Борисов имал два университета - Тодор Живков и Царя

11907
Борисов имал два университета - Тодор Живков и Царя
Снимка: БГНЕС

Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски били два университета за Бойко Борисов, защото от тях научил най-много.

И бившият комунистически ръководител на България, и бившия цар и премиер поставяли на първо място на България, смята бившият им телохранител и настоящ министър-председател. От тях той се научил на "много" - включително на обноски: "ако си гладен да не го показваш", разказва Бойко Борисов в пространно интервю по повод 20-годишнината на уеб портала dir.bg.

Борисов отряза Симеонов за връщане на пушенето в заведения

ГЕРБ няма да подкрепи инициативата на вицепремиера Валери Симеонов за либерализиране на режима за пушене в заведенията. Това обяви прем...

Премиерът разказва как през 90-те охранявал бившия комунистически ръководител Живков и говорили за Косово много преди кризата през 1999 г. Борисов признава, че тогава нищо не знаел по тематa, освен поговорка "Марко на Косово поле как е закъсал".

Живков е смятал, че Борисов като негов бодигард е имал общо със структурите на държавата. "Той ми каза "виж там по веригата предай". Какво Косово, на кой да предам по веригата?! Познаваше много добре ситуацията в света, защото толкова години бе управлявал. Познаваше не само СССР, Близкия изток, Либия, Иран, Сирия", казва премиерът.

Ако не ме бяха изгонили от МВР, още щях да си марширувам по плаца

"Като влязох в политиката не бях наивен, а ядосан, защото мисля, че като главен секретар си вършех много добре работата. И бях изгонен по лош начин. Ако не ме бяха изгонили от МВР, още щях да си марширувам по плаца". 

Майките на деца с увреждания не вярват на сълзите на Бойко Борисов

Дали една държава е наистина държава си личи по нейното отношение към по-слабите, по-беззащитните, по-ранимите. Каква е България? Социа...

Администрацията и защо го псуват

На въпрос как оценява управлението си, той отговаря, че си пише голяма черна точка за държавната администрация.

"Администрацията е огромна в държавата - като цяло, тя има своите правила и колкото и да се опитваш да ѝ влияеш, много е трудно, защото консервативно се променя. Особено жена, когато има на гишето, ще видиш характера ѝ. Като се падне някоя кисела на гишето, хората псуват мен. Така е прието в България, за всеки проблем е виновна държавата", оплаква се Борисов.

"Всеки, който ме познава знае, че парите изобщо не ме интересуват и това е мое много хубаво качество", оценява се премиерът. После разсъждава: "Имам си къща в Банкя, която надали може да се каже, че е луксозна, но ми е удобна. Там съм се родил, там ще си умра, дето се вика".

Вътрешна политика

Калфин: Премиерът Борисов ме увери, че ще подкрепи кандидатурата ми за ОЛАФ

Имах среща с премиера Бойко Борисов и получих уверение, че ще получа подкрепа. Това каза претендентът за генерален директор на ОЛАФ Ива...

Борисов твърди, че при ГЕРБ "властта е в полза на хората" и затова не я държат на всяка цена. "Два пъти досега ние отиваме и я връщаме на народа. Никога не съм казвал: "Ето, идеални сме, върха на сладоледа сме". Като видят, че не сме прави и сме сгрешили или че може да бъде направено по-добре, или когато дойдат съответните съсловни организации, дали са полицаи, учители, представители на университети, БАН, съответно се поправяме. Разбираме ги и затваряме проблема", разкрива вижданията си за властта Борисов.

Премиерът твърди, че работи добре с "Обединени патриоти" и не вижда причина да не изкара мандата си докрай. Предишните два мандата на правителството на ГЕРБ приключиха предсрочно - първият след протести, а вторият след загубата на президентския вот. Сега планът му бил да си изкара мандата, а после да си управлява партията. Добавя, че никога не е гледал към президентската институция.

Ердоган и Путин

Борисов опитва да обясни и отношенията си с Реджеп Ердоган.

Румен Радев отвърна на удара: Цветанов трудно осмисля това, което чете

Президентът Румен Радев отхвърли обвиненията на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отправени в ефира на bTV,...

"Никой не отиде след преврата при него и при откриването на моста, а за него това беше някаква гордост и аз вътрешно го разбирах. Това на нас все едно ни е метрото. 3 метра в диаметър сме изградили прекрасно съоръжение за 100 години напред. София ще си отдъхва с това метро, и да не дойде никой на откриването... Аз, когато откривах метрото дойде Барозу, Херман ван Ромпой, т.е. най-високите нива в Европа", заявява премиерът.

Лидерът на ГЕРБ казва и, че когато ходил при Ердоган, използвал "големия самолет", а когато бил на посещение при Ангела Меркел - "малкия". "Защото като дойда тук (бел. ред. - при Ердоган), съм баш баканина (бел. ред. - премиер) и трябва да те респектирам, а в Германия ще искаме пари, ще искаме фондове, трябва да сме скромни", обяснил Борисов на турския президент, когато го попитал "защо".

След това разсъждава и върху позицията на България в конфликта между Запада и Русия: "И във Вашингтон, и в Берлин, и в Лондон, и в Москва на всички много ясно съм им казал, но и съм им показал моята политика на партията и на правителството, която винаги е била 100 процента лоялност към ЕС и НАТО. В същото време на всички съм им казал, че Русия в България има различно измерение, отколкото примерно в Прибалтийските държави или в някои други страни. Заради Руско-турската освободителна война българският народ, като цяло, помни, прекланя се и цени високо това което са направили за България. И всяка антируска позиция среща неодобрение в българското общество. И за това ние имаме своите културни, исторически, прагматични отношения с Русия. Както виждате и президента Путин и премиера Медведев, когато поискам разговор, говорим".

За отношенията си с руския президент добавя: "Много добър, работен, с доверие. Той знае, че първо гледам България, второ ЕС и тогава всичко, което можем да направим с Русия го правим. Хубавото на Путин е, че като му кажеш "да" е "да", и "не" е "не".

Борисов отговори защо управлява с дясноекстремисти: "Глас народен - глас Божи"

Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада: България е ЕС, България е НАТО. Историята, културата, бизнесът и традициите са едно...

Никога не съм имал съветник

На въпроса кой го съветва в критични ситуации и има ли близки хора, той отговаря: "Не. Никога не съм имал нито съветник, нито пиар, нито каквото и да било. Всяко мое действие, може и да е грешно, но аз си го мотивирам и мисля, че е правилно. Ако ми докаже някой или видя, че съм сгрешил казвам - "извинявайте, не е правилно, ще го направим по друг начин". Никога не съм се инатил".

Премиерът казва, че работи добре с "Обединени патриоти" и не вижда причина да не изкара мандата си докрай. Предишните два мандата на правителството на ГЕРБ приключиха предсрочно след протести. Сега планът му е да си изкара мандата и твърди, че президентската институция никога не го е интересувала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика