Борисов: Категорично съм против пълното затваряне, ваксините идват през април (ВИДЕО)

9757
Борисов: Категорично съм против пълното затваряне, ваксините идват през април (ВИДЕО)
Снимка: Правителствена пресслужба

"Доволен съм, че колегите се съгласиха да изпратим представител и всяка държава да има по един практик, който да дава възможност на политическите ръководства да вземат обосновани данни. Аз ще предложа проф. Мутафчийски". Това каза премиерът Бойко Борисов на живо във Facebook докато течеше видеоконференцията на Европейския съвет.

"Производителите на ваксините не носят отговорност ако има нещо нередно по тях, тоест всичко ще отиде срещу процеси срещу съответната държава членка. Същото важи и за бързите тестове и дублирането им с PCR-ите. Ако на единия даде отрицателен, а другия положителен - може да възникне проблем с гражданското общество защо сме карантинирали някого", добави министър-председателят. По думите му някои от ваксините са много иновативни и е необходима сериозна инфраструктура. „Сух лед, фризери, камиони, самолети и всичко необходимо за подобен вид ваксини. Според мен трябва да бъдат разпределени първо на медицинския персонал и после на уязвимите групи хора, но това ще се решава от всяка една държава членка", обясни премиерът. „Конкуренцията между американските, китайските, руските и европейските ваксини – трябва да сме много прозрачни“, каза още той и допълни, че не иска в битката на фармацевтичните компании за успех да има липса на информираност за опасностите и отклоненията от ваксините.

Борисов: Трябва да има лесен достъп до ваксините за всички европейски граждани

Пред колегите от Европейския съвет ще заявя, че ситуацията с коронавируса е очаквано тежка. Отдавна настоявам за единен медицински прот...

"Трябва ли да се издава заповед и да става задължително, да се въвеждат вечерни часове? Дайте да спрем да говорим има ли или няма вирус. Да се пазим, по-малко струпване на хора. Най-рано април месец в света ще дойде ваксината", каза още премиерът във видео във профила си и допълни, че ситуацията с коронавируса ще продължи през зимните месеци. България се държи добре, добави още Борисов като уточни, че е наредил да депутатите да разгледат ДДС-то на ресторантите, които разнасят по къщите, да стане също 9%.

"Категорично съм против пълното затваряне или каквото и да е било, свързано с ограничаването на хората. Ако се пазим, няма да се налага да има забрани", каза още той. Според него при добър ред няма нужда се забраняват фризьорските салони, фитнесите, ресторантите, когато вътре хората спазват необходимата дистанция. „Пазари, паркове, градини – всичко това трябва да работи“, каза още той. "Хората трябва да се самоконтролират, за да не се налага каквото и да е било друго", обобщи премиерът.

 

Борисов пред Европейския съвет: Вече съществува Европейски здравен съюз и той се базира на общи ценности

Европейски здравен съюз вече съществува и той се базира на общи ценности механизми на доброволно сътрудничество и ефективна координация...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика