Боил Банов: Медийният закон не е правен на тъмно

2061
Боил Банов: Медийният закон не е правен на тъмно
Снимка: БГНЕС

Законът за медиите не е правен на тъмно, аз лично махнах от него 8-те члена за мандатността на шефовете, каза министърът на културата Боил Банов пред бТВ. Не замисляме затваряне на театрите, оперите и киносалоните, обяви министърът. По думите му те са едни от най-сигурните места, тъй като хората вътре са на разстояние, потоците за влизане и излизане са регулирани. Цялата система е подсигурена спрямо коронавируса, държавата се е погрижила за възнагражденията и няма да се затваря нищо. Същевременно Народният театър спира постановките си през следващите две седмици, но подобни актове са оставени на директорите и творческите колективи. Те преценяват дали да ограничат представленията, но го правят основно заради заболели актьори и служители, обясни Банов. По думите му са осигурени и буфери в новия бюджет по отношение на културата. Заплатите, осигуровките и режийните за културните институти, които се плащат от държавата от началото на пандемията, ще продължат да се дават по същия начин до следващата пролет. Финансовото подпомагане ще продължи независимо дали имат представяне пред зрители. "Помогнахме дългосрочно и на независимите артисти. В момента се разглежда нова едногодишна програма със сериозно финансиране. Помогнахме много сериозно на всички", обясни Банов.

28 млн. лева допълнително има отпуснати за културата в новия бюджет, обяви министърът. Освен това са предвидени още 25 млн. лева по новия закон за киното, който предвижда връщане на част от разходите на кинопродуцентите, както и увеличаване на субсидиите за нови филми.

Кошлуков с различна позиция от Балтаков в спора министър Банов - хвали закона

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков изрази различна позиция по предвижданите промени в Закона за радиото и телевизията от тези на...

По повод изказване на Вежди Рашидов в студиото на сутрешния блок на бТВ преди дни, че министърът на културата трябва да се събуди и да види как се замерят с яйца паметници на културата, Банов отговори: "Прав е председателят на Комисията по култура да е гневен. И аз съм гневен, но това се води дребно хулиганство и е в прерогативите на МВР. Ако беше в моите прерогативи, щях да налагам глоби всекидневно."

И каза още: "Аз съм еманципиран по рождение, моето име е Боил и може би не е случайно" - реплика заради думите на Рашидов, че още първата седмица от министерстването си Банов се бил еманципирал.

Министърът на културата обясни още, че лично е извадил 8 члена от проектозакона за радиото и телевизията. Всички те се отнасят до мандатите на генералните директори и на управителните съвети към тях. Направил го е след подписката, организирана през юли, от 60 видни интелектуалция. В момента тази подписка наброява над 2000 човека, съобщи Банов. "Изтеглих поправките, защото през лятото реагираха драстично на тях. Аз съм човек, който слуша общественото мнение. Тези текстове изобщо не касаят същността на този закон - основата му е спиране на зависимостта на обществените медии от Министерството на финансите и от властта", обясни министърът на културата. По думите му това е ключов законопроект, защото гарантира самостоятелността и независимостта на обществените медии, тъй като финансирането им ще става по съвсем нов метод. Така за тях ще бъде без значение кой ще е министър на културата, на финансите или миинистър-председател. "Законът за медиите не е правен на тъмно, а с участието на представители на всички медии и професионални организации", каза Банов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com