Блок върху общинска земя: Продадена е, докато Симеонов е шеф на Общински съвет

6159
Блок върху общинска земя: Продадена е, докато Симеонов е шеф на Общински съвет
Снимка: БГНЕС

Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцел в Бургас, който той и фирма "СКАТ" придобиват от общината през 2008 г.

Сделката за земята е сключена, докато Симеонов е председател на Общинския съвет в Бургас. Вместо бъдеща централа на кабелната телевизия, върху имота се издига жилищна сграда, се казва в репортаж на bTV.

През септември 2008 г. Валери Симеонов е председател на Общинския съвет в Бургас и управител на фирма "СКАТ". Дружеството му купува 555 квадрата общинска земя за малко над 1 млн. лева. Така компанията на Симеонов става собственик на парцел от 875 кв. м. По думите му преди сделката СКАТ е било съсобственик на останалата част от имота.

"Използвахме правото си на съсобственици, за да придобием прилежащата част от парцела, която е доста по-малка от споменаваната. Лично аз настоях пред кмета и заместника му цената му да бъде над пазарната – 800 евро за кв. м, за да не бъда упрекван, че съм използвал някакво влияние", обясни Симеонов в интервю за Нова ТВ.

Симеонов: Имотите ми са законни, купувал съм ги на цени, по-високи от пазарните

"През 2008 г. купих от Община Бургас земя на цена, по-висока от пазарната – 800 евро на кв. м, за да не бъда упрекван, че съм изп...

"Аз не участвам в оценката на имота. Тя се прави от експерти. Моята работа беше да говоря с кмета и с заместниците му, които отговарят за общинска собственост да вдигнат цената, за да няма приказки по мой адрес", обяснява пред bTV Валери Симеонов. През 2008 г. обаче той твърди друго: "Лично аз участвах във формирането на оценката."

Миналата седмица политикът заяви пред Нова ТВ, че умишлено е купил земята на по-висока от пазарната цена, а "това е най-губещата сделка в историята на фирмата му". Впоследствие бившият вицепремиер предложил на кмета да върне парцела на общината, а тя да му върне парите, но му било отказано.

Години върху земята няма нов строеж. "През 2008 г. започна една криза, отрази се и на СКАТ. Приходите паднаха и нямахме тези средства, за да започнем изграждане на въпросния имот. Мислех да направя там студията", обясни още Симеонов.

В края на 2008 г. "СКАТ" ООД прехвърля собствеността върху имота на "СКАТ ТВ" ООД. През февруари 2017 г. "СКАТ ТВ" предоставя на Източноевропейски строителен холдинг, представлявано от Мартин Дяков, право на строеж за жилищна сграда върху парцела, като "СКАТ ТВ" запазва 38% от собствеността в бъдещия блок. Гарант в сделката е "Евробилдинг инженеринг", управлявана също от Мартин Дяков.

Днес сградата е построена, а от сайта на „Евробилдинг инженеринг” е видно, че имотите в нея са продадени, с изключение на офис и аптека.

Симеонов не се притеснява от проверка, щял да разкрива още за този, който го прати на прокуратурата

Питайте прокуратурата, но общо взето за едни клевети и лъжи, които вървят около десетина години, за което съм поосъдил един-двама и еди...

„Някак си внушаваме на хората, че всеки има право да се рови във фирмените дела, които не са публични. Обектът в Златоград са ми го строили те. Обектът в Малко Търново са ми го строили те. Познавам собствениците, доволен съм от качеството на работата”, казва Валери Симеонов.

На въпрос участвали ли са те под някаква форма в кампании на НФСБ, СКАТ и ли на "Атака", той категорично отрича.

През лятото на 2011 г. - няколко месеца преди местните избори, от репортаж, излъчен по телевизия СКАТ, става ясно, че Мартин Дяков и неговата "Евробилдинг инженеринг" даряват материали и се включват в изграждането на храм "Свети Георги Победоносец". Инициативата за строежа е на тогавашния кандидат за кмет Валери Симеонов.

"Мартин Дяков участваше с материали и безвъзмезден труд", обясни той.

Дяков е отказал поканата на bTV за интервю. Преди седмица прокуратурата обяви, че проверява Валери Симеонов за имотни сделки от последните години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика