Бойко Рашков: Чистки направиха и ще направят гражданите

18602
Бойко Рашков: Чистки направиха и ще направят гражданите
Снимка: БГНЕС

Заварих почти същата обстановка в кабинета на министъра от преди 10 години насам. В самото ведомство няма съществени промени, но има много сериозен капацитет да отговори на обществените очаквания. Грешат тези, които внушават, че не познавам МВР.

Това заяви в ефира на сутрешния блок по bTV в първото си телевизионно интервю служебният министър на МВР Бойко Рашков. Той посочи, че дори малко е закъснял с първото си уволнение. Министърът каза, че хората, които са уволнени от системата, са с придобито право на пенсия. Аз се разделих и с главния секретар на МВР - с уважение.

"Чистки направиха и ще направят гражданите", заяви Рашков по повод твърденията за това, че служебният кабинет провежда рокади в ключови ведомства. По думите на Рашков службите ни за сигурност са се самообезглавили, тъй като те нямат ръководства в момента. "Когато става дума за уволнения, става дума за това, че хората поискаха тази промяна", заяви още Рашков. Той подчерта, че списъци за уволнения не е имало и няма да има. "Длъжностните лица, които ще бъдат сменени в следващите дни, ще бъдат сменени заради несправяне с работата си. Имаме информация за преминаване през границата на мигранти, както и информация за служители, които са катастрофирали със служебна кола през почивните дни", коментира още Бойко Рашков. Срещу длъжностни лица, които са влезли в престъпни връзки, МВР ще бъде безкомпромисно, заяви Рашков.

Бойко Рашков освободи и шефа на дирекция "Инспекторат" в МВР

Със заповед на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков е освободен от длъжност ръководителят на дирекция "Инспекторат"...

Ще гарантираме изборите, като няма да допуснем служители на МВР да съдействат на избиратели и симпатизанти да гласуват за точно определена партия. Става дума за купен вот и за осигуряване на гласуване за точно определена партия - ще направим възможното да не допуснем купен вот, който да изкриви политическата картина у нас, категоричен бе Бойко Рашков.

По въпроса с началника на политическия си кабинет Елена Павлова Фичерова-Караиванова, Бойко Рашков заяви, че не може да твърди, че я познава лично. "Аз се позаинтересувах от нейната биография и сам стигнах до нейния избор. Нямам никакви бележки по нейната работа, уточни Рашков. Фичерова е учредителка на партията на Васил Божков, "Българско лято", като е била издигната за кандидат-депутат, но се е оттеглила.

Коя е Елена Павлова Фичерова-Караиванова

Фичерова-Караиванова, която е съпровождала министър Рашков още в първия му ден, както става ясно от снимката по-горе, е сред учредителите на партията на Васил Божков "Българско лято". Това става ясно от публикуван официално учредителен протокол за създаване на партията от 3 януари 2021 година. Нещо повече, дамата е избрана за член на Изпълнителния съвет на "Българско лято".

Вижте кой е Бойко Рашков - служебен министър на вътрешните работи

Бойко Рашков е новият служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Р...

От справка в ЦИК става ясно, че Елена Фичерова-Караиванова е регистрирана като кандидат депутат от партията, с която  Божков се яви на избори - Българско национално обединение-БНО в 23 МИР-София. Там водач беше Васил Божков, а дамата е в листата под номер 9. От сайта на избирателната комисия става ясно още, че на 2 март Фичерова-Караиванова подава молба с искане да бъде заличена като кандидат за народен представител, което комисията удовлетворява.

Преди няколко дни репортер на Actualno.com се свърза с пресцентъра на МВР с въпрос дали информацията за назначението на Фичерова-Караиванова е истина, но от там отказаха да потвърдят или отрекат, докато не се появи заповедта, което стана факт днес.

Припомняме, че още в деня на стъпването си в длъжност, Рашков освободи от длъжност административния секретар на силовото ведомство Бойко Славчев. Той се раздели с поста си поради придобито право на пенсия. В МВР Славчев се занимаваше с обществени поръчки. Той е разпитван като свидетел по разследването за покупката на джипове за МВР, започнало след като от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обявиха, че ведомството трябва да върне над 6 млн. евро, отпуснати по специално споразумение за борба с мигрантския натиск по границите. С тях са купени 290 джипа "Грейт Уол" от свързаната с бизнесмена Гриша Ганчев фирма "Бълграска автомобилна индустрия".

"Нямам никакви лични отношения за Васил Божков, виждал съм го в почивната станция на Министерски съвет преди 30 години - нямам никакви отношения с него", посочи още Рашков на въпрос за познанствата си с обвиняемия бизнесмен.

Кой е Бойко Рашков, четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика