малко преди местните мнозинството го променя отново. Така че какво ще запишете днес няма никакво значение, защото практиката показва, че два месеца преди да настъпят следващите избори за народни представители или други, това отново ще бъде променено", посочи Крум Зарков от БСП. Той е категоричен, че начинът на работа по Изборния кодекс е такава, че какво пише в закона няма значение.

В хода на разискванията Емил Димитров настоя машинно гласуване да има само на президентските избори, аргументирайки се, че "една трета от избирателите не познават компютрите, другата една трета ги познават, но ще се объркат в програмите..." 

Долу машинното гласуване, да живее вотът на хартия!

Да бъде или да не бъде машинно гласуване? Това е въпросът. И той се извежда на преден план в дневния ред преди всеки предстоящ избор. Ч...

"Ликвидирахте пощите и баба Гинка трябва да отиде на банкомата да си изтегли пенсията. За това не е неграмотна, а за машинното е неграмотна", възрази филип Попов от БСП. Той изтъкна и че грешките в протоколите от изборите едва ли са по вина на машините.

Българският изборен процес е изпълнен с практики, които не съществуват в Европа като контролирания вот, като страха., посочи още Зарков. "Има проблеми, свързани както със сертифицирането на машините, така и със сроковете за обществена поръчка, софтуерни проблеми, свързани с краткия срок между първия и втория тур. Трябва или да ги решим или да ги използваме като алиби да се отмени машинното гласуване. Вие избрахте втория вариант, ние бяхме за първия", заяви Зарков на управляващите и подчерта: "Като сменяме закона на два – три месеца никога намя да се постигне резултат". 

Хамид Хамид от ДПС изрази одобрение на предложението на ГЕРБ, изложено от Ципов за запазване на машинното гласуване на парламентарни избори и заяви готовност веднага след местните избори ДПС да внесе законопроект и предложения за машинно преброяване, наред с машинното гласуване. "Искаме това да стане в спокойна среда, да не ни грозят избори след месец два и да се изработят модерни механизми за машинното гласуване", добави Хамид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика