Борисов като герой на Алеко Константинов в Брюксел

10879
Борисов като герой на Алеко Константинов в Брюксел
Снимка: БГНЕС

След като се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и представителите на ЕНП, премиерът Бойко Борисов разговаря само с български журналисти в Брюксел. И за пореден път лидерът на ГЕРБ показа неподражаем стил и то по няколко теми. Actualno.com представя точните думи на Борисов, свалени от видеозапис, представен от Министерския съвет, в следващите редове – без каквато и да е редакция.

Случаят "Сергей Скрипал"

"Това, което и днес на колегите обясних, това ще ми е тезата и на Съвета (бел. ред. – днес вечерта и утре сутринта, 22 и 23 март). Все пак доста години се занимавах с разследване на криминални престъпления – ръководил съм не 10, не 100, а доста повече операции и обикновено в такива случаи никога не е това, което изглежда на пръв поглед.

От една страна много е плоско, много е видно, много брутално, много насочващо в един момент, в който някой казва това би бил интересът на президента Путин да си вдигне своята избирателна активност. Аз не мисля, че имаше човек в света, който се съмнява, че Путин ще спечели изборите – ни на Запад, ни на Изток. Още повече, че ако е вярно пък това, което казват, че той може да повлияе на изборите на Съединените щати, би било за него детска игра да си го направи за своите избори – нали така?!

Има един факт обаче, който е много опасен, един факт, който изисква в цялата разузнавателна, контраразузнавателна, цялата гилдия, която може да разследва подобни престъпления, да се заеме в цели свят с това. Защо? Фактът е, че имаш терористичен акт – убити или в предсмъртно състояние хора, в кома са в момента – все още са живи, затова правя това уточнение, но надали ще оживеят – и то с нервнопаралитичен газ. Със забранен отдавна с конвенции, с какво ли не боен отровен газ във Великобритания при това. Който го е направил – дали е Русия, дали е терористична организация, дали е едикой си – ще кажат тези криминалисти, когато направят разследването, но безспорният факт е, че трябва на всяка цена извършителите и преди всичко поръчителите да бъдат разкрити. Защото това означава, че щом могат в ресторант във Великобритания да пуснат боен отровен газ и стотици хора – 150 или колко бяха цифрата, не е важно, те могат да го пуснат и тук, в Брюксел. Затова сме и с лентичките днес 2 години (бел. ред. – Борисов посочва към ревера си, където има закачена бяла лентичка) и истински съболезнования, но само преди 2 години тук се извършиха няколко терористични акта (бел. ред. – атентатът на летище "Завентем" в Брюксел и последвалият го в метрото на белгийската столица). И ако това е с нервнопаралитичен газ, с подобен газ, просто вие сами разбирате – това е чудовищно престъпление във Великобритания, защото е с оръжие, което всички сме отрекли, забранили и отказали от него. Точно и то във Великобритания – не е в някоя по-малка или да кажете с по-слаби служби държава. Във Великобритания доставен този боен газ.

Затова считам, че това престъпление трябва да бъде действително в прожектора, в лупата на цялата демократична и световна общественост, защото ако не се намерят извършителите и поръчителите, ние всички ще живеем в огромен страх и несигурност – това може да бъде пуснато в метро, може да бъде пуснато през вентилационни инсталации, това може да загинат хиляди или десетки хиляди в спортни зали, в стадиони и какво ли не. Така че ще апелирам към колегите да вложим всичко, което имаме, в разкриването на това престъпление – защото то ще ни даде много и който го е направил, трябва да си понесе цялата суровост и строгост на международните закони.”

Въпрос: Според Великобритания няма съмнение, че Русия стои зад този акт. За Вас има ли съмнение?

"Аз съм мнителен човек. Когато знаем кой е, тогава ще го коментираме. До този момент кой би казал, че е сигурен".

Въпрос: Великобритания трябва ли да си сътрудничи с Русия за разкриването на случая?

"Ами аз мисля, че да давам акъл на Великобритания и на Русия в тази сфера, където имат ФСБ или бившето КГБ с МИ-5 и МИ-6 службите би било нескромно. За мен е важно да разкрием поръчителите на това престъпление – защото те могат да поръчат навсякъде всичко”.

Срещата на 26 март с турския президент Реджеп Ердоган

"Върви с пълна сила – даже Доналд Туск сега ми каза: "Кога ще кацне, да го посрещна". Двете страни в момента – независимо, че Турция МИ Е съсед, аз съм в момента не само председател, но това е моето семейство, моите приятели – Доналд и Юнкер. Подготвяме се много и всички много очакват от нас и това ни натоварва, защото никак не е лесно”. Така Борисов отговори на въпрос ще има ли среща след три денонощия между Ердоган и Европейския съюз във Варна, като добави: "Среща ще има, поне на този етап".

"Аз съм си поставил една-единствена цел, която също много трудно върви да се реализира – това е продължаване на споразумението за мигрантите и изплащане на това, което имаме и което поехме като ангажимент към турската страна за тези 3,5 млн. мигранти. Вие бързо забравяте в България, но аз много добре помня само преди няколко месеца кампанията когато беше – и Харманли, и Овча купел, бунтовете, палежите, боя, знамената, националистите – това може да се възобнови със страшна сила и в хиляди пъти по-големи размери. Тази алтернатива не ми харесва”, уточни още Борисов, вероятно имайки предвид под "кампания" предизборната кампания (бел. ред. – бунтът в Харманли беше през 2016 година).

Премиерът обаче определено смая на тема "енергетика". "Много голямо напрежение и очакване, което аз не искам да поемам. И от Гърция, и от Кипър колегите – ето сега Никос (бел. ред. – Анастасиадис, президентът на Кипър) дойде: "Моля ти се – това, това, това". "Викам – добре, но когато вие си подписвахте "Посейдон" (бел. ред. – това е проект между "Газпром", DEPA /гръцкият еквивалент на "Булгаргаз"/ и Edison /италианска газова компания/, който е още само на база "споразумение"), ТАП (бел. ред. – Трансадриатическият газопровод, който тръгва от Азербайджан, стига до Турция и минава през Гърция, Албания и Италия, а Кипър няма никакво участие), ТАНАП (бел. ред. – това е газопровод само от Азербайджан до Турция, а продължението му всъщност е ТАП, като ТАНАП и ТАП оформят т.нар. Южен газов коридор на Европейския съюз) и от Турция мина газта през вас, вие тогава не се обърнахте към мен да викате: "Моля ти се, Бойко, ти беше най-дисциплинираният, вие спряхте "Южен поток" заради лоялността си към Украйна, към Европейския съюз" – тогава такива приказки нямаше. Аз не съм злопаметен, но помня. "Е, така беше, ма дай да видим сега".

И още цитати

"Неслучайно то стана като клише – всички говорим за новия програмен период "киберсигурност, киберзащита, агенции за киберсигурност, европейска защита на личните данни, компютрите, имейл адресите и какво ли не". Хакат ни непрекъснато – и Министерски съвет, и отбраната, и външните работи – по цял свят го правят", каза Борисов, след като кореспондент му показа снимка на ЕГН-то му, което свободно върви в онлайн пространството и премиерът с държанието си потвърди, че информацията е вярна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...