Бой в парламента: Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено (ВИДЕО)

12268
Бой в парламента: Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Депутати стигнаха до физическо спречкване в пленарна зала в четвъртък след декларации на "Възраждане" и "Продължаваме Промяната – Демократична България" (ПП-ДБ). Вследствие на това депутатите приеха предложението на председателя на Народното събрание Росен Желязков да прекратят заседанието си за деня.

До напрежението се стигна след декларация на Искра Михайлова от "Възраждане". Тя цитира изказвания от изтеклия запис от Националния съвет на ПП и нарече депутатите от партията "предатели на България". "Хора, които днес са разследвани за национална измяна и престъпления срещу републиката и нямат търпение да сключат политически ала-бала съюз с други обвиняеми за пране на пари например", каза Михайлова.

"Изглежда, че една крайно популистка проруска партия просто иска да ни закара отново на избори", каза в отговор депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков от трибуната.

Според Божанков събитията от последните дни са част от подреден план. "Те говориха за ваксини – излязоха ваксинирани. Говориха срещу еврото, срещу НПО-тата, говориха между другото и за меки китки, двамата с Цончо и г-н Костадинов най-много ни съмняват в това отношение", добави той. "Сега говорят за национални предатели и когато говорят за национални предатели, трябва да знаят, че по логиката, която дотук сме видели, националните предатели са точно те", добави Божанков, което ядоса националистите и те тръгнаха към трибуната, но срещнаха отпор от депутати от ПП-ДБ. Стигна се и до физически сблъсъци, одрани депутати и счупени очила. Още: ВИДЕО: Как се стигна до боя в Народното събрание

Това обаче далеч не е първата подобна ситуация в последните години. Actualno.com припомня сблъсъците в пленарна зала от последните няколко парламента.

"На тоя тъпак ще му разбия носа"

Точно преди една година - на 1 юни, депутатите стигнаха до сблъсъци в пленарна зала, като тогава отново главните действащи лица бяха от "Възраждане" и ПП.

Тогава скандалът започна при дебатите за Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС. В края им Митев разпали страстите като нарече Костадинов "Копейкин".

"Поне едно нещо ми стана ясно по време на тези обсъждания, че г-н Копейкин измами хората и си купи къща с техните пари, тези които му останаха, си ги обърна в евро, ваксинира се, за да покаже, че е повече човек от другите", заяви Искрен Митев.

Това предизвика гнева на лидера на "Възраждане", който тръгна към трибуната с думите: "На тоя тъпак следващия път ще му разбия носа". След това се втурна бесен към Митев, който го дръпна за вратовръзката. Останалите депутати ги наобиколиха, за да не се стигне до по-сериозно сбиване.

Заради конфликта зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин обяви почивка, за да се успокоят страстите в зала. Свидетели на сблъсъка станаха деца, дошли да разгледат Народното събрание за днешния празник - Деня на детето.

"Само не ме плашете"

На 18 март 2022 година (по време на 47-ото Народно събрание) депутатите обсъждаха в парламента ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на бившия финансов министър Владислав Горанов и на пиара на Борисов Севдалина Арнаудова.

В декларация от страна на ГЕРБ-СДС зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов обяви, че снощи било извършено покушение срещу българската демокрация и опит да се разруши един базов консенсус - за отказ от политическо преследване на опонентите. 

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" пък повтори тезата на премиера Кирил Петков, че няма никой над закона. Думите му бяха посрещнати от тропане на банките от страна на депутатите от ГЕРБ и викове "оставка". Гюров заяви, че досега не са видели неправомерни действия от МВР, но имат опасения за прокуратурата.

Напрежението в парламента ескалира, след като председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски от парламентарната трибуна каза, че "хората, които 12 години извършваха покушение върху българската демокрация, днес ни дават уроци за демокрация".

Депутатите от ГЕРБ напуснаха местата си и се приближиха до трибуната, а Свиленски заяви: "Само не ме плашете." За да не се стигне до физическа саморазправа, председателят на парламента Никола Минчев прекъсна заседанието.

ДПС vs ПП

Няколко месеца по-късно, в същия 47-и парламент, депутатите отново стигнаха до физическа саморазправа. Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" беше избутан от Хамид Хамид от ДПС. Конкретната причина не стана ясна, но избутването дойде след декларация на Костадин Костадинов от "Възраждане".

След нея Ананиев от ПП влезе в спор с Хамид. От записите се вижда как вторият го избутва грубо с две ръце и представителят на ПП пада назад. Още: ДПС опитва да натопи депутат от ПП за боя в парламента (ВИДЕО)

След 20-минутна почивка председателят на парламента Мирослав Иванов обяви, че прави последно предупреждение и при следващи сблъсъци в залата ще наложи най-тежкото наказание и ще отстранява народни представители от заседания.

Подобни сцени, а и много по-страшни, е имало и от преди повече от 100 години, надяваме се, че някога ще гледаме само назад към тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика