Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента

8744
Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента
Снимка: Getty images/Guliver

Дайте ми пример, в който съм влязал в противоречие с президента Румен Радев? Нито веднъж аз не съм застанал срещу негово решение. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за предаването "Панорама" по БНТ.

Нито веднъж аз не съм отворил темата, а вие казвате: "Водите ли война, във ваша изгода ли е?" Имам си достатъчно работа. Вярно е, че той (Румен Радев - бел. ред.) си харесва много БСП, но това си е негово право, категоричен бе Борисов, който реагира остро на въпроса на водещия Бойко Василев за отношенията му с държавния глава. Аз не желая да се конфронтирам с нито една институция, потвърди Борисов.

Защо протестират хората?

Протестира се в цяла Европа и в цял свят. Колкото и в началото да ми опонираха и да казваха, че "Борисов се съгласява с всички протестиращи", ние на базата на тези протести и на базата на диалога с тях изпълнихме всички искания, те бяха справедливи, коментира недоволството от последните месеци в страната Борисов. Съответно и нещата се успокояваха. Аз така го разбирам протеста - ако хората настояват нещо да се случи днес, нищо лошо няма да се преразгледа положението, стана ясно от думите на премиера. По думите му правителството няма желание да владее улицата. Там има други процеси, всеки може да ги изрази. Демокрацията е форма, в която разумният компромис след избори дава коалиционно управление. На 100% владея положението в ГЕРБ като партия, заяви премиерът.

Има няколко работодателски организации, синдикати и на срещите, които провеждаме с тях, участват всички. Ние като дясна партия, разбира се, се стараем да подпомагаме бизнеса във всичките му форми, категоричен бе министър-председателят.

Икономика, здраве и социални въпроси

Борисов изтъкна икономическите показатели на страната, като посочи, че икономиката се е изсветлила и това е една от причините за натрупването на бюджетен излишък. ​

Големи промени се правят трудно, защото доста големи слоеве от населението се накърняват интересите им. Аз съм убеден, че примерно в ТЕЛК-овете има нарушения там. Сега сме възложили най-внимателно да се изследват защо примерно в Силистренска област има 30% с инвалидни пенсии, а в Бургас са 6% - ще ги изследваме тези неща, но без да тръгваме рязко в тази посока, каза Борисов.

Президентът сезира Конституционния съд за част от държавния бюджет

Държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) за разпоредби от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 ...

Здравната реформа - виждате, че месеци наред Ананиев се среща с целия бранш и само при консенсус, ще отиваме напред в реформата. Трябва много внимателно да се обяснява и уговаря предварително и едва след това да се взима управленско решение, поясни премиерът. Бих дал пример с правителствена болница. Мислех, че ако я направим детска болница, защото нямаме такава детска, мислех, че това ще се приеме добре. Веднага се яви яростна съпротива, затова помолих да променим нашето решение и болницата да остане Университетска и да отиде към Министерството на здравеопазването, но не Министерски съвет да я ръководи, обясни още Борисов.

Борбата с престъпността

На базата на законодателството, което беше прието, ЕК махна три от шестте точки от мониторинговия доклад - призна се, че в България няма организирана престъпност, че съдебната реформа върви, коментира премиерът темата относно борбата с престъпността у нас. От ЕС харесаха най-вече Закона за конфискацията. В рамките на няколко дни ще променим законодателството, за да стане ясно, че наказателното производство си върви в едната посока и конфискацията на имуществото, придобито по престъпен начин - в другата, поясни още Борисов. 

Големите проекти

Искаме да направим така, че "Турски поток" да не последва съдбата на "Южен поток", говори по темата Борисов като разви отделните сценарии на проекта. Министър-председателят изрично подчерта, че не трябва да има никакви рискове за България относно "Турски поток". Сега трябва, понеже сме първи, да намерим техническото решение. Само че това не се говори, нали? 100% транзит е забранен. Има и много деликатни други моменти, уточни Бойко Борисов. 

Румен Радев: Русия дава знаци за трупано с десетилетия недоверие към България

Русия дава знаци за трупано с десетилетия недоверие към България. Смятам, че ние ще надживеем и ще превъзмогнем това недоверие, защото ...

Миграцията и Европа без граници?

​Аз съм винаги за една силна и обединена Европа и се опитвам да балансирам между крайните настроения, които се пораждат в ЕС, каза Борисов. ​Темата "Миграция" е действително тежката разделителна линия, която върви в две посоки - преразпределение на мигранти, релокацията, вторичното движение и съответно, държавите, които сме на първа линия и стриктно настояваме да се спазват правилата, посочи премиерът. Ние сме водеща страна в доказването на възможността, че можем да се справяме с миграционния поток и че споразумението с Турция работи, категоричен бе Бойко Борисов.

България и Шенген

По думите му темата "Шенген" се обсъжда. Шенген във вида, в който го познаваме, той вече не съществува, тъй като много от сухопътните граници подлежат на граничен контрол. Защо само въздух и вода, защото винаги съм казвал, че много от държавите ги е страх, че при друго правителство или несправяне на България, мигрантският поток може да стигне до други държави, стана ясно още от думите на министър-председателя.

Борисов от Брюксел: Българите се страхуват от бежанците

От Брюксел премиерът Бойко Борисов коментира някои от възловите теми пред ЕС и България.  "Нашите летища доказано отговарят на ше...

Brexit, предсрочни избори и някои страхове

Два дни се занимаваме с Brexit (темата бе обсъждана по време на последната среща на върха за годината в Брюксел - бел. ред.). Това, което решихме, е, че ще имаме добро отношение към Великобритания. Сега очакваме британският парламент да се зарадва, че имаме добро отношение към него и да ратифицира договора на колегата Тереза Мей, изрази оптимизъм Борисов.

"50 милиона струват едни избори. По-добре да ги похарчим за нещо друго". Така Борисов отговори на въпрос за възможни предсрочни парламентарни избори у нас. Не виждам сега в тази ситуация, а и не виждам алтернатива в лицето на БСП, стана ясно още от думите на премиера.

В политически смисъл нямам страх. Страхът ми е от мигрантската вълна, че няма да могат другите да се справят. И другото, което ми е огромен страх, е освобождаването на обикновените моряци от Керченския пролив. Те не са виновни. Да ги освободи руската страна - като голям жест, коментира ситуацията с напрежението между Москва и Киев министър-председателят.

Страхът ми е от война. Да не избие в тази територия - Черно море и нагоре към Украйна. Затова искам тези геостратегически проекти да минават през България, защото там, където има газопроводи, война няма, каза в заключение българският премиер по време на прякото включване от Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика