Борисов отговори на Путин: "Турски поток" не се бави, спазваме процедури

7920
Борисов отговори на Путин: "Турски поток" не се бави, спазваме процедури
Снимка: Getty images/Guliver

Всеки има право да търси алтернативни трасета. Ние търсим алтернативна диверсификация. Сигурно чисто политически не им е приятно, че България е лоялен и силен член на НАТО и Европейския съюз.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в ефира на предаването "Лице в лице" по bTV по повод думите на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, че София умишлено бави реализацията на газопровода "Турски поток", което може да накара Москва да потърси алтернативни трасета.

"България спазва процедурите на Европейския съюз. Ние не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция, където ръководителят (на държавата) казва: Тази фирма да отиде да строи. При нас се направиха процедури и конкурси, одобрени от Европейската комисия, а трасето е с 1 млрд. лв. по-евтино от това на "Южен поток", обясни премиерът.

Борисов предположи, че може би информацията на президента Путин е стара. И посочи, че вече са изградени 140-150 км от трасето, а строителните дейности вървят с пълна пара, като се строят по 5 км на ден.

Българският премиер припомни откритите модерни компресорни станции в Странджа и инспекцията край Оряхово, в която е участвал и сръбският енергиен министър. Късно започнахме, защото изпълнявахме препоръките на Европейския съюз, посочи Борисов.

Строим Балкански поток и интерконектора с Гърция и догодина по това време ще имаме алтернативи за всякакъв газ във всички посоки. Когато имаме такива газови магистрали, това ще е най-бързата и добра алтернатива и за руския газ, ще е възможност за диверсификация и на Румъния, и на Украйна. 

Имаме твърди гаранции от Европейската комисия, а вече и от САЩ, че страната ни е газоразпределител, което е приемливо за всички, посочи Борисов.

Борисов каза, че Путин е добре дошъл да види с каква скорост се строи трасето. По думите му страната ни спазва всички процедури и затова е сигурно, че ще го построи. Как ще го бавим?, риторично попита той.

Министър-председателят изрази скептицизъм, че сърбите ще го построят по-скоро от нас. Той разкри, че президентът Путин официално е поканен да посети България догодина.

Русия и Украйна се готвят за люта газова зима - а България?

Още първия ден на 2020 година обещава сблъсък на газовия фронт между Русия и Украйна - тогава изтича договорът за транзит на природен г...

Посещението в САЩ

Министър-председателят заяви, че е много добра оценка за България посещението му в Белия дом. Борисов определи Тръмп като симпатичен човек с гъвкав ум и уточни, че визитата е преминала неусетно.

Премиерът поясни, че стратегическото споразумение с Тръмп включва не флотилия, а изграждане на координационен център на НАТО у нас. Когато показваш, че си силен и мощен, това е най-добрият начин да не те напада никой, коментира Борисов.

Свободата на словото

Премиерът бе категоричен, че свободата на медиите у нас е много голяма. Борисов заяви, че той е поискал Вашингтон да изпрати човек в посолството си в София да следи за свободата на словото, защото му е омръзнало да слуша лъжи. Премиерът поясни, че той не може да контролира автоцензурата. А звучни цитати по темата научете в този материал!

Путин: "Турски поток" готов в България и Сърбия догодина

Работата по Турски поток в България и Сърбия ще завърши през 2020 г. Това заяви руският президент Владимир Путин в Будапеща, предаде ТА...

Върховенството на правото

Според Борисов прокуратурата и Антикорупционната комисия не са репресивни органи. По думите на премиера Сотир Цацаров е много начетен човек. Относно Иван Гешев, Борисов каза, че той е много повече човек, израснал в оперативната работа. "Той има много повече оперативно мислене", поясни министър-председателят.

Аз подкрепих най-много Лозан Панов навремето. Той нямаше да стане съдия иначе, каза Борисов по отношение на председателя на Върховния касационен съд. И поясни: "Аз не съм лицемер, госпожо". На въпрос на Цветанка Ризова защо се е фиксирал единствено в правосъдния министър Данаил Кирилов, Борисов отговори: "А кой да сложа, Мая Манолова ли?". 

Борисов потвърди и, че братът на Иван Гешев е лична охрана на президента Румен Радев.

Приехме като решение главният прокурор да бъде изслушван в парламента, подчерта Борисов по отношение на препоръките на Венецианската комисия относно съдебната реформа у нас. Вижте в този материал повече за думите на Борисов по темата!

Смяната на Бисер Петков и кредитният рейтинг на България

"Газпром" ни продава 2 пъти по-скъп газ от нормалното

За последните 6 години България е платила с 319 млн. долара повече за природен газ заради дългосрочния си договор за доставка с Русия, ...

Премиерът заяви, че бившият социален министър Бисер Петков отдавна не се е справял със задачите си и е бил "за махане". 

Борисов коментира и повишения кредитен рейтинг на България, като заяви, че страната ни се развива много добре. По думите му София се бори и активно със изпирането на пари. "Лъжите, че аз съм задължил следващите поколения, не - следващите поколения ще плащат по-малко". Ние сме с най-ниския дълг в Европа, категоричен бе министър-председателят. По думите на премиера българският банков сектор е стабилен и печеливш. 

"Репортери без граници" ще изготвят препоръки за законови промени

Нужни са ясна пътна карта и промени в законодателството, ако България иска да се бори за истинска свобода на медиите. Това каза пред ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика