Боил Банов очерта българските приоритети в програмите на ЮНЕСКО

2794
Боил Банов очерта българските приоритети в програмите на ЮНЕСКО
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов очерта българските приоритети в програмите на ЮНЕСКО и приноса на България за тяхното реализиране по време на 40-ата сесия на Генералната конференция на световната организация за образование, наука и култура, която се провежда в Париж. Министър Банов участва в Генералната конференция на ЮНЕСКО като ръководител на българската делегация.

Българските приоритети в програмите на ЮНЕСКО са: образование; опазването на материалното, нематериалното и подводното културно наследство и прилагането на съответните конвенции на ЮНЕСКО; науката и опазването на околната среда.

ЮНЕСКО: 9 от 10 убийци на журналисти в цял свят не са наказани

Близо 90% от отговорните за убийства на журналисти между 2006 и 2018 г. в цял свят не са наказани. В този период са убити 1109 журналис...

„Ключовите приоритети на образованието днес, по които работят активно българските институции, са поощряването на креативността, откривателството, изобретателността и критичното мислене, съдействието за пълноценното развитие на личния потенциал на всеки търсещ знание; подготовката на младите хора за учене, живот и работа в глобализирана икономика, основана върху знания и иновации. Целта ни е да се постигне по-качествено, равнопоставено и приобщаващо равнище на образованието”, подчерта Боил Банов в изказването си.

Във връзка със сериозния интерес на страната ни и към дейността на ЮНЕСКО в социалните науки министърът на културата посочи, че подкрепяме изцяло приложението на етиката в науката и технологиите; управлението на социалните трансформации; борбата срещу всички форми на дискриминация, расизъм и ксенофобия и произтичащата от тях нетолерантност; проблемите на най-уязвимите социални групи. „Насърчаването на свободното движение на идеи и всеобщия достъп до информация и знания и до информационни и комуникационни технологии, с акцент върху свободата на изразяване, следва да продължи да бъде сред приоритетите на ЮНЕСКО”, допълни още той.

По отношение работата на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа в София, той посочи, че се работи за широко сътрудничество при прилагането на международните принципи за съхраняване, опазване и управление на културното наследство, а формалното и неформално образование се насърчава като основен приоритет на ЮНЕСКО с оглед опазването и предаването на културното наследство на бъдещите поколения и активизирането на междукултурния диалог. „Бихме искали нашите усилия да бъдат все повече насочени към влиянието на културата върху икономическия растеж - икономиката, основаваща се на творчество, цифровата среда и нови професии”, изтъкна министър Банов.

По думите му в бързо променящия се свят ЮНЕСКО трябва да бъде в крачка с промените и предизвикателствата и дори да ги предвижда и да прилага коригиращи мерки. По отношение на процеса на реформи в ЮНЕСКО Боил Банов посочи, че страната ни придава особено значение на успешното прилагане на Стратегията за партньорство, както и на Комуникационната стратегия на ЮНЕСКО, особено за приобщаването на младите хора, използвайки дигиталните възможности. Като още един инструмент за постигане на целите на Организацията министър Банов посочи запазването на възможностите на ЮНЕСКО да поддържа програмите си в пълен обем, да повиши тяхната ефективност и да реализира признатото си лидерство в поетите ангажименти по достигане на целите на Дневния ред 2030 на ООН за устойчиво развитие, съответстващи на мандата й.

БАН празнува 150 години с вход свободен в музеите си

Тази събота музеите на Българската академия на науките (БАН) (Природонаучен, Етнографски, Национален археологически и Национа...

Четиридесетата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО беше открита в седалището на Организацията в Париж на 12 ноември и ще продължи до 27 ноември 2019 г. Общият политически дебат, който включва изказванията на ръководителите на националните делегации, протича в периода 13-18 ноември.

В рамките на конференцията са планирани заседания на Комисиите в областите от компетентност на Организацията. В тях участват представители на съответните министерства, които ще изразят българската позиция по разглежданите документи. Участието на българската делегация е израз на традиционно активния принос на България за реализиране на целите, принципите и програмите на ЮНЕСКО, както и възможност за заявяване на българските приоритети и проекти в рамките на предстоящия двегодишен период.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика