Бивш шеф на ДАНС: Русия мина определена граница с шпионажа

6475
Бивш шеф на ДАНС: Русия мина определена граница с шпионажа
Снимка: БГНЕС

Това е практика на разузнаването да създава легенда за шпиони. Шпионинът си създава име и професия, като започва да работи в страната, в която бива внедрен. Така бившият директор на ДАНС и настоящ консул в Гърция Владимир Писанчев коментира скандала с изгонените двама руски дипломати (Александър Хватов и Дмитрий Ярошенко), като за Ярошенко се появи информация, че макар официално да е първи секретар на руската консулска служба, той всъщност е подготвял почвата за шпиони, които да се внедрят на определени места.

Писанчев не пожела да коментира защо това се случва, "но явно е дошло времето това да стане", многозначително каза той, обяснявайки, че става въпрос за 3 години разработка. Според него, виждаме само върха на айсберга и можем да разкрием много неща. "Мината е някаква граница от тези хора, която не трябва да бъде минавана", подчерта бившият шеф на ДАНС.

Кои са руските шпиони у нас и имат ли връзка със случая "Гебрев"?

Ярошенко и Хватов са руските шпиони, работили под прикритието на дипломати в руското посолство, твърди "24 часа" в свое разследване. Те...

Ако разгледаме световната практика, има хора (т.нар. нелегали), стигнали до много високо ниво – в ръководства на служби, на миистерства, каза още Писанчев. И уточни, че при хора като Ярошенко най-добрият подход е да им се подава дезинформация или само информация, която е в интерес на България.

Що се отнася до Хватов, Писанчев коментира, че той е наблюдаван от поне една година. Той се е занимавал със събиране на данни за проекта за интерконектор с Гърция. Този проект е част от политиката ни за диверсификация на доставките на газ за България.

Попитан дали някой от двамата не е замесен в случая "Емилиян Гебрев", Писанчев посочи, че не може да коментира, защото вече не е бил ръководител на ДАНС, когато става покушението срещу Гебрев (пролетта на 2015 година).

"За първи път от 1989 година имаме досъдебно производство за шпионаж. Това е по сигнал на ДАНС. Това означава, че се минава на едно качествено друго ниво на работа на прокуратурата", коментира Писанчев. По думите му, говорим за доказателства, които трябва да издържат в съда. Той допълни, че съдебен процес може да има и без обвинените руснаци, които напуснаха българска територия и бяха обвинени за персона нон грата – те са защитени от дипломатически имунитет.

Освен САЩ, Великобритания и Канада също ни подкрепиха в борбата с руския шпионаж

След изявлението на дипломатическото ведомство на САЩ у нас, посолствата на Великобритания и Канада също подкрепиха усилията на Българи...

Припомняме, че Писанчев оглави ДАНС на мястото на депутата от ДПС Делян Пеевски, срещу чието назначение имаше сериозни протести и Пеевски всъщност остана начело на агенцията буквално за ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика