Борбата срещу купуването на гласове - на фаза "респектиране"

1212
Борбата срещу купуването на гласове - на фаза "респектиране"
Снимка: БГНЕС

Кандидати за народни представители са замесени в купуването на гласове за парламентарните избори, които предстоят на 26 март, съобщиха МВР и прокуратурата. Всички заподозрени обаче са с имунитет срещу наказателно преследване и не могат да бъдат нито разследвани, нито подслушвани без разрешение на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Според информацията в листите в Монтана има регистрирани кандидати, които са били обект на проверка от полицията за купуване на гласове. Това съобщи директорът на областната дирекция на полицията Иван Антонов, цитиран от "Дарик". "С наближаването на изборите оперативната обстановка става по-сложна и броят на сигналите за нарушения расте", добави министърът на вътрешните работи Пламен Узунов, който беше на посещение в Северозападна България. На тел. 112 са получени 10 сигнала за изборни нарушения в Лом, Монтана и Берковица и въз основа на тях са съставени предупредителни протоколи. По един от случаите е образувано разследване, уточнява в. "Сега".

Очаква се 3,7 млн. българи да гласуват на изборите

3,7 млн. души се очаква да гласуват на предстоящите избори на 26 март 2017 г. Това каза анализаторът и председател на борда на директо...

Дотук няма обвиняеми за камиона с хранителни продукти за избиратели, който беше спрян преди два дни, стана ясно от думите на окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов пред Агенция "Фокус". В товарния автомобил бяха намерени 970 пакета - всеки по около 10 кг, с боб, леща, олио и други продукти. "Част от тези храни са били разтоварени в Омуртаг в склад за препарати за растителна защита", посочи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. "Акцентът на прокуратурата е да се установи лицето, което е организирало предлагането на облагите с цел да се гласува за определена политическа сила", посочи тя.

Вчера от прокуратурата не пожелаха да кажат коя партия е смятала да подкупва избирателите си, но Арнаудова подсказа, че политическата сила е "агитирала" по същия начин и в Пазарджик. Според Наказателния кодекс предлагането на облаги, за да се гласува за определена политическа сила, се наказва от 1 до 7 г. затвор и с глоба от 10 хил. до 25 хил. лв.

Риск от натиск върху избирателите беше регистриран и в Хасково. Там полиция и жандармерия завардиха входовете и изходите на ромския кв. "Република", съобщи Haskovo.net. "Предприемаме превантивни мерки срещу купуването на гласове. Не е само там. И в Харманли, и в Димитровград, на всички места, където може да се върти изборна търговия. Полицейските сили са разположени по критичните точки от една седмица и ще останат до края на изборите", обясни директорът на полицията Ангел Цанков.

Търговия с гласове вече е засечена в Свищов. Прокуратурата и полицията разследват сигнали за купуване на гласове срещу 50 лв., съобщи dir.bg. Имало е няколко арестувани.

Турция дала 11 дни отпуск на изселниците заради изборите у нас, общините ги извозват

Правителството на Турция издаде разпореждане, с което хората с двойно гражданство ще ползват 11 дни административен отпуск, за да уча...

Жителите на велинградското село Света Петка излязоха на мълчалив протест в сряда вечерта, след като през деня заради съмнения, че купува гласове, беше арестуван бившият мюфтия в селото - имамът Ибрахим Юмер, съобщиха местните медии. Той е разследван заради организирано от него пътуване на хора от селото до Одрин с автобус. Екскурзията била безплатна, а предполагаемата цел - агитация в полза на конкретна партия. "Туристите" обаче отричат.

При всички избори досега купуването на гласове е минавало почти безнаказано - най-много с условни присъди, които се броят на пръсти. Преди две седмици например бургазлията Станислав Петров получи присъда за купуване на гласове от 11 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и глоба от 9000 лева. В обвинителния акт срещу Петров се казва, че през октомври 2015 г. в своя магазин за хранителни стоки в бургаския квартал "Долно Езерово" той е платил на 24 души да гласуват на изборите за общински съветници в полза на определен кандидат. Минималната сума, която бургазлията е раздавал, е 40 лв., а максималната - 120 лв. Освен това е опрощавал борчове на клиенти към магазина. В обвинителния акт се посочва още, че общата сума, дадена от Петров, е 1084 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика