Бонев обвини Фандъкова в лицемерие заради обществена поръчка за коли

8560
Бонев обвини Фандъкова в лицемерие заради обществена поръчка за коли
Снимка: Actualno.com

Независимият общински съветник Борис Бонев изпрати официална позиция до кмета на София Йорданка Фандъкова, в която настоява поръчката за нови луксозни служебни автомобили да бъде изцяло прекратена, а не просто временно спряна.

Както Actualno.com вече ви уведоми, Столичната община ще купи нови коли, след обявена поръчка от зам.-кметът по транспорта в столицата Кристиан Кръстев.

В първия етап от процедурата е предвидено закупуването на до шест автомобила на обща стойност 225 000 лв. без ДДС. Три от тях трябва да са тип "Седан" или "Лимузина" и да струват до 150 000 лв. без ДДС или 180 000 с ДДС. Останалите трябва да са "Седан" или "Хечбек" за общо 75 000 лв. без ДДС или 90 000 с данъка.

Във втория етап дирекция "Транспорт" възнамерява да си купи още толкова леки коли при същите ценови показатели. Срокът за изпълнение на първата доставка е до 90 дни след сключването на договора, а за втората - до 60 дни. "Възложителят не поставя изисквания за икономическо и финансово състояние на участниците", се казва в заданието.

Същевременно, вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че градският транспорт в София е претърпял огромни загуби за изминалия месец заради епидемията от COVID-19 у нас. По думите ѝ, за месец март Центърът за градска мобилност (ЦГМ) е събрал 6 млн. лева по-малко. "

“Лицемерно е когато голяма част от проектите в града се орязват, администрацията на кмета да харчи над половин милион лева за луксозни лимузини.

Няма нито един аргумент за такава покупка, а същевременно мога да ви изброя десетки проекти, където същите пари значително биха подобрили живота на гражданите.

Призовавам управляващите на разум и отговорност към столичани и още днес да прекратят поръчката.” - настоява Бонев.

Приходите в Столична община намалели, но ще купуват нови луксозни коли

Докато медиите са заети с отразяването на новините за коронавируса, Столичната община се готви да се сдобие с лъскави нови автомобили. ...

Общинският съветник е изпратил и официално питане до г-жа Фандъкова, в което настоява за отговори кой ползва служебните автомобили на Столичната община и защо са решили, че се нуждаят от толкова скъпи автомобили.

“Настоявам за преразглеждане на списъка на служители, които разполагат със служебен автомобил. Само общината има 108 такива, което води до разходи за закупуване, гориво и сервизно поддържане. Голяма част от тези задължения на общинските служители могат да се извършват пеша, с градски транспорт, а защо не и с велосипед?” - допълни Борис Бонев.

Той пита и каква е необходимостта за закупуване на толкова мощни коли, цитирайки поръчката, където е записано, че лимузините трябва да са с минимум 170 конски сили.

“Кому са необходими толкова мощни коли от по 60 000 лв. за градски условия? Тези возила се ползват за служебни задължения, най-често за обикаляне на обектите, които се намират в рамките на няколко километра.

Фандъкова била готова с мерките за помощ за бизнеса в София, но няма уточнения

Първият пакет от мерки, с които Столична община да помогне на малкия и среден бизнес заради коронавируса, вече е готов. С това се похва...

Не може ли същата работа да бъде извършена с малък и икономичен автомобил? Управляващите най-замърсената, задръстена и икономически бедна европейска столица дават възможно най-лошият пример пред обществото. Докато призовават софиянци да не използваме личните си автомобили, управляващите продължават да демонстрират обратното и за мен това е недопустимо.” - възмутено обясни Бонев.

Според него, тази ситуация поставя въпрос за служебните автомобили и намаляване на техния брой.

По официални данни на Общината, за една година се харчат около 250 000 лв. за сервиз и поддръжка на тези автомобили, без това да включва разходите за гориво.

“В същото време, ключови звена на общината са недофинансирани, а заплатите на експертите, на които разчитаме за качествени проекти - са много ниски. Такъв пример е Софияпроект - общинското предприятие, където се проектират големите инфраструктурни обекти в града. От работещите там зависи качеството и скоростта на ремонтите, но заплатите са ниски, а щатовете - крайно недостатъчни. В подобни подобрения трябва да се инвестират средствата, не в мощни лимузини.” - категоричен е общинският съветник.

От Спаси София пишат, че при доказана необходимост за смяна на стари общински автомобили, за които се дават много пари за сервиз и поддръжка, може след време да се обяви нова поръчка за закупуване на икономични малки автомобили, но само при условие, че общият им брой бъде драстично намален.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика