Борисов: България ще излезе от дупката, ако направим коалиция с ПП-ДБ

8813
Борисов: България ще излезе от дупката, ако направим коалиция с ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

Не знам дали може да бъде сформирана, но бъде ли - много бързо България ще излезе от дупката. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов относно евентуална управленска коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в интервю за Евронюз България.

По думите му коалицията е възможна заради контрола, който партиите ще си налагат една на друга.

"Ще се направят много правилни добри неща за България. Това е Националния статистически институт на България, официалната институция – в него се казва, че за 5 месеца България стана три пъти по-икономически зависима от Русия – от всички тези графики. Изнесли сме за Русия близо 5 млрд. лв., 2.5 мрд. евро и вносът от Русия се е увеличил със 158%. Ако сме в коалиция - няма да позволим това", каза още той и допълни:

"Ще внасяме различен от руския петрол. И ние вече го направихме, приехме промени в закона, с които това не може да се случва, които моята партия внесе."

Според него в България няма по-подготвен в момента за премиер от него, "колкото и нескромно да звучи". Още: Рашков: Абсурдно е да се мисли, че ще се коалираме с ГЕРБ след изборите (ВИДЕО)

"Респектът, който нашите врагове имат към мен е показателен. Говорим във външнополитически план – врагове. В случая това обаче е без значение – бил съм три пъти. Надявам се след 2-ри, политическите лидери все пак, дори и послъгвайки да декларират евроатлантическа принадлежност и да можем да сформираме правителство. Със здрав разум мисля, че ще успеем. Личността няма значение. Гледаме какво стои зад Кирил Петков и какво стои зад ГЕРБ, това са милиони българи. Ако имаме ум ще направим така, че България да върви напред. Отстъпки, компромиси, жертви... Трябва да го направим", призова лидерът на ГЕРБ. Още: Борисов: Няма шанс за правителство на малцинството

Контрол на главния прокурор

Бойко Борисов на няколко пъти отказа да отговори конкретно на въпроса дали свръхправомощията на главния прокурор улесняват корупцията в страната и дали партията му ще подкрепи ограничаването на властта му.

"Ние имаме много добре разработена система за съдебна реформа, в която ключовата дума е контролът на институциите върху главния прокурор. И това ще бъде прието в следващия парламент", каза той. Още: Контрол на главния прокурор и съдебна реформа "тинтири-минтири": Какво обещават партиите за сигурността и правосъдието?

На въпрос за по-конкретна информация по темата, Борисов отговори:

"Това е доста дълъг разговор, защото той включва много елементи. Защото това е една сложна система, която включва и контрола върху другите големи в съдебната власт. Така че след десетина дни когато има парламент ще имате възможност да я видите. Ние сме я промотирали много надълго и нашироко в централата и в медиите. Защото за някои от промените трябва и конституционно мнозинство – да се промени конституцията." Борисов: Какъв беше Шишков, преди да стане министър? Убиец

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика