Божков: ЕП да разследва България за действията ѝ срещу мен, бизнесът ми е ликвидиран

4227
Божков: ЕП да разследва България за действията ѝ срещу мен, бизнесът ми е ликвидиран
Снимка: Личен архив

Държавата конфискува цялото ми имущество и ликвидира целия ми бизнес. Повдигнати са 19 обвинения, но няма нито едно доказателство, а само манипулативни изказвания, нарушаващи всички европейски норми и директиви.

Това се казва в отворено писмо на Васил Божков до София Хелена ин’т Велт, член на Европейския парламент, Политическа група “Обнови Европа”, председател на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

Поводът за писмото е предстоящата мисия на Европейския парламент, имаща за цел за да проучи ситуацията с Върховенството на закона в България.

Ето и писмото на Васил Божков, което той изпрати до медиите:

Европарламентът обсъжда утре „българския“ списък „Магнитски“ след многобройни жалби за неправомерни санкции

Три месеца след излизането на спорния и пораждащ много въпроси „списък към списъка“, казусът със санкционираните българи по...

„В началото на 2020 г. в безпрецедентна координирана атака на цялата държавна машина за броени дни всички мои лични и на семейството ми банкови сметки, както и на търговските дружества, в които съм акционер или съдружник, бяха запорирани. Възбранени бяха всички мои и на дружествата ми недвижими имоти. Абсолютно скандално, това се случи без задължителните предпоставки според българското право - актове на компетентен съд. Докато аз бях в чужбина, ми бяха повдигнати 11 обвинения. Това стана задочно и в присъствие на служебен адвокат, без да съм потърсен и уведомен и отново в нарушение на всички действащи закони в страната, без да ми се даде възможност да упълномощя свой адвокат-защитник. Главното обвинение, на което прокуратурата на Република България основава действията си бе, че хазартните оператори, в които съм акционер, но нямам функции по управление и представителство, дължат на фиска BGN 700 милиона (седемстотин милиона лева) от невнесени държавни такси за последните 5 години, ведно с лихвите.

Данъкът е държавно вземане, което се дължи безвъзмездно. Таксата се дължи срещу определена престация от определен държавен орган. Неплатените държавни такси биха могли да бъдат потърсени не за 5 години назад, както е при неплатените данъци, а само за 2 месеца назад във времето. Да не говорим, че за уличаване в неплащане на държавни такси (дори и да предположим, че аз съм виновен за това, въпреки че не мога да бъда дори теоретично, тъй като не съм управител или изпълнителен директор, а само акционер в хазартните оператор) не бих могъл да бъда задържан под стража, тъй като престъплението не е достатъчно тежко и за него не е възможно да има такава мярка за неотклонение. Репресивните мерки спрямо мен бяха наложени без спазване на стъпките от закона, предвидени да установят има ли действително нарушения и ако има какви са те и в какви размери.

Държавата на практика конфискува цялото ми имущество и ликвидира целия ми бизнес без съдебен акт на нито едно ниво.

Премиерът Борисов откровено призна в телевизионно интервю “отнехме бизнеса на Васил Божков в полза на държавата”.

Успоредно с това бяха арестувани без каквито и да било доказателства съпругата ми и сина ми.

Комисия в НС пита службите дали депутати са получавали пари от санкционираните по "Магнитски"

Комисията "Магнитски" в парламента ще иска информация от службите има ли депутати, финансирани от лицата и фирмите, попаднали в обсега ...

Бе дефакто и деюре експроприирана и частната ми колекция от безценни за световното културно историческо наследство артефакти.

До днес, задочно, са ми повдигнати 19 различни обвинения, които са от укриване на данъци, през участие в организирана престъпна група за извършване на корупционни престъпления, та до участие и финансиране на опит за държавен преврат. Последното заради спонтанно възникналите протести през лятото 2021 г. До ден-днешен, почти 2 години след атаката срещу мен няма нито едно обвинение от страна на прокуратурата, което да е влязло в съдебна фаза. Не само това. Няма нито едно обвинение, по което аз дори да съм бил разпитан.

Доказателства няма. Само манипулативни публични изказвания на главния прокурор в пълно нарушение на всички европейски норми и директиви, че аз съм “най-опасният престъпник в България.”

С интерес проследих дебата в Европейския парламент по повод санкциите “Магнитски” в България. Напълно съм съгласен със заключението, че в България правосъдие няма. Закони има. Но те са за лична употреба на властимащите. Уверявам Ви, че антикорупционните закони в България правят ясна разлика между рекет и подкуп, а основно изискване за присъединяването ни към Европейския съюз беше всеки акт от страна на прокуратурата да минава през съдебна санкция. Цялото ми имущество беше запорирано без съдебна санкция, целият ми бизнес беше унищожен за една седмица без съдебен процес, цялото ми семейство бе арестувано, незаконно и без съдебна санкция бе иззета и колекцията ми - оценявана от световните експерти, като безценно световно историческо наследство. 2 години чакам вече справедлив процес, който най-накрая да разгледа всички факти и обстоятелства по всяко едно от повдигнатите срещу мен обвинения. Бавенето говори само за едно - доказателства за моята вина няма и аз ще бъда оправдан. Затова беше необходимо репресията да бъде легитимирана с удар по Закона “Магнитски”. Който въпреки, че се стреми, в разрез с правото на ЕС, да получи извънтериториално приложение в държава членка, ме третира като виновен и дори не дава възможност да докажа противното. Присъда без съд, която служебното българско правителство подпечата отново в пълно нарушение на българските закони, Конституция, всички норми на ЕС и международни договори за защита на човешките права.

В заключение бих искал да призова чрез Вас Европейския парламент и Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи да разследва действията на българската държава спрямо мен и дружествата, в които участвам като акционер - не заради мен, а защото моят казус “от А до Я” е нагледен пример за брутално беззаконие. На разположение съм за допълнителна информация, каквато би могла да е необходима“, завършва Божков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика