Бойко Борисов: Въведоха зелен сертификат, за да угодят на президентската кампания на Радев

9080
Бойко Борисов: Въведоха зелен сертификат, за да угодят на президентската кампания на Радев
Снимка: БГНЕС

"Въведоха зелен сертификат от днес за утре, за да угодят на президентската кампания на Румен Радев. Какво му пречеше на Стойчо Кацаров да каже през юни, юли "от 15 октомври въвеждаме зелен сертификат". Не го направиха." Това каза на брифинг на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

Той окачестви като "панически" действията на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Според Борисов въведените разпоредби на властите днес противоречат на тези на Европейската комисия.

"Слушах го много внимателно Кацаров и хаоса, в който ни постави", каза той.

Основното притеснение на ГЕРБ е, че министърът позволява с документ след само първа поставена доза да се признава за влизане в затворени помещения за местата, предвидени в заповедта от 19 октомври.

„Демократична България“: Президентът да свика КСНС за ковид кризата

„Демократична България“ призовава президента Румен Радев да прекрати кампанията си и да свика Консултативния съвет за нацио...

"Първа доза поставена, но 14 дни ти си уязвим, те пак ще излъжат хората. Те подлъгват българите, че все едно нищо не става, само и само да минат президентските избори", коментира Борисов.

Той показа зеления си сертификат, като обясни, че само с две поставени дози той е валиден, а не само с една доза, каквито твърдения се появиха. "Българският сертификат ще важи само да отидеш до Каспичан, до Плевен, но не и да излезеш в чужбина", каза още той и обвини здравния министър, че подвежда българите, които сега си поставят първата доза. "Абе лъжец! Измамник!", обърна се задочно Борисов към Кацаров.

"Какво пречеше на Кацаров да каже лятото - на 15 октомври въвеждаме "зелен сертификат". Ми като се изчерпва ваксината на "Янсен" какво ще правим?", настоя още Борисов.

Той даде пример за противоречия между министрите в служебния кабинет. "Днес зам-министърът на здравеопазването д-р Петров казва по Нова тв, че вероятно учителите ще трябва да имат зелен сертификат. Малко по-късно образователният министър Денков каза, че ще останем без учители, ако въведем COVID сертификат веднага", каза Борисов.

"Днес извършиха престъпление. Все едно последните месеци нищо не става. Какво стана от днес за утре. Нали учениците щяха да са последни. Сега излиза, че може през деня да учат онлайн, а вечерта да излязат на дискотека. Абсолютна недомислица. Експертите не искат да се подписват. Само техните хора са подписали под натиск. Имам информация, че Радев им е звънял вечер да ги плаши. Много от партиите мълчат. Занимаваха се с НСО, с бюро, но не и с мерки", каза още Борисов и призова да се отворят отново зелените коридори.

Президентът: Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса

Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко в...

Европа си работи на пълни обороти, даде пример той.

"Само да угодят за президентските избори на Радев, а след това какво ще стане, ако продължи натиска на болниците, Кацаров? Пак ще мрънкаш и ще ходиш да се молиш?", допълни Борисов. Той се обърна към бившия финансов министър Асен Василев, че за месец се крадат по 8 млрд. лв. "По пътя на копринката са минали 4 млрд. лв. Вашият съдружник Петков казва, че може да се построи за година АМ "Хемус". Къде са магистралите ви?", попита Борисов и добави, че при последното му правителство всеки ден се е строяло, а той показвал как текат строежите. "От тогава до сега няма нито метър", каза още той.

Той осъди насилието над министри, като посочи случая с нападнатия вчера на протест министър Николай Денков и информацията от преди седмици за нападение над спортния министър. "Аз съм категорично против насилието и това не е решение. Не знам защо медиите скриха за спортния министър. Ако това беше Кралев с дни щяхте да показвате. Сегашния спортен министър бит, но  Рашков крие защо. Не ги бийте, а на 14 ноември демокрацията е казала как ще се отървем от тях", добави Борисов.

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов потвърди думите на Борисов, че изцяло ваксиниран човек е само този, който е получил втората доза, а всички само с една доза са в нарушение на европейското право. "Мислим да сезираме европейските институции, за това че България си изиграе с европейския зелен сертификат. Това е един отчаян опит от хората да се успокоят, че са получили сертификат, но това не е амбалажна хартия в селска бакалия. Това е европейски документ", каза още Ангелов и предупреди, че хората само с една доза са под заплаха да се заразят и да заразят околни.

А "Демократична България" искат от кандидат за президент свикване на КСНС, възмути се Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика