Борисов от Брюксел: Поискахме пари и за България, ние сме еталон в опазването на граници

3103
Борисов от Брюксел: Поискахме пари и за България, ние сме еталон в опазването на граници
Снимка: БГНЕС

Преговорите бяха много тежки, голяма част от това, което се надявахме да стане, стана. Намери се компромис между европейските държави и Турция. Това каза пред журналисти след срещата в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

„Много са недоволните, но нищо по-добро към момента не може да се направи – допълнителни 3 млрд. до 2018 година, общо стават към 6 млрд. за Турция. Поставихме изисквания и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенска граница и в интерес на истината всички колеги го отчетоха”.

БСП нападна Борисов, защото иска да спре комисията за Турция и Русия

Очевидно управляващите се страхуват от Временната комисия за евентуалната намеса на Турция и Русия във вътрешните ни работи, затова иск...

България е еталон в момента в тази област, заяви премиерът.

„Положителният сигнал, който ще се изпрати най-вече към тези, които правят огромен бизнес с мигранти е, че така наречената формула 1 към 1 – за всеки сириец от Гърция, който бъде върнат в Турция, ще се взима един директно от Турция за ЕС. Целта е по този начин да няма това плуване по море с лодки, да няма трафиканти, които да взимат парите на тези хора, и просто да се убие този мръсен бизнес. Това е целта на формулата”, заяви той.

"По релокацията и по цифрите, за които досега сме се разбрали – 160 000 мисля, че беше – всичко това остава непроменено. Много спорове имаше дали да се ускори издаването на визи. Ако си спомняте нашата позиция по тази тема беше, че либерализация на визовия режим с Турция може да се направи – това се прие. В друг аспект - Турция да бъде призната от една от сигурните държави. Това се прие от Гърция най-вече. Турският и гръцкият премиер ще имат среща в Измир това да го изчистят. Реадмисията е нещо изключително важно, което между България и Гърция, България и Турция и съответно – Турция и Гърция, ще е факт. Това са горе-долу важните неща", допълни той, цитиран от бтв.

В момента се изпраща един добър сигнал към обществото и лош сигнал за контрабандистите и трафиканти на хора и един плавен период за мигрантската вълна, която в последствие, по начина, по който сме говорили - през КПП-та, с отпечатъци, с прегледи – всичко това да бъде направено, заяви още премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика