Бойко Борисов: Ще продължим да подкрепяме членството на Северна Македония в ЕС

3565
Бойко Борисов: Ще продължим да подкрепяме членството на Северна Македония в ЕС
Снимка: Facebook/Бойко Борисов

"Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония бе историческа стъпка в отношенията между двете страни. Знак, че сме се поучили от грешките на миналото и сме готови да работим за сигурни и стабилни Балкани в бъдеще." Това написа в профила си във Facebook българският премиер Бойко Борисов по повод 3-тата годишнина от сключването на договора.

Бориосв добавя: "Европейската интеграция гарантира мир и просперитет. България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на Република Северна Македония, но това минава и през стриктното спазване на добросъседските отношения и постигнатите ангажименти в договора, който подписахме на тази дата преди 3 години".

Бойко Борисов под карантина, шефката на кабинета му е с COVID-19?

Шефката на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов - Деница Желева, е болна от коронавирус, а самият министър-председател е под ...

Министерството на външните работи също излязоха с изявление по повода. Ето какво се казва в него:

"Преди 3 години Република България и Република Северна Македония отвориха нова страница в своите отношения. Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество на 1 август 2017 г. ще остане като едно от най-важните събития в съвремието на нашия регион. Документът призна нашата обща история и очерта принципите и пътищата за развитие на сътрудничеството във всички области. Постигнатият преди 3 години успех отвори пътя за европейска интеграция на Република Северна Македония и за членството й в НАТО. Именно европейската перспектива е тази, която обединява всички на Балканите и е основен двигател за реформи, постигане на стабилност и икономически просперитет.

България продължава да бъде твърдо убедена, че европейският проект няма да бъде завършен без присъединяването на нашите съседи от региона. Приветстваме взетото през март тази година решение за започване на преговори за членство с Албания и Република Северна Македония. За България основен критерий за готовността за приближаване към ЕС остава поддържането на искрени добросъседски отношения, наравно с върховенството на закона и фундаменталните права. Вярваме в добросъседските отношения като основна европейска ценност и в този смисъл цялостното и добросъвестно прилагане на Договора, от страна на Република Северна Македония е ключово условие за по-нататъшния напредък на страната по пътя й на интеграция в ЕС.

С подписването на Договора на приятелство, добросъседство и сътрудничество на 1 август 2017 г. Република България и Република Северна Македония направиха важна крачка за възстановяването на отношенията между двете страни на полагащото им се ниво като отношения между най-близки съседи и приятели. Те поеха ангажимент да работят за засилване на икономическото сътрудничество и инфраструктурната свързаност, активизиране на връзките в образованието и културата, както и на контактите между бизнеса и хората от двете страни на границата. Третата годишнина от подписването на Договора предоставя възможност за анализ на постигнатото и набелязване на конкретни стъпки за реализирането на поставените в него цели. Безспорно, един от най-важните му аспекти е дейността на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. В този контекст България очаква възобновяването на дейността на Комисията в най-скоро време и постигането на реален напредък в работата й на основата на обективното тълкуване, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори.

БСП пита къде е Бойко Борисов: ГЕРБ отново атакува президента Радев

От БСП за пореден път призоваха премиера Бойко Борисов да дойде в парламента. Депутатът от левицата Христо Проданов поиска Цвета Караян...

Днес пред политиците от двете страни стои задачата да проявят отговорност и да потвърдят избора, който направиха пред 3 години и като се опираме на общото ни минало да изградим нашето общо европейско и евроатлантическо бъдеще."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика