Борисов: Ние в Европа винаги сме били много хуманни, но от тази хуманност си изпатихме

1942
Борисов: Ние в Европа винаги сме били много хуманни, но от тази хуманност си изпатихме
Снимка: БГНЕС

"Ние в Европа винаги сме били много хуманни. От тази хуманност си изпатихме."

Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след края на срещата за миграцията по Балканския маршрут във Виена.

„Ние казахме – елате, ще Ви помогнем, виждайки как бедстват хората. Арабският свят каза – не, ние няма да приемаме изобщо емигранти от тези места. САЩ са приели няколко хиляди не знам точно колко, вие може да ги проверите, за Китай не вярвам да е отишъл някой, за Индия също. За Русия не знам. Всички дойдоха в Европа. Сега ние сме принудени заради всичките събития в Африка и Азия да се събираме всяка събота от една година и половина до сега, за да си защитим народите”, даде за пример премиерът Бойко Борисов, допълва агенция Фокус.

Премиерът ще участва в кръгла маса, посветена на проблема с бежанците

Премиерът Бойко Борисов ще участва в кръгла маса, посветена на проблема с бежанците. Събитието ще се проведе в в централата на КНСБ, а...

„Аз не мога да говоря от името на другите държави, нито мога да говоря от името на ЕС”, каза премиерът в отговор на въпрос дали има европейска държава, която е заявила, че на нейна територия може да бъде изградена зона за сигурност.

По думите му трябва да се действа веднага. „ И споразумението с Турция включва- докато седят там и се изграждат и се договорят с Либия , каквото ръководство има, понеже сме говорили с Матео Ренци, че натискът върху Италия идва най-вече от Либия, затова е и най-близката точка и там може да се направи. Ние искаме тези хора да се върнат по родните места. Не искаме няколко милиона да дойдат трайно да се настанят в Европа”, допълни Борисов и заяви, че е готов да помага на 1200 така както България е поела релокацията. „Сега вече имаме 7 000, но да знам за колко време и да изляза пред българите и да кажа: за 6 месеца, за една година – тези хора бягат от война, да си отделяме от залъка. И ще видите, че българският народ ще бъде изключително толерантен. По думите на Борисов българският народ става нетолерантен, когото не може да му се отговори.

„Не му отговаряме, защото и ние не заем. Ние настояваме, настояваме, настояваме, но от Великите сили зависи това. Аз не съм пратил изтребители да бомбардират нито Либия, Сирия или Ирак, нито България има финансови или икономически интереси там,” заключи премиерът.

Турция е в НАТО и ѝ вярваме, в същото време част от държавите казват, че не могат да пътуват безвизово, но от двете злини тази е в пъти, пъти по-малка, допълни още премиерът Бойко Борисов.

„Имахме и ползотворен, и доста тежък разговор с колегите, защото затварянето на Балканския път не означава само затварянето на българо-турската граница. Винаги съм казвал, че по тази тема трябва да се търси общо европейско решение и на всички външните граници трябва да са им мили, колкото и националните”, заяви премиерът.

Борисов: Готови сме с предложение за пренос на 15 милиарда кубически метра газ през "Балкан"

България е готова с предложение за пренос на 15 милиарда кубически метра газ през газоразпределителен център "Балкан". Това заяви преми...

„В Братислава ние искахме да демонстрираме, че Европейският съюз не е само тромава бюрокрация, а точно обратното – това е най-доброто място за живеене, най-добрият съюз, възможно най-добрият пример за подражание от всички страни по света. След решенията в Братислава искахме още веднага, незабавно да се демонстрира, че при тежки ситуации, каквито са в момента външните граници по Балканския път може да се помогне на всички държави. Аз винаги съм казвал, че овен на България, трябва да се помогне и на Македония, и на Сърбия, на Италия, защото мигрантите влизат от всякъде”, коментира той.

По думите му на практика крайните точки инкасират вече в пъти по-малко мигранти влезли, но те всъщност продължават да влизат от различни места. „Така че им поставих условие. В понеделник се надявам да ни преведат парите, за да можем да започнем и тези процедури за закупуване на техника, камиони, джипове, термокамери, да можем да осигурим условията за живот на военните, които са там и допълнителните полицейски части, които пращаме на границата”, каза още министър-председателя. Той подчерта, че европейските лидери трябва да държат на това споразумението с Турция да работи и да продължи да работи и след декември. „Защото усещам ги колегите, виждам ги - Европа изобщо не е подготвена 1 милион нови бежанци да влязат, не само в България, нагоре ще стане огромен проблем. В същото време неправителствените стриктно следят за правата на човека. Пред националната телевизия на Австрия и днес зададох въпроса: Какво би станало ако 200 или 300 000 души дойдат на оградата с Турция? Ще ги оставим да умрат, ще стреляме по тях или ще ги пуснем да влязат? И какво ще се случи с България, като влязат. Искам вие като европейци по–отдавна в Европа да ни кажете рецептата. Знаете ли каква е рецептата – пълно мълчание. Чакаме да се случи нещо ужасно, ако това стане. Аз не искам да чакам. Да се намерят всички възможности за споразумението”, призова премиерът Борисов.

„Турция в НАТО ли е? В НАТО е. Като е в НАТО предложих генералният секретар на НАТО да дойде на Европейския съвет през октомври. След като ние сме похарчили като държава над половин милиард до сега за контингент в Афганистан под егидата на НАТО. 110 войника, български стоят там, а ни и загинаха и момчета там. Защо нямаме реадмисия, защо ЕС веднага не подписва, за да ги натоварим афганистанците и да ги върнем в Афганистан, където ние пазим демокрацията, която изградихме там ? Или сме направили много хубава демокрация и те бягат от нея или има някаква друга причина. Оставам на по-умните да го кажат, но така или иначе ние стоим там, в Кербала и нашите момчета са подложени на огромен риск, а данъкоплатецът, българинът плаща пари”, коментира още премиерът. На въпрос каква е била реакцията на останалите европейски лидери на тези негови думи, той отговори, че такава е нямало.

„Няма реакция. Доналд Туск го помолих да покани генералния секретар на НАТО през октомври, за да му задам въпросите и на него”, заяви Борисов. „Турция ако е в НАТО, ние ѝ вярваме и в същото време част от държавите казват, че те не могат да пътуват безвизово. И на мен ми е трудно да го изговоря пред българския народ, но от двете злини тази е в пъти, пъти по-малка, още повече Турция е сигурна трета страна и ние можем да инвестираме да стоят там мигрантите”, каза още той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика