Борис Ячев: Трябва да редуцираме състава на Комисията по досиетата

4096
Борис Ячев: Трябва да редуцираме състава на Комисията по досиетата
Снимка: Пресцентър НФСБ

Борис Ячев: "В Комисията по досиетата – работиш с изтекъл мандат, получаваш 5 000 лева заплата, кола, шофьор и секретарка. В коя друга институция е така? „ГЕРБ са оттеглили подписите си от предложението, внесено в НС за редуциране и подмяна на състава на Комисията по досиетата, която с години работи с изтекъл мандат. Подписът на НФСБ обаче остава. Ние държим съставът на тази комисия да бъде обновен“. Това заяви зам.-председателят на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на НФСБ Борис Ячев пред "България он Еър". Той припомни, че вторият мандат на Комисията е изтекъл преди 4 години,още през 2017 г., а след напускането на двама от членовете й – тя работи със 7, вместо с 9 души.

„В „Обединени патриоти“ и ГЕРБ преценихме, че съставът трябва да бъде обновен, тъй като мандатът е изтекъл. Трябва да бъде редуциран, тъй като обемът на работа вече не е толкова голям – една огромна част от хората, които участват в активната политика и по закон трябва да бъдат проверявани, вече са проверени. Това са общински съветници, кметове, председатели на общински съвети, представители на администрацията, които подлежат на проверка, народни представители. На второ място са родените много по-късно, които са твърде млади, за да са имали принадлежност към бившата ДС“, посочи Борис Ячев.

За новата Комисия по досиетата: БСП брани ДС, не може пироманът да е шеф на пожарната

Създаването на Комисията по досиетата стана факт след гаф на Румен Петков да вади определени досиета, като тогава, преди време, всички ...

Той коментира думите на Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, че промяната се правела, за да се скрият хора, които имат принадлежност към бившата ДС и то преди избори, така: „Г-жа Бончева явно се притеснява, че съставът ще бъде сменен и ще остане без работа. Аз твърдя, че Комисията трябва да бъде обновена, защото няма друга институция в България, която да работи с изтекъл мандат вече 4 години и в която да получаваш 5 хиляди лева заплата, да имаш собствен шофьор, служебен автомобил и секретарка. В случая става дума за това със зъби и нокти да се бранят чисто битови придобивки“.

„Г-жа Бончева удобно е забравила, че в първия мандат на Комисията по досиетата, още през 2007 г. беше предложена за член от председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, когото, сега чувам, тя обвинява в опит да „сложи ръка“ върху Комисията. И какво излиза? Че още през 2007 г. се е опитал да го направи, вкарвайки именно Екатерина Бончева там. Това е несериозно“, добави още Борис Ячев. „Отново повтарям, че в подобни нелепи твърдения прозира чисто и просто стремеж да се запази „благата“ служба за още известно време“, заключи зам.-председателят на НФСБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика