Бивш конституционен съдия за машинното гласуване - накрая опираме до хартия

3251
Бивш конституционен съдия за машинното гласуване - накрая опираме до хартия
Снимка: БГНЕС

Хартиен носител влиза в урната – и при машинно гласуване, и при хартиено. Това заяви бившият конституционен съдия Румен Ненков, баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. "Със сина си не съм си говорил за вътрешнопартийните проблеми на ГЕРБ", подчерта Ненков и изрази съжаление, че не е питан като експерт по наказателно право за "правене на законодателство".

Единствената полза от машината е, че не приема недействителни гласове. Но ако се преписва от ролка от секционните избирателни комисии, тогава, постави въпрос той пред Нова телевизия.

Борисов пак обясни колко добре сме се справили с коронавируса и се възмути от Изборния кодекс

Нашите критици могат да погледнат с какви мерки другите държави са на нашето ниво – локдаун, полицейски час. "Можем с чест да каж...

Най-голямото опасение на Ненков е, че може да стигнем до ситуация "избори до дупка" - защото ситуацията нямало да се промени много. Дали обаче е така - интересно проучване сочи разместване, ВИЖТЕ ТУК!

Според Ненков, най-голямата изборна измама била тази от Костинброд (бел. ред. - единствен подсъдим се оказа сегашният транспортен министър в оставка Росен Желязков, който беше главен секретар на Министерския съвет и беше оправдан още на първа инстанция и нямаше протест на прокуратурата). Той каза, че малко се говорело за това, но нямал какво повече да каже! Но не пропусна да обяви, че приетият мораториум върху решенията на изпълнителната власт е противоконституционен. Щом този мораториум блокира и закупуването на движимо и недвижимо имущество от болниците, какво да коментирам, посочи Ненков. Той смята, че за България е добре да има предварителен конституционен контрол, защото сега е последващ – чак след като Конституционният съд реши т.е. един противоконституционен закон има известно време, в което да действа.

"Етиката изисква да не се правят промени в изборното законодателство в последния момент, както винаги става", подчерта Ненков пред Нова телевизия. Но напомни, че ЦИК не решава въпроса с установяване на крайния резултат от изборите. ЦИК не броят, подчерта той – броенето е в секционните избирателни комисии.

Според Ненков, не бива да има реформа, при която изборът на главен прокурор става политически. Но не бива прокуратурата да разследва, само за да търси обществено одобрение заради политически ходове. Трябва съставът на Висшия съдебен съвет (ВСС) да не е толкова партийно определяем, да не влизат толкова партийни функционери там, подчерта съдията.

Прогноза: 45-тото Народно събрание си отива веднага след Гергьовден

В правото има понятие за разумен срок – кога да бъде разпуснат парламентът, ако БСП върне мандата за съставяне на правителство ве...

Корупция в България има, но който има доказателства, да ги представи. Бил съм в Германия - и там няма осъдени за корупция по високите етажи на властта. Повдигат се понякога обвинения, които са съшити с бели конци, може би за да се покаже някаква активност пред европейските институции, обобщи Ненков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика