Борисов: Господин депутат, не си спомням реформа на БСП за 100 години

6890
Борисов: Господин депутат, не си спомням реформа на БСП за 100 години
Снимка: БГНЕС

„Не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление. Ако е било лесно, вие да сте въвели тол системата“.

Така премиерът Бойко Борисов се обърна към депутатите от левицата по време на днешното му изслушване в парламента за въвеждането системата за таксуване на база изминато разстояние (тол системата).

Преди изказването на премиера председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че няма нито един печеливш от тази реформа, освен фирмите, които ще приберат 32 млн. лева за обслужване на тол системата. "Г-н премиер, не можете да проведете нито една модерна реформа като хората", обърна се тя към министър-председателя.

Единствената парламентарна група, която оправи въпроси към Борисов беше тази на БСП. От левицата поискаха управляващите да дадат обяснения за всички гафове, свързани с новия модел за събиране на пътни такси.

Борисов увери, че още на днешното заседание на кабинета ще бъдат извадени от обхвата на системата 115 километра от пътищата в София и 40 от тези във Варна, за да може хората, пътуващи от някои квартали към центъра да не дължат такса. „Още днес ще бъде променено решението на Министерски съвет“, увери Борисов.

Премиерът допълни още, че се водят разговори и с други общини.

Според депутата Георги Свиленски има объркване сред хората по какви правила и какви суми ще трябва да се плащат:

"Става ясно, че даже и устройствата, които трябва да ползват превозвачите ги няма. Затруднението и хаосът, който предстои на 1 март, свързан с въвеждането на тол системата, е пълен."

"Господин депутат, обърна се Борисов към Свиленски, с въвеждането на системата ще се подобри събираемоста на таксите, а средствата ще отидат за поддръжка на пътищата. Той увери, че усилено се строят магистралите „Хемус“, „Струма“ и „Европа“, а останалите се ремонтират усилено.

За периода на напасване на тол системата - превозвачите ще плащат за пътищата, както досега. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от БСП Димитър Данчев.

Червеният депутат попита дали може в рамките на един месец да се направи така, че АПИ да си поеме събирането на тол таксите и Националното тол управление да заработи за истинско държавно предприятие.

"7 % е цената, която и превозвачите считат, ползвайки цялата европейска практика, е нормалната. Затова вчера се разбрахме в рамките на тези проценти да бъдат доставени тези устройства, които са необходими. На товарните и за превоз на хора автомобили да си ползват gps- системи.

През този период докъдето се напасне системата всички ще плащат, както са плащали досега. Това е едно модерно съоръжение, сложно съоръжение. Европейската практика е такава. Най-евтината в Европа", каза Борисов за тол системата.

Той заяви, че много му се иска в България всичко да стане от първия път. "Не си спомням нещо да е ставало от първия път по никое време в моя съзнателен живот. Не виждам нищо лошо и след снощната среща и голямата част от превозвачите, даже съм си запазил sms-те и са ми се обадили да ми благодарят и считат, че в рамките на този период със съвместните усилия ще го свършим", заяви още Борисов.

За карантината и болничните, свързани с превенция на коронавируса

Премиерът Бойко Борисов има решение за казуса с карантината и болничните. Но предупреди - НОИ ще се изпразни.

Пред депутатите той сподели, че е притеснен от вируса. Не знаел колко ще издържи НОИ при епидемия.

Нинова: Борисов не може да направи нито една модерна реформа като хората

От БСП обвиниха правителството, че се проваля с всички реформи, вкл. и с тол системата. "Борисов не може да направи нито една модерна ...

Той предлага първите три дни на карантината да се плащат от работодателя, останалите от НОИ.

Ако нараснат с 50 000, 200 000 НОИ ще се изпразни, изтъкна той. Да мислим , че и след нас управляващите ще имат нужда от средства, предупреди той.

БСП: Борисов изобщо не разбира за какво стана въпрос

"Това, което стана ясно днес, в което не се и съмняваме, че г-н Борисов въобще не знае за какво става въпрос. Ние го каним за винетките, за тол таксите, той ни говори за други проблеми в държавата. Така тя се управлява вече 13 години. Проблем в проблем, криза в криза. Кризата е една, решенията са други", заяви още Свиленски.

"7 % комисионна превозвачите били съгласни. Г-н Борисов, тази комисионна не я плащат превозвачите. Тази комисионна я плаща държавата. Превозвачите няма да платят една стотинка по-малко на км от това дали ще са 7 %, 15 %, 20 % или 50 %. Тези пари ги предоставяте на частната фирма, за която говори и г-н Данчев.

Автобусите спират на 1 март заради проблеми с тол системата, алармира Милтенова

Не са изключени протести на автобусните превозвачи,тъй като на 1 март със старта на тол системата не са готови да излязат на работа. То...

Не се оправдавайте с превозвачите, че те били съгласни. 32 млн. лв. вместо да отидат за ремонт на пътища, ще отидат в частна фирма. Г-н Борисов, пак не ми отговорихте на въпроса, как интегрирахте нещо незаконно и го направихте законно. Това се интересуват и превозвачите и българските граждани", заяви още Свиленски.

"Разбирам, че потропвате с крак, вече ви изнервям, трябва да свършвам, но вземете наистина освен да се срещате по късна доба с превозвачите, се срещнете с компетентни хора. Направете така, че системата да работи и да има доверие в нея.

"Казвате, че днес отменяте постановлението и изваждате улиците - една година тези улици бяха в това постановление и българските граждани бяха нарушители заради вас. Защо заради договорите с превозвачите не се позволява да използва gps-тракерите.

Защо условията са такива, че само една фирма да доставя тези тракери. Това искат превозвачите, г-н Борисов, не да им давате устройства за 15 лв. и след това да се направите на много добър, като ги отменяте. Те искат да си използват съществуващите и да не плащат нищо", допълни още Свиленски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика