Борисов към министрите: Искам всеки човек и бизнес да бъде обгрижен, искам гъвкавост

3818
Борисов към министрите: Искам всеки човек и бизнес да бъде обгрижен, искам гъвкавост
Снимка: МС

Искам да не залитате в най-лесното - заповеди за забрани. Искам точно обратното - всеки човек да бъде обгрижен, всеки един бизнес, затова от вас изисквам тази гъвкавост!“, разпореди премиерът Бойко Борисов на министрите по време на работно видеоконферентно съвещание на кабинета. От правителствената пресслужба подчертават, че заповедта за "по-гъвкав подход във всяка една сфера на социално-икономическия живот у нас,е с цел тя да може да функционира максимално пълноценно в условията на пандемия".

Премиерът разпореди на всеки от министрите, независимо за коя сфера отговаря - образование, спорт или култура, да е в непрекъснат контакт с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, за да може да се предприемат нужните мерки с цел безопасно провеждане на дейности в контекста на изискванията за ограничаване на разпространението на COVID-19, пише в съобщението.

Специален акцент премиерът поставил върху образователната система. "Борисов поиска здравният и образователният министри да предложат решение за продължаването на извършването на образователния процес в условията на кризата от коронавируса. Целта е след изтичане на двуседмичния срок в сега действащата заповед на министъра на здравеопазването по отношение на училищата, да бъде прилаган локален подход в зависимост от решенията на областните щабове, епидемичната ситуация (достигнатите прагове) и предложенията на училищата. При университетите решенията ще бъдат взимани от академичните ръководства."

Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции трябва да засилят контрола върху карантинираните, гласи друга повеля на Борисов към министрите. „Ако всички контактни се затворят и не излизат, заразяването се спира. И когато контролът за спазване на карантината се следи от компетентните органи, мерките дават ефект, овладява се заразяването“, отбеляза министър-председателят Борисов.

По време на онлайн съвещанието премиерът Борисов е запознал членовете на кабинета с дискусията с държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС по време на неформалното видеоконферентно заседание Европейския съвет по въпросите на COVID-19 вчера.

Министър-председателят поставил акцент върху купуването на ваксини за пазара на ЕС. От съобщението става ясно, че Борисов прехвърля решението за това на парламента, защото "този път сметката ще бъде много дебела".

Европейският съвет: Всички държави в ЕС ще получат едновременно ваксина срещу коронавирус

"Държавите от Евросъюза ще получат ваксини срещу COVID-19 едновременно". Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон д...

Борисов: Категорично съм против пълното затваряне, ваксините идват през април (ВИДЕО)

Според него, темата изисква максимална информираност на населението и широк консенсус затова решението за ваксините може да бъде взето само от парламента, където да се произнесат народните представители. „Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия. Ако не ни подкрепят, няма да купуваме“, подчерта премиерът Борисов.

„Много бързо хората забравят кризата - те забравиха свинския грип, птичия грип, африканската чума, а след тях остават само сметки. А този път сметката ще бъде много дебела. Затова - очакваме решението на парламента“, подчерта премиерът Борисов.

Прирпомняме, че заседанието се провежда часове преди вицепремиера Томислав Дончев да обяви дългочаканият проект за Националален план за въстановяване на България, който трябва а съдържа визията на управляващите за това как всеки бранш и отрасъл в страната да преодолее пандемията и последиците от нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика