Бойко Борисов се отказва от иск за 50 000 лв. срещу депутат от „Атака“

4682
Бойко Борисов се отказва от иск за 50 000 лв. срещу депутат от „Атака“
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се е отказал от делото за непозволено увреждане срещу депутата от "Атака" Десислав Чуколов, по което Софийският апелативен съд осъди Чуколов да му плати обезщетение от 50 000 лева.

След като делото е стигнало до Върховния касационен съд (ВКС) и е било допуснато касационно обжалване, неочаквано миналата седмица адвокат на Борисов е представил молба от негово име, с която премиерът се отказва изцяло от предявения иск срещу Чуколов и иска обезсилване на решенията на двете инстанции и прекратяване на делото, пише „Правен свят“.

Логично, при това развитие на процеса, ВКС е обезсилил двете решения, с които Чуколов беше осъден и делото е прекратено, като Борисов повече не може да предявява същия иск срещу депутата.

Делото беше за причинени неимуществени вреди. Премиерът го заведе, тъй като се почувствал засегнат от изявление на Чуколов в предаването "Лице в лице" по бТВ на 13 ноември 2013 г. Тогава депутатът националист казал, че ако Борисов "не е на власт, мястото му е в затвора". Преди две години състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Валерия Банкова осъди Чуколов да плати на Борисов 25 000 лева, като не уважи изцяло иска на министър-председателя до 50 000 лева.

България е проиграла кандидатурата на Кристалина Георгиева за ООН

Според Ричард Гоуен от американския Център за международно сътрудничество, България е проиграла кандидатурата на Кристалина Георгиева з...

Това обаче стори през януари т.г. състав на Софийския апелативен съд с председател и докладчик Даниела Дончева, сега ръководител на САС. Тогава съдът отчете, че обидата е публична и отправена по една от най-гледаните телевизии в популярно предаване и поради това е достигнала до неограничен и широк кръг лица, както обикновени граждани, така и политици и общественици.

Развръзката по това дело, която идва в началото на президентската кампания, вероятно има отношение и с друг процес, който Борисов води за клевета, но срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров. През лятото премиерът беше силно възмутен, че трябва да плати 35 000 лв. разноски, въпреки че е спечелил дело на три инстанции срещу Сидеров. Причината е, че съдът призна 3000 лв. неимуществени вреди при претендирани от Борисов 205 000 лв.

"Според вас правилно ли е три състава от по трима съдии, общо девет съдии да признаят, че Волен Сидеров е уронил престижа ми и е извършил престъпление, и от 180 000, през 80 000, да стигнат до 3000 лева накрая. Да го осъдят на 3000 лева, че е извършил престъпление спрямо мен и да ми наложат да платя 35 000 лева разноски. Звучи ли ви нормално това за една съдебна система?", питаше Борисов.

Тогава адвокат Марин Марковски, който защитава премиера, се закани, че няма да се стигне до плащане на такива разноски. Марковски се позова именно на делото срещу Чуколов, по което той беше осъден да плати обезщетение на Борисов и говореше за прихващане и компенсиране на въпросните суми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика