Бизнесмен със стряскащи разкрития пред Комисията по ревизия - за земеделски картел, рекет и запалени офиси (ВИДЕО)

10251
Бизнесмен със стряскащи разкрития пред Комисията по ревизия - за земеделски картел, рекет и запалени офиси (ВИДЕО)
Снимка: Ива Иванова / Actualno.com

Втори бизнесмен от земеделския сектор иска да бъде изслушан в комисията по ревизия в НС. Павел Стоименов се представи като най-големия зеленчукопроизводител в България и собственик на „Агро - Бел 2001“.

Той настоя да бъде изслушан, като обяви, че става въпрос не само за корупция, но и за защита на националната сигурност на държавата. „Ще ви представя основни проблеми на нашия бизнес, имам доказателства“, коментира Стоименов.

От ГЕРБ веднага скочиха и се обявиха против. Според тях няма яснота за какво иска да сигнализира човека. По същата логика трябвало да се изслушат всички 100 души, подали сигнал.

„Темата е независимостта на българския народ“, заяви Стоименов. „Аз гласувах за вас, лично аз ви донесох 1000 гласа“, възмути се на нежеланието на ГЕРБ да бъде изслушан Стоименов. Намесиха се журналисти и настояха бизнесмена да каже той ли е принуждавал работници да гласуват за ГЕРБ.

Има картел - Г-8 - той е образуван от много земеделци в Стара Загора под ръководството на Иван Ангелов. Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя, бяха ни запалени три от офисите, разказва Стоименов.

Тази компания ни привика, че трябва да ощетим всички собственици в Старозагорския регион през рентите. Не се съобразихме, но станахме жертва на палеж. По добре да сложим главата на дръвника и да играем по техните правила. До преди един месец мислехме, че няма да го има този рекет.

Появи се още един бизнесмен, готов да говори пред комисията "Манолова" (ВИДЕО)

В Народното събрание се появи втори бизнесмен, който е готов, по думите му, да направи разкрития "за цялата българска икономика". При ...

Обявихме нови обяви, дадохме до 200 кг на декар зърно. Но дойде един емисар на Ангелов и ни каза - бате Иван ви вика да се обясните. 3000 декара успяхме да продадем, за да избягаме. Но този човек свали цената, защото беше под диктовката пак на Ангелов", разказа Стоименов.

Той твърди, че през 2014 г. същата група му е откраднала фирмата по електронен път - фирма с 50 000 декара. Тогава той ангажирал нотариуси, адвокати, седнахме да готвим документ как това да не може да се случва в нашата държава. Отново се намеси журналистът Беновска да коментира, че Стоименов не изнася факти.

Беновска репликира и Мая Манолова да не се намесва в разговора, който провежда и че не стои по-високо от медиите.

След като ми откраднаха фирмата, ми бяха прехвърлили 80 000 декара в Шумен на трети лица. Съдът отсъди, че те са жертва и не са виновни. Аз приех това. Но променихме законите, но не промениха една точка, който касае фиска на нашата страна.

Това е при продажбата на фирма да се изисква задължително удостоверение за липса на задължения към хазната и персонала", разказа Стоименов. На въпрос как си обяснява силата на шефа на "Градус" Иван Ангелов в Стара Загора, Стоименов каза: "Той самият го каза - като ми спрат един камион яйца, се обадих на премиера. Това е зависимост", коментира Стоименов.

Пореден скандал в Комисията по ревизия - този път заради Николай Бареков, ГЕРБ се възползваха

Бившият журналист и депутат, а сега отново журналист Николай Бареков прекъсна последното редовно заседание на Комисията за ревизия и пр...

Какво се случва - купува евтино зърно от земеделците, за да оцелеят, те дават ниските ренти на цялото население на Стара Загора. Кой плаща масрафа на Иван Ангелов - цялото население на Стара Загора. Може да проверите рентите, да видите всичко това, тези хора имат зависимости и са готови за всичко", разказа още Павел Стоименов.

"След като ми откраднаха фирмата, станах консултант по кражба на фирми. Знаете ли колко фирми ме викаха, за да консултирам как да си оправят крадените фирми. Най-големият доматен производител в България Фабрицио дойде да ни учи на бизнес. Не му откраднаха фирмата, само го смениха като управител. Новият управител направи договор с фирма „Градус“ за 1000 тона слънчоглед. "Градус" му преведе 600 000 лв. на този човек, без да го познава. Фабрицио разбра това, но вече го нямаше този човек", продължи Стоименов, цитиран от Сега.

"БАБХ е техна собственост, поземлените комисии. Постоянно се получават предупреждения от институциите, които са поземлени комисии, за да си сваляме рентите, да не си вдигаме рентите", допълни Стоименов. Той разказа за гръцки бизнесмен от Луковит, който бил принуден да напусне и да се откаже от бизнеса, защото му измислили несъществуваща салмонела при пилешкото месо. "Частната лаборатория казва, че няма, държавната - че има. Човекът се разплака", обясни бизнесменът.

На изрично питане да посочи закононарушение Стоименов заяви, че не случайно има разлика между Северна и Южна България при рентите. "Допреди три години навсякъде се искаше да докажеш законно право, че имаш право да обработваш земята, да покажеш договори, че ти я владееш. В Северна България тези документни влязоха преди 10 години. В Южна България този закон влезе преди три години. Нарочно, за да могат тези да си разиграват игрите", обясни Стоименов.

Председателят на комисията Мая Манолова предложи сигналът на Стоименов да се препрати на прокуратурата заради данните за палежи и кражба на фирми. Беновска настоява да се прати и сигнал за купуване на гласове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика