Борисов атакува Петков заради консултациите при Радев: Искат да оставят служебния кабинет без бюджет

5015
Борисов атакува Петков заради консултациите при Радев: Искат да оставят служебния кабинет без бюджет
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов атакува Кирил Петков и „Продължаваме промяната“, че не са се явили на консултациите при президента Румен Радев за връчване на мандат за съставяне на ново правителство.

„Днес Радев видя разликата. Петков каза, че щял да върне парламентаризма и отношенията между институциите от трибуната в началото на управлението си. Нима не наруши Конституцията, нима не го чакаме 5 дни да си подаде оставката? Нима днес отиде при баща им или при баба им (б.а. - на "Продължаваме промяната)?“, пита бившият премиер.

Днес президентът даде по-малко от 3 часа предизвестие на парламентарно представените формации за начало на консултациите за мандат за ново правителство. ГЕРБ-СДС и ДПС се явиха на "Дондуков" 2, но "Продължаваме промяната" и БСП отказаха да проведат дискусии с държавния глава днес. Мотивите на двете партии бяха, че са концентрирани върху бюджета, който се разглежда днес в ресорната комисия на второ четене.

Борисов: Няма да им играя по свирката и няма да се оттеглям

"ГЕРБ си има лидер, избран преди 3 месеца. Аз съм се дръпнал от депутатството, да не дразня, предложил съм кабинет без мое участие. Отт...

От ПП обявиха още, че вечерта ще имат Национален съвет. Председателят на парламентарната им група Андрей Гюров каза, че се надяват на "смислени консултации" с Радев и ще ги проведат, когато президентът се прибере от срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на седмицата.

Борисов критикува и финансовия министър в оставка Асен Василев, затова че Хърватия ни изпреварила за „Еврозоната“.

„Коварният номер, който са замислили сега на Радев – да не изтеглят нов дълг... не изтеглиха 4 милиарда лева. Знаят, че отиват на избори и искат служебният кабинет да няма пари, да нямат бюджет“, твърди Борисов.

Той изнесе и тирада за „услужливите медии“ на властта. Заяви, че управляващите били прави, че направили за 6 месеца повече, „отколкото аз за 12 години“. „Да, токът се качи 5 пъти повече, отколкото за 12-те години при нас. Газът се вдигна 5 пъти, направиха пет пъти по-скъп газ. Нафтата и бензинът – почти двойно. Те за тези 6 месеца ликвидираха всичко, което 12 години пазехме, а инфлацията ни беше едно, две максимум. Давахме 50 лева повече на пенсионерите по време на кризата“, твърди Борисов.

Атанасов: Мечтата на Бойко Борисов е да бъде Ахмед Доган от Банкя

Смятаме, че трябва да се направят усилия да се състави правителство в този парламент. Хората не искат да ходят на избори и трябва да се...

„В опита си с услужливите медии стигат до глупостта да говорят, че инфлацията им била привнесена. Средната за Европа е 7-8%“, каза той.

Борисов се обърна към медиите, че не им задавали въпроса с кое и защо поскъпна енергоносителят електрически ток. „Тук е Марица-изток, държавна централа. Откъде скача токът? Вземете Унгария, вземете Гърция – компенсират се всички тези мерки. По време на нашето управление щях да отида в Брюксел, да кажа на колегите – 1 г. няма да вдигам цената, ако трябва ме глобете. И ще оставя българският бизнес и потребител на тази цена. АЕЦ Козлодуй е наш, свежото ядрено гориво е наше. Кое, уважаеми услужливи медии, вдигна цената на тока? КЕВР ли, миньорите ли?“, каза бившият премиер.

Той се похвали, че „Борисов, Теменужка Петкова и Делян Добрев са ви направили интерконектори“. „Над 25 милиарда, услужливи медии, ви е направил ГЕРБ“, твърди бившият премиер.

„Нинова два пъти подава оставка заради слаби резултати на избори и сега се кандидатира пак за управляващ. Христо Иванов и Атанасов се чудят как да се закачат на брошката на ПП-тата, за да влязат в парламента. Партията на промяната ще има две брошки – БСП и „Да, България“. Няма да дам ГЕРБ да е брошка на някого. ГЕРБ е здрава евроатлантическа, системна партия. Няма да ви дам ГЕРБ да го счупите като НДСВ след царя, като СДС след Костов“, каза Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика